21 Şubat Dünya Anadil Günü, 22 yıldır kutlanıyor ancak milyonlarca yurttaşın dili olan Kürtçede anadilde eğitim hala yasak.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2000'de 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti.

22 yıldır dünyada dilsel farkındalık yaratmak ve çok dilliliği teşvik etmek için “21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü” kutlanıyor.

21 Şubat Dünya Anadil Günü

21 Şubat Dünya Anadil Günü

BM verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok olurken, dünya üzerinde konuşulan dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Dünyada 7 binden fazla dil konuşulurken, 5 binden fazla "yerli" kültür yaşıyor ve 370 milyondan fazla da "yerli" insan yaşıyor. Dünyada dilsel çeşitliliğin en yüksek olduğu ülke Papua Yeni Gine olurken, nüfusu 8 milyon olan ülkede 800'den fazla dil konuşuluyor.

Dilsel çeşitliliğin en düşük olduğu ülke ise Kuzey Kore olarak kayıtlara geçerken, UNESCO verilerine göre ülkenin dilsel çeşitliliği yok.

21 Şubat Dünya Anadil Günü

21 Şubat Dünya Anadil Günü Kürtçe seçmeli dersler

Milyonlarca Kürt anadilde eğitim hakkından yoksun

Türkiye’de ise on milyonlarca nüfusa sahip Kürt yurttaşlar anadillerinde eğitim hakkından mahrum olarak yaşıyor. Kürtçenin eğitim dili olması yönünde talepler sürerken, Kürtçe Türkiye’de seçmeli ders olarak öğrenilebiliyor. Ancak bunun önünde uygulamada birçok engeller yer alıyor.

Seçmeli derslerin önündeki engeller

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabileceğini belirterek, “Okullarda ilgili alanda yeterli sayıda öğretmenin bulunmadığı derslerin seçilmesi hâlinde öncelikle diğer okullardan maaş/ek ders karşılığı görevlendirmeler yoluyla öğretmen temin edilecek, bunun da mümkün olmadığı hâllerde ücretli öğretmen görevlendirilmek suretiyle bu dersler açılıp okutulabilecektir” ifadelerine yer veriyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler  (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kurmancî ve Zazakî’nin dışında okutulan diğer dersler şöyle: Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça.

Başta Kürt Dil Platformu (PZK) olmak üzere, Kürtçe Dili Hareketi (HEZKURD), Kürt Dili ve Kültür Ağı ve diğer sendikalar ile Kürt aydınlar, Kürtçenin eğitim dili olması talebinde bulunarak, öğrenci ve ailelere de seçmeli ders olarak Kürtçeyi tercih etmeleri yönünde çağrıda bulunuyor.

SUR AJANS