SUR AJANS- Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Yünören ile Avsar köyleri arasında 18. Cogi Baba Festivali yapıldı. Festivale DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Koçgiri Kültür Derneği Başkanı Rıza Kahraman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Ziya Halis ile çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“Devletten maaş almayı yol’umuz kabul etmez”
Festivale Şıx Çoban Ocağı Piri İbrahim Kete’nin muhabbet cemiyle açılış yapıldı. İbrahim Kete, konuşmasında “Eğer bir insan kendisine, toplumuna yabancılaşmış, hırsın, mal-mülkün esiri olmuş ise bir o insan kültürüne uyum sağlayamaz” dedi.
Pir Kete, “Devletten maaş almak, kimlikle dede olmayı yolumuz kabul etmez” diyerek Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bünyesine giren dedeleri de eleştirdi.
“Kerbela’dan Gezi’ye soykırım sürmeye devam ediyor”
Pir Zeynel Kete, “Kerbela’dan günümüze kadar katliamlar devam ediyor. Bugünün Kerbela’sından biri de Koçgiri Katliamı’dır. Alişer Bey, Haydar Bey ve Zarife Ana bu katliamda katledildi. Şeyh Said, Koçgiri, Dersim, Maraş bu dönemin Kerbela’sıdır. Roboski’den Gazi’ye kadar soykırım hala varlığını devam ettiriyor. Alevi halkı uygulanan bu ırkçılığı, faşizmi kabul etmiyor” diye konuştu.
“Haklarını ve değerlerini savunabilen Alevilerdir, Kürtlerdir”
Koçgiri Kültür Derneği Başkanı Rıza Kahraman ise katledilişinin 87. yıldönümünde Koçgiri aşiret önderi Alişer’i de anarak şu konuşmayı yaptı:
“Eğer bir topluluk, dilini, inancını yaşam alanlarını korumayı başaramazsa sosyal bir varlık olarak varlığını sürdüremez. Bizleri, sizleri 18. kez Cogi Baba ile bir araya getiren şey nefsi müdafaadır. Yıllardır dilimize, inancımıza, kültürümüze sahip çıkmak Cogi Baba’nın en temel şiarı olmuştur.
Aleviler için önemli olan Muharrem Ayı’nda haklarımızın ve yaşam alanlarımızın eşitlik ve özgürlüğü için mücadelede yitirdiğimiz Alişer Efendi, Zarife Ana, Seyit Rıza ve yoldaşlarını sevgiyle, saygıyla anıyoruz.
Tarihimiz tekçi ve otoriter türlerin örnekleriyle doludur. Özellikle İslam dairesi içinde olup çok kimlikli, çok inançlı, çok sınıflı siyasi bir sistemi ret eden Afganistan, Pakistan, İran, İsrail, bunun somut örnekleridir. Türkiye’nin giderek Şer-i İslam’a yönelmesinin karşısındaki en önemli güçler ise haklarını ve değerlerini savunabilen Aleviler ve Kürtlerdir. Bu mücadelelerin başarısız olması karşısında varılacak sonuç siyasal totalitarizm, ırkçılık, fanatik dinsel tahakküm rejimleri ve faşizmdir.”
“Barış içinde bir yaşam için buradayız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Ziya Halis de festivalin anlam ve önemine değinerek “Çok zulümler yaşandı, çok ötekileştirildik. Sizlerin bu coğrafyada nasıl yaşamaya çalıştığınızı biliyorum. Bu ülke, çok zulümler yaşattı bu topluma. Biz, barış, kardeşlik içinde bir mücadele, bir yaşam tarzı hedefliyoruz ve bunun için buralardayız” şeklinde konuştu.
“İktidar, inanç asimilasyonu peşinde”
İmranlı Derneği Başkanı Zeynel Soysal ise konuşmasında şu başlıklara değindi:
“Cogi Baba huzurunda Alevi inancımıza sahip çıkacağız. Biz bu meydanda Alevi inançlarına bağlı kalarak cemlerimizi gerçekleştireceğiz. Türkülerimizi, deyişlerimizi söyleyip halaya duracağız. Alevi inanç kurumları ‘diyanet kapatılsın’ derken iktidar, cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlayarak inanç asimilasyonunu gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Binlerce yılın ötesinden gelen dinamik yapıdaki Alevi inancı, Sünni inanç içerisinde eritilmeye çalışılmaktadır. Maalesef ki bazı Yol düşkünlerimiz de buna alet olmakta. Bugün ÇEDES projesiyle okullar cemaatçilerin, tarikatların cirit attığı yerlere dönüşmüştür. Buna karşı tüm demokratik kitle örgütlerinin ses vermesi gerekmektedir.”
Yapılan konuşmaların ardından Gülseven Medar, Cihan Çelik, Ayfer Düzdaş, Aşık Sinem Bacı, Binali İlgün, Taner Arslan, Kemal Atamtürk ve Ekrem Yıldırım, ezgiler seslendirdi.