Diyarbakır Eğitim Sendikaları Platformu, artan enflasyon sonucu pula dönüşen promosyon sözleşmesinin güncellenmesi ve yeniden yapılması talebiyle Akbank Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, TEÇ Sen, Eğitim Gücü Sen, Eğitim İş ve Eğitim Bir Sen eriyen promosyonlar için Diyarbakır’dan seslendi. Taleplerini ortak bir açıklama ile dile getiren eğitim emekçileri, “Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %80,21 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %143,75 olarak açıklandığı bir ortamda kamu çalışanlarının maaş, ek ödeme ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmelerinin güncellenmesi veya yenilenmesi zorunlu hale gelmiştir” dedi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde son aylarda enflasyon aşırı artmış, kamu çalışanları başta olmak üzere geniş halk kitleleri yapılan zamlar sonucu geçim derdine düşmüştür. Geçmiş yıllarda Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle görece arttığı bu dönemde alınan promosyon ücretleri anlamını yitirmiştir. Yılbaşından bu yana yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, mayıs 2021’demerkez 4 ilçe ve il Milli Eğitim Müdürlüğü için imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmesi ile eğitim çalışanları ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır.
“28 bin eğitim emekçisi ciddi anlamda mağdur olmuş”
Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %80,21 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %143,75 olarak açıklandığı bir ortamda kamu çalışanlarının maaş, ek ödeme ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmelerinin güncellenmesi veya yenilenmesi zorunlu hale gelmiştir. Kamu çalışanlarının bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle görece artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Promosyon sözleşmesinin 3 yıl gibi uzun sürelerle imzalanması ve enflasyona göre ayarlama bulunmaması nedeniyle merkez 4 ilçemizde 18 bin olmak üzere, il genelinde 28 bin eğitim emekçisi ciddi anlamda mağdur olmuştur.
“Fesih bedeli olarak astronomik bir geri ödemeyi kabul etmiyoruz”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Akbank arasında merkez ilçeler için imzalanan promosyon sözleşmesinin günün koşullarına uygun olarak güncellenmesi veya yenilenmesi talebimize, Akbank daha önce 5060 lira olarak ödediği ve 15 ayı geride kalan promosyon ücretinin fesih bedeli olarak 9500 lira gibi astronomik bir geri ödeme talep etmesi kabul edilemez. Ayrıca farklı illerde ve diğer işkollarında aynı bankanın çalışan sayısı daha az olmasına rağmen yüksek meblağlarda ödeme yapmasına rağmen, sözleşme kapsamına giren 18 bin eğitim çalışana önerdiği 36 ay için 20 bin lira teklifini eğitim çalışanlarının hakkını korumak için kabul etmiyoruz.
Taleplere kulak asılmaz ise sivil itaatsizliğe başlayacaklar
Hakkımız olan promosyon ödemelerinin günün koşullarına uygun bir rakam şeklinde tarafımıza ödenmesini yada devam eden sözleşmenin feshi için makul bir geri ödeme tutarı ile iptal edilmesini istiyoruz. Bu taleplerimiz karşılanmadığı takdirde hem yasal süreç başlatacağımızı hem de tüketimden gelen gücümüzü kullanarak kredi kartı iptali, ek hesap iptali, otomatik ödeme iptalleri, maaşımız aynı gün başka banka hesabına aktarma, Akbank hesaplarımızda mevduat tutmama ..vb sivil itaatsizlik eylemleri başlatacağımızı ve sonuç alınıncaya kadar her hafta bir Akbank şubesi önünde açıklama yapacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”
SUR AJANS