İçeriği doldurulmamış hiçbir iş ve işlem hedeflenen amacına ulaşamayacağı gibi, yaratılmak istenen etki ve değişimi de gerçekleştiremez.
İçerik ve anlam bir bütünsellik gösterir. Anlam, algıladığımız şey; içerikse o anlama ulaşmak için kullandığımız göstergelerdir.
Göstergeniz ne kadar etkili ve anlamlı olursa o denli belirlenen hedefe ulaşma olanağınız artar. Göstergeniz zayıfsa zaten baştan kaybetmişsiniz demektir.
Diğer taraftan göstergenizin, yani anlam bütünlüğünüzün toplumun veya bireyin kültürel koduna uygunluğu da önemli hatta başat roldedir.
Kültür Yolu festivalleri hakkını vermek gerekirse devasa organizasyonlar olarak tarihe geçecek. Perde arkasındaki hesapları elbette bilmiyoruz. Bütçeler ne kadar, kime ne kadar aktarılıyor, ödeme kıstasları nedir, sanatçı, yazar, düşünür, medya şovmenleri seçilirken kriterler nedir, bilmiyoruz.
Keşke ekonominin bunca dip yaptığı, halkın sefalete adım adım sürüklendiği bir süreçte daha anlamlı organizasyonlar yapılsaydı diyeceğim, ama galiba halkın eğlenme ihtiyacı da göz önünde bulundurulmuş demek ki!
Hani kralın meşhur hikayesi var ya; zam üstüne zam yapıyor ve halk hep şikayetçi oluyor. Kralın son yaptığı zamdan sonra vezir gelip diyor ki “Kralım halk davul zurna çalıp oynamaya başladı.” O ana kadar rahat olan Kral telaşlanıp “Aman zamları durdurun, halk isyan edecek!” diyor ya, galiba bizimki de o hesap işte.
Şimdiye değin ekonomik zorluklar altında zorlanan halk kitleleri konserlere akın ediyor, bunalımlardan azıcık uzaklaşacağını düşünüyorsanız yanılırsınız, tam tersi hayatın gerçekliğiyle yüzleştiriyorsunuz.
Başka bir hayatın var ve mümkün olduğunu gösteriyorsunuz. Sizin dayattığınız ideolojik ve inanç değerlerini araya serpiştirmeniz yaptığınız işin sosu olmuyor, bilakis güzel bir menünün içindeki kıl gibi bulandırıcı oluyor.
Gösterdiğiniz ünlü şarkıcılar, sahnelere yüksek ücretlerle çıkardığınız din adamları, hesaplarını şişirdiğiniz yazar ve akademisyenler ne kadar toplumun içinde, bir gösterge olarak değerleri nedir, düşüncelerinin toplumsal karşılığı ne kadar ağırlıktadır, merak ediyorum.
Kültür Yolu festivallerinde neden yerel yazar, gazeteci, düşünür ve sanatçılara ödeme yapılmıyor bilen var mı? Popüler olanlar, yükünü alanlar hep afişlerde görünüyor. Bunların aldıkları ücretler nedir?
Tabii ki toplumun eğlenmeye de kültürel aydınlanmaya da ihtiyacı var ve bu organizasyon devasa reklamları, devasa destekleriyle dikkat çekiyor. Sanılmasın ki sadece Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali hakkında böyle düşünüyorum. Benimkisi aklımda tuhaf sorular, büyük çelişkiler, çarpışık ilişkiler yumağı sadece…