Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkımın yaşandığı ve 11 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’da, enkazlar kaldırılmadan 24 Nisan’da okullarda eğitim öğretime yeniden başlandı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adıyaman Şubesi Başkanı Abdullah Demir, altyapının hazırlanmadan okulların açıldığını belirterek, bu durumun iktidarın “Hayat normale döndü” çabası olduğunu söyledi.
400 okul hasarlı
Adıyaman’da 800 okuldan 400’ünün ağır, orta ve hafif hasarlı olduğuna dikkat çeken Abdullah Demir, daha öncesinde okulların altyapısı hazırlanarak açılması yönünde başvurularının olduğunu ancak bu talepler karşılanmadığını belirtti. Adıyaman’da gerçek anlamda eğitim ve öğretim döneminin başlamadığını sözlerine ekleyen Demir, “Hasarlı okulların tadilatları, çatlakların basit ölçüyle üzeri doldurularak yapıldı. Bu kadar ağır travma geçirmiş çocukların tekrar 4’üncü, 5’inci katlarda derslere girmesi ve derslere girerken hangi psikolojiyle girdikleri konusunda kaygılarımız var. Dolayısıyla bizde yaptığımız görüşmelerde okulların daha detaylı bir denetimden geçirilerek, mimar ve mühendisler tarafından gerekli tadilatları yapıldıktan sonra açılmasını talep ettik. Buna rağmen okullar açıldı” dedi.
‘Çocukların eğitimden önceki sorunları karşılanmalı’
Bu durumun iktidarın “Hayat normale döndü” çabası olduğunun altını çizen Demir, “İktidar her şeyde olduğu gibi bu konuda da bir şeyleri makyajla kapatıp, ‘bakın biz çok güçlü bir ülkeyiz, böyle bir afette bile çabucak toparlandık, her şey normale döndü’ şeklinde bir imaj yaratmaya çalışıyor. Ancak amaç bu olmamalı, çünkü çocukların eğitimden önce öncelikli olan problemleri çözülmeli. Bu çocuklar hangi ruh haliyle derslere gidiyor, beslenme ve barınma ihtiyaçları ne kadar karşılanabiliyor? Öncelikle bu sorunların aşılması gerekiyor. Okulları açmak için açmamak gerekiyor. Veli, öğretmen ve öğrenci boyutuyla değerlendirdiğimizde, sıkıntılar mevcut” ifadelerini kullandı.
Barınma sorunu
Okullar açılırken öğretmenlerin barınma sorunlarının da çözülmediğine değinen Demir, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenler için 400 konteyner hazırladıklarını söylediklerini ancak okulların açılmasının üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen halen konteyner sorunun çözülmediğini aktardı. Demir, “Birçok öğrenci başka illere taşındı, daha önce 500 öğrenci mevcuduna sahip okullar 250’ye düşmüş, lise ve ortaokullarda bu sayı yüzde 15’lere düşmüş. Böyle bir gerçeklik ortadayken, hiçbir problem yokmuş, eğitim ve öğretim tüm hızıyla devam ediyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyorlar. Böyle bir şey yok. Aynı zamanda gelen arkadaşlarımızın birçoğu da depremzede, psikolojileri nedir, bu süreci atlatabilmişler mi? Okulları açmak çözüm değil. Şu anda açılan okulların bir kısmı normal eğitim yapıyor, bir saatlik öğle arası dinlenme, beslenme süreci var ancak Adıyaman’da öğrencilerin yemek ihtiyacını karşılayacak bir ortam yok. Bu sorunlar ortadayken, eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde süreceğini düşünmüyoruz. Bu nedenle de kalıcı çözüm talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
‘Hem öğrencilere hem de öğretmenlere psikolojik destek verilmeli’
Deprem bölgelerinde yaşayan ilkokul 8’inci sınıf ve lise son sınıf öğrencilerinin sınava hazırlandıklarını hatırlatan Demir, “Bu çocuklar 3 ay yeterince eğitim ve öğretim göremediler. Buradaki öğrencilerin pozitif ayrımcılık yapılarak, şartlar eşitlenerek sınava alınması gerekiyor. Ayrıca birçok öğretmen ve öğrenci arkadaşlarını bu depremde kaybetti. Hem öğrencilere hem de öğretmenlere psikolojik destek verilmeli” dedi.