Amed Sportif Faaliyetler Kulübü (Amed SFK), 25 Eylül’de oynanan Bursaspor maçı sonrası, sosyal medya üzerinden başlatılan linç kampanyasına ve maçta yaşandığı ileri sürülen olaylara ilişkin Şehmus Özer Tesisleri’nde basın açıklaması yaptı. Kulüp adına konuşan Amed SFK Başkanı Yıldırım, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

25 Eylül'de Diyarbakır Stadyumunda oynanan Amedspor-Bursaspor maçı gündemdeki yerini koruyor. Maç sonrası sosyal medya üzerinden başlatılan linç kampanyasının ise sürüyor. Öyle ki Bursaspor Genel Kurul Üyesi Cengiz Duman, kendi kişisel sosyal medya hesabı üzerinden,  “12 Şubat’ta takımı stadyuma getirmek için beyaz Toroslarla konvoy yapalım. Onlar, beyaz Torosları iyi bilirler” ifadelerinin yer aldığı bir paylaşımda bulundu.

Bursaspor'u Gazi Köşkü'nde ağırladıklarını ifade eden Yıldırım, stadtyumda ise normal bir taraftar tepkisinin ötesinde bir durum yaşanmadığını ve kimsenin burnu kanamadan maçın sonlandığını söyledi.

amedspor Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım

“Yetiş Amedspor Hastalığı”

Şehmus Özer Tesisleri’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Amed SFK Başkanı Selahattin Yıldırım, son yıllarda Amedspor camiasına yönelik geliştirilen tutumu “Yetiş Amedspor Hastalığı” olarak tanımladı. Yıldırım, bazı kulüplerin borçlarından dolayı transfer yapamadıklarını ve içinde bulundukları ekonomik çöküşten kendilerini kurtarmak için Amedspor’u saldırdıklarını, “Amedspor ile oynayacakları maç haftasını bekleyip, bu maçtan sonra da Türkiye’de oluşturdukları algı politikasıyla bir şekilde yalnız bırakıldıklarını, savaştan çıktıklarını deklere ederek, kendi illerindeki siyasetçilerine, bürokratlarına atma peşinde olan kulüplerimiz var. Bunlara örnek olarak Eskişehirspor ve Bursaspor’u verebiliriz” sözleriyle özetledi.

“Geçen sezon Eskişehirspor da sanki savaştan çıkmış gibi bir algı yaptı”

Geçtiğimiz sezon oynanan Eskişehirspor maçına değinen Yıldırım, şöyle konuştu “Buraya geldiler. Onları çok güzel ağırladık. Maç öncesi ve maç sonuna kadar kahvaltı ve yemekte onları yalnız bırakmadık. Evlerine gidene kadar takip ettik. Ama gittikten sonra yaptıkları açıklamalarla, algılarla, sanki burada bir savaş ortamından çıkmış gibi, sanki burada bütün Diyarbakır halkı kendilerine saldırmış gibi kendi siyasetçilerine, bürokratlarına kendilerini yalnız bıraktıklarıyla alakalı algılar yaptılar. Ve nitekim ikinci devre oraya gittiğimizde orada provakatif olaylar iki şehrin çocuklarını birbirine düşman edecek nifak tohumları vs. bu tarz problemler yaşandı”

“Bursaspor kafilesini kent dinamikleri ziyaret etti”

Konuşmasında Bursaspor’un Diyarbakır’a gelişinde ilgi alakanın yüksek olduğunu değinen Yıldırım, maç öncesinde kente bulunan iş insanları,  sivil toplum kuruluşları ve Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü’nün Bursaspor’u kafilesini ziyaret ettiğini aktardı.

“Bursaspor’a ‘Yetiş Amedspor Hastalığı’ ilaç oldu”

25 Eylül’de oynanan Bursaspor maçı sonrasında da kulüp yöneticilerinin tıpkı Eskişehirspor gibi bir taktik uyguladıklarını belirten Yıldırım, “Bursaspor Diyarbakır’a indiği andan itibaren biz kendimize yakışan her türlü misafirperverliği kendilerine gösterdik. Kulüpleri bitmiş, batmış, küme düşmüşler, 2 sene süper ligde şampiyon olmuşlar ama daha sonra kulüplerini kötü yönetmişler, küme düşürmüşler, borç batağına düşürmüşler. Bu tip algıyı yapmak için de bekledikleri Amedspor maçı onlara bir ilaç oldu. Yetiş Amedspor Hastalığı’na karşı bir ilaç oldu. Burada biz yine Amedspor duruşuna uygun bir şekilde gelen yöneticileri ağırladık. Akşam yemeğe götürdük, sabah kahvaltılarını yaptılar. Localarda misafir ettik, maçlarını izlediler. Akşam eğlencesinde Gazi Köşkü’nde kendilerine eşlik etmişlerdir. Ben bizzat kulüp başkanı olarak konakladıkları oteli ziyaret ettim. Kendileriyle sohbet ettim. Kamuoyunun yatışması için hem televizyon programında hem sosyal medya mecralarında gerekli açıklamaları yaptık. Ama buradan gittikten sonra kendi memleketlerindeki siyasetçilere, bürokratlara, Türkiye’deki spor kamuoyuna bir şeyleri gösterebilmek için olmayan, yaşanmamış bir sürü provakatif açıklamalarla kulübümüzü kriminalize etmeye çalışan bir tutum içinde oldular” diye konuştu.

“17 takım Bursaspor ile aynı grupta olmamak için TFF’ye başvuru yapmış”

Ligler başlamadan önce federasyona Bursaspor ile ilgili başvur yaptıkları bilgisini paylaşan Yıldırım, “Fikstür çekilmeden önce TFF’ye Bursaspor ile aynı grupta olmak istemediğimiz bildirmiştik. Maalesef federasyon bizim oluşabilecek bu provokatif eylemlere yönelik bu talebimizi yerine getirmedi. Biz bunu kendilerine bildirdiğimizde TFF yetkilileri bize sadece bizim değil, bizim ligde 17 takımın Bursaspor ile aynı grupta olmak istemediklerini belirtmişler. Yani sadede biz değil, bizim ligimizin yarısını oluşturan takımların Bursaspor ile aynı takımda oynamak istemiyormuş” ifadelerini kullandı.

Büyük takımlarda yaşanan benzer durumlar Diyarbakır’da farklı bir algıya bürünüyor

Sosyal medyada stadyumda yaşanmış gibi gösterilen olayların gerçeklikle bir alakasının olmadığına vurgu yapan Yıldırım, “Stadyum 60 kamera ile izleniyor. Aynı şekilde müsabaka görev alan 4 bini aşkın güvenlik görevlisi vardı. Maça ilişkin olan tüm olayları kendileri rapor etti ve bizim açıkladığımız durumların dışında başka bir şey de o raporlarda yer almadı. Ama birileri ısrarlı maçı farklı bir zemine çekmeye çalışıyor. Benzer olaylar büyük kulüplerde yaşanırken bu sorun olmazken, Diyarbakır’da olunca bu farklı bir algı ile servis ediliyor. Trabzon ile Fenerbahçe maçında yaşananların binde biri burada yaşanmadı. Trabzon-Fenerbahçe maçında her türlü olay oluyor. Kimse buna bakmıyor. Pet atmanın cezası neyse Federasyon ceza verecek. Pet atma dışında tekrar ediyorum hiçbir olay yaşanmadı” diye konuştu.

Spor kamuoyunu çağrı

Amedspor üzerinden geliştirilen bu algının faturasının ağır olabileceğine dikkat çeken Yıldırım, “Kulübümüzü kriminalize etmeye yönelik yapılan ve spor barışını zedeleyen bütün açıklamaları kınıyorum. Bizim kulübümüz son derece centilmen, misafirperver bir kulüptür. 2021 yılında stat olaylarında en az ceza yiyen kulüplerin arasında yer aldık. Bursa’da Bursaspor dışında iki kulüp daha var. Onlar buraya maça geldiğinde aileleriyle birlikte geliyorlar. Biz de oraya gittiğimizde ailelerimizle birlikte gidiyoruz. Bu bizim aramızdaki dostluk köprüsüdür. Ancak Bursaspor maçı gibi, futbolda yaşanabilecek şeyleri doğu ve batı olarak ayrıştırarak, farklı yerlere çekmek akıl alır bir durum değil. Biz kulüp olarak her zaman spor ve siyasetin ayrı olmasını savunuyoruz. Şimdi biz bu hafta sonu Afyon’a gideceğiz. Ama bu açıklamalardan kaynaklı şimdiden kulübümüze, taraftarımıza, yöneticilerimize ve futbolcularıma hakaretler ve tehditler yapılma başlandı. Yarın öbür gün bunun önünü kim alabilecek? Ya da yaşanabilecek olayların sorumluğunu kim üstlenecek? Ben bu anlamda spor kamuoyunu sağduyuya davet ediyorum.”

“Üzerimize düşen her şeyi yapacağız”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, sosyal medyadaki linç girişimine ilişkin bir soruya, “Algıların altında kalacak bir takım değiliz. Türkiye’nin en büyük taraftar kitlesine sahibiz. Biz sadece bir şehir takımız değiliz. Türkiye’nin her ilinde Amedspor’un taraftarı var. 30 bin taraftarlarla Bursa’da oynarız, Trabzon’da da oynarız. Böyle bir gücümüz var. Biz hiçbir kulüpten korkacak camia değiliz. Biz dostluk ve kardeşlik içinde maçlara çıkmak istiyoruz. Biz üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Gelen her kulübü ağırlamaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

“Birimizin kılına zarar gelirse kimse bunun altından kalkamaz”

12 Şubat’ta oynanacak Bursaspor Amedspor maçına henüz 5 ay varken Bursaspor Genel Kurul Üyesi Cengiz Duman’ın “Onları beyaz toroslarla karşılayacağız” şeklindeki paylaşımın hatırlatıldığı başka bir soruya yanıt veren Yıldırım, adli mercilere çağrıda bulunarak şunları söyledi, “Adli merciler umarım müdahale eder. Biz sporun dostluk ve kardeşlik içinde olmasını arzu ediyoruz. Biz Ayfon’a gideceğiz. Birimizin kılına zarar gelirse kimse bunun altından kalkamaz. Herkes aklına başına almalı. Sporu siyasete çekmemeli, herkesi bu yönde sağduyulu olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Taraftarımız holiganizme karşıdır"

Bursaspor taraftarlarının farklı tarihlerde çekilen şiddet içerikli fotoğraflarını gösteren Yıldırım, “Bu tür fotoğraflar, hiçbir zaman bizde olmamıştır. Savaş görüntüleri bu fotoğraflardadır. Bizim tribünlerimizde ellerinde bıçak olan hiçbir taraftarımız olmamıştır. Bizim taraftarımız holiganizme karşıdır” dedi.  Maç esnasında taraftarların Kürdistan Federe Bölgesi’nın bayrağını açtığını dile getiren Yıldırım, “Açılan bir bayraktan dolayı kulübümüze bir linç kampanyası başlatılmıştır. Bu bayrak olayın kulübümüzle bir alakası yoktur. Olay ilgili gözaltına vatandaşlar bugün serbest bırakılmıştır” dedi.

"Tüm deplasmanlara gideceğiz"

Açıklama sırasında gelen TFF’nin maçtaki temsilcisinin hazırladığı raporu okuyan Yıldırım, raporun da kendilerini doğruladığını söyledi. Yıldırım, oluşturulmak istenilen olumsuz algılara rağmen tüm deplasmandaki maçlara gideceklerini ifade etti.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi