Bu yıl 72 ayrı merkezde Şimdi kazanma zamanı” şiarıyla kutlanacak olan 2022 Newrozu'nun startı, Diyarbakır açıklanan deklarasyonla verildi.

Sur'da bir otelde düzenlenen programda paylaşılan deklarasyonda, Newroz’un tarihsel geçmişi ve Kürtler açısından önemi ifade edilerek, “Newroz’la kendisini yeniden yaratan Kürt halkı zafere kilitlenip özgürlüğü kazanmaya her zamankinden daha fazla yakındır” denildi.

8 Mart’ta açığa çıkan kadın direniş ruhunu, Newroz’da özgürlük ruhuyla büyüterek zafere ulaştırmak için herkesin alanlarındaki yerlerini almaya davet edildiği deklarasyonun paylaşılması sonrası Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan partilerin eş genel başkanları ve başkanları tek tek söz alıp Newroz mesajlarını verdi.

“2022 yılı belirleyici bir yıl olacak”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, şunları söyledi: “2022 yılının bir final yılı olacağını aylardır söylüyoruz. Bu final, özgürlük mücadelesiyle, demokrasi arayışıyla, zulüm ve zorbalık arasındaki mücadelenin finali olacaktır. Mevcut iktidarın sitemin mirasını en ileri noktaya taşıdığı inkar, imha, baskı, sömürü, talan rejimini yürüttüğünü hepimiz biliyoruz. Kürt halkına karşı inkar ve imha siyaseti bütün emekçilere, yoksullara karşı da sömürü, talan, rant baskı politikası gütmektedir. İşte bu iki çizgi arasındaki mücadelede 2022 yılı belirleyici olacaktır. Bu bilinçle Newrozu kutlamaya hazırlanıyoruz.

“Şimdi kazanma vaktidir”

Newroz’un sloganı kararlılığımızı inancımızı yansıtıyor. Bu Newroz kazanma zamanı şiarıyla kutlanacak. Dem dema serkeftinê ye. Şimdi kazanma vaktidir. Ama kazanma durup dururken gerçekleşmez. Mücadeleyi yükseltmeyi gerektirir. Mücadelenin yükselmesi, birliği güçlendirmekten geçer. En başka Kürt halkının birliği, Kürdistani ittifakın çalışmaları temelinde gerçekleşmekte olan birliği daha da ileriye taşınmaya ihtiyaç var. Buradan çıkaracağımız güçlü iradeyi Türkiye'nin tamamına en başta Kürt halkın özgürlük ve demokrasi kapılarını sonuna kadar açacağının farkındayız.

“Barış ancak halkların özgür ve eşit birlikteliği temelinde kurulabilir”

Buradaki idareyi ve ortak mücadeleyi en geniş demokrasi ittifakı çerçevesinde yürütmek HDP’nin temel politikasıdır. Bu politika; Kürtlere özgürlük, bütün Türkiye’ye demokrasi vaat eden tek yoldur. Buradan bu krizlerden bu zulüm inkar imha anlayışından kurtuluşun başka yolu yoktur. Buradan çıkışın, bu krizlerden, bu zulüm ve inkar anlayışından kurtuluşun başka yolu yoktur. Öte yandan bu iktidarı ayakta tutan en temel politika savaş politikasıdır. İçeride Kürtlere karşı güvenlikçi anlayışa dayalı savaş uygulamaları. Bölgede Ortadoğu'da, Suriye’de ve diğer yerlerde işgal uygulamaları bu iktidarın kendisini devam ettirmek için dayandığı temel sütundur. Bu iktidara karşı çıkışta en önemli hedef, savaşa karşı ortak tutum oluşturmaktır. Geniş bir savaş karşıtı koalisyon kurmaktır. Şimdi savaşın Ukrayna üzerinden daha da yayılması tehlikesi gündemdedir. Barış, her zamankinden daha acil ve yakıcı talep haline gelmiştir. Barış ancak halkların özgür ve eşit birlikteliği, halkların özgür iradesine saygı, halkları eşit kabul eden bir anlayış temelinde kurulabilir.

“Demokrasi için büyük bir imkan sunacak”

Adalet, eşitlik, özgürlük olmadan hiçbir yere ülkeye ve bölgeye barışın gelemeyeceğini biliyoruz. İşte bu ittifak ve buradan çıkacak güçlü iradenin Türkiye demokrasi güçleriyle buluşması aynı zamanda büyük barış koalisyonuna da zemin sunacaktır. Bu koalisyon adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi temelinde kurulacaktır. 2022 yılı Newrozu bu yolu yakılacak büyük ateşlerle, meydanlardaki coşkulu kalabalıklarla sonuna kadar açacaktır. 2022 Newroz ateşi barışa, demokrasiye, özgürlüğe, gidecek yolu aydınlatacak güçlü bir ateş olmalıdır, olacaktır da. Şimdiden meydanları doldurmaya ve Newroz ateşini en gür şekilde yakmaya hazırlanalım. Meydanları dolduralım, Newroız ateşi etrafında kenetlenelim, Kürt halkının özgürlük ve onur mücadelesinin sembolü olan bu tarihi, 2022 yılında önemli bir dönemeç haline getirelim Türkiye’de demokrasi içinde bu büyük bir imkan sunacaktır. Şimdiden kutlu olsun Newroz. Newroz pîroz be.”

2022 Newrozu kutlamalarının startının verildiği buluşmadan mesajlarını veren Kürt siyasi partilerinin liderleri, kol kola girip Newroz halayına durdu. (MA)

Editör: Haber Merkezi