SUR AJANS- Harmancı, “Ülkede Alevilerin hukuk sorununun hala çözülememesi; Alevilerin, ‘yapacağız, edeceğiz, herkes eşit haklara sahip’ denilerek okşanması ve Alevilere eşit yaklaşılmadığı gibi bu tür yayınlar da boşluklara yazılmış, dönemin sosyal ve siyasal beklentilerine uygun çalışmalar olacak” dedi.
AKP-MHP hükümeti “Alevi Bektaşi Ansiklopedisi” adını verdiği çalışmasını sürdürüyor. Ansiklopediyi hazırlayan kadronun Sünnilerden/ilahiyatçılardan oluşması, Alevi inancı üzerindeki asimilasyon politikaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Sosyal Antropolog Hasan Harmancı, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın aralarında bir iki kendi belirledikleri Alevi olsa da ağırlıklı olarak İslamcı akademisyenlere ve ilahiyatçılara hazırlattığı Alevi Bektaşi Ansiklopedisi’ni değerlendirdi.
“Ansiklopedi hazırlamak devletin, bakanlığın işi değil”
Sosyal Antropolog Hasan Harmancı, devletin, Alevi Bektaşi Ansiklopedisini hazırlama gibi bir sorumluluğunun olmadığını ifade ederek “Devletin yapması gereken, bu tür çalışma yapan enstitülere destek sunmasıdır” dedi. Harmancı, Türkiye’de devletin kendi toplumuna, halkına güvenmediğini de belirterek “Devlet, Gadev gibi enstitülerin gelişmesi gerektiği, bu tür yapıların, kitap yayınlayanların desteklenmesi gerektiğinin farkında değil. Bütün sorumluluğu kendi üzerine alıyor bu da çarpık bir gelişme oluyor. Çünkü bu devletin, bakanlığın işi değil” dedi.
“Sistemsel bir sorun yaşıyoruz”
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı ‘toplum mühendisi’ olarak adlandıran Harmancı, devamında şunları kaydetti: “Bunlar yapaydır. Belki alıcısı olur, okuyanı merak edeni olur ama kaynak olarak gerçek anlamda kullanması çok zor olur. Çünkü ben bir bilim insanı, yazar olarak bu kaynağın problemli olduğu yaklaşımı içinde olacağım. Doğru bir kaynak olarak kullanabilmem için hakikaten içindeki bilgilerin, bu toplumun değerleriyle örtüşüyor olması lazım. Maalesef sistemsel bir sorun yaşıyoruz. Ülkede Alevilerin hukuk sorununun hala çözülememesi, sürekli ertelenmesi ve arada bir Alevilerin, ‘yapacağız, edeceğiz, herkes eşit haklara sahip’ denilerek okşanması ve Alevilere eşit yaklaşılmadığı gibi bu tür yayınlar da boşluklara yazılmış, jargonlar, ideolojiler dönemin sosyal ve siyasal beklentilerine uygun çalışmalar olacak.
“Alevi Bektaşi Ansiklopedisinin kalıcılığı yok”
Ve bu kalıcılığı olmayan bir şey kalıcı da olsa çarpık bir düzenin devamından başka bir şey değil. Aleviler ister ki bu çalışmalar gerçekten bilimsel olarak yapılsın. Ama her şey zamanla değişecektir. Devletin aklının da zamanla değişmesini bekliyoruz.”