Fatma Gültekin/ÖZEL HABER (ANTEP)

Yaklaşık 66 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Antep’te öğrencilerin, bütçelerine uygun ev arayışları sürüyor. Artan kira fiyatlarının ardından yeni ev arayışına giren bazı öğrenciler, yüksek kiraları karşılayamadığı için okulu bile bırakmayı düşündüğünü aktarıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Antep'te de kira artış oranı olan 'yüzde 25' sınırına uyulmuyor. Öyleki önceki yıla oranla Antep'te de kira fiyatlarında yüzde 100'ü aşan bir artış yapıldı ve önceki yıl 5 bin lira olan evin kira fıyatı bu yıl 12 bin liraya çıkarıldı. 

2 milyon 185 bini aşkın nüfusa sahip olan Antep’te 2 devlet, 2 de vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite bulunuyor. 4 üniversitede yaklaşık 66 bin öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin barınması için de şehirdeki KYK yurt sayısı ise  9, ve toplam kapasitesileri ise  yaklaşık 11 bin. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarında kalmaya hak kazanamayan yaklaşık 55 bin öğrenci, ya özel yurtlara ya da kiralık evlere yöneliyor. Kiralık evlerdeki fiyat artışı öğrencilerin ve ailelerin bütçesini aşarken güvenlikli bina, güvenilir semt gibi ölçütler ise artan kira fiyatlarını daha da tırmandırıyor. 

Diyarbakır'daki öğretmenlerden Avrupa’ya çıkarma Diyarbakır'daki öğretmenlerden Avrupa’ya çıkarma

antep-kiralik-daire-ogrenci

Yeni öğrenim yılının başlamasıyla birlikte önceki yıla göre yüzde 150'yi bulan oranlarda artan kira fiyatlarıyla karşılaşan öğrenciler, öğrenim hayatlarını sürdürmek için kara kara düşünmeye başladı. Ekonomik tablo etkilerinin ağır olmadığı yıllarda, öğrenciler kendilerini okuduğu bölümlerde geliştirmeye çalışırken, son yıllarda ise bu durum değişti ve öğrenciler enerjilerini okuduğu bölümü bitirmekle harcama başladı. Artan kira ve yaşam maliyetlerinden dolayı birçok öğrenci öğrenimini yarıda bırakırken, bir çoğu kendinden kısarken ve çok sayıda öğrenci de okurken masraflarını karşılamak için farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyor. 

antep-universitesi-ogrenciler-kiralik-kampus

Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu illerden biri olan Antep'te öğrenciler şu sıralar artan kira fiyatları karşısında sitemli. Öğrencilere göre kira fiyatları denetimsizlik nedeniyle fahiş oranlarda artırılıyor. Kentteki emlakçılar ise kira fiyatlarının normal seviyelerde olması için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor. 

"Kibrit kutusu gibi evlere 7-8 bin lira istiyorlar ve ben öğrenciyim"

Şırnak'tan öğrenimi için Antep'e gelen sınıf öğretmenliği bölümü öğrencisi Selma C. KYK yurdunda kalmaya hak kazanamadığını belirterek mevcut şartlarda ev ya da pansiyon tutmanın zor olduğunu söylüyor. Fakültelerinin ilçede olduğunu, depremden dolayı ilçedeki yurtların ve pansiyonların kapandığını dile getiriyor.

“Okumak için çalışmam gerekecek”

Kira fiyatları karşısında öğrencilerin zor durumda olduğunu aktaran Selma, yaşadıkları tabloyu şöyle özetliyor:

“Kira fiyatları ateş pahası. Kibrit kutusu gibi evlere 7-8 bin istiyorlar ve ben öğrenciyim. Ailemin de böyle bir ücreti karşılaması mümkün değil. Bu sebepten çalışmak zorunda kalacağım. Yani okumak için çalışmam gerekecek bütün gün. Bu şekilde nasıl okunur bilmiyorum. Öğrenciler bu kiralar karşısında çok zor durumda. Ne bir denetim var ne ev sahiplerinde vicdan.”

"Kendimden kısarak idare etmeye çalışacağım"

Antep'te resim öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Feray K, ise KYK yurtlarında kalmaya hak kazanamayınca eve çıkmak zorunda kaldığını belirtiyor. Kendisiyle birlikte bir kardeşinin daha üniversite okuduğunu kaydeden Feray, babalarının emekli olduğunu söylüyor ve o da yaşadığı tablo şu ifadelerle özetliyor:

 “Okulu bırakmayı düşündüm”

“Babam emekli memur ve benim dışımda üniversite okuyan bir kardeşim daha var. Bu yüzden aileme yük olmamak için hem çalışıp hem okuyorum. Oturduğum 1+1 evin aylık ücreti 7 bin TL oldu. Daha uygun bir ev de bulamadım. Bu süreçte çok zorlandığım için okulu bırakmayı bile düşündüm. Ama bir şekilde okumak için kendimi zorluyorum. Bir şekilde kendimden kısarak idare etmeye çalışacağım.”

 Kira fiyatları yüzde 150 oranına kadar arttı

Antep'te emlakçılık yapan Murat Kındıra, kira artışlarının genel bir sorun olduğuna değinerek sözlerine başlıyor ve kiralık konutlarda geçen yılla oranla fiyatlarda yüzde 100 ile yüzde 150 artış yaşandığı bilgisini paylaşıyor. 

antep-emlakci-kındıra-fiyat

Hiçbir devlet politikasının kira artışının önüne geçemeyeceğini bunun ancak enflasyonun düşürülmesiyle mümkün olduğuna vurgu yapan Kındıra, Antep'teki kira artış tablosuna dair raklamları, nedenleri ve yapılması gerekenleri şöyle değerlendiriyor:

"2023 yılının ilk yarısında kira artışları depremin etkisiyle olmuştu ancak şu an kiralar yüksek enflasyonun etkisiyle yükseliyor. Geçen sene 2+1 ev 4-5 bin TL civarında iken bu sene 10-12 bin TL civarında. 3+1 evler ise 6-7 bin TL civarında iken bu sene 12-20 bin TL civarında.

Bir öğrenci ilk ev tuttuğunda en az 20 bin lirayı gözden çıkarmalı

Eskiden öğrenciler normal bir daireye 3-4 arkadaş birleşip çıkıyorlardı. Şimdi stüdyo daire tipine çıkıyorlar ve oralarda da fiyatlar fahiş bir hale geldi.

Güvenlikli binaların fiyatı yüksek olduğu için daha düşük fiyatlı ama sıkıntılı binalarda yer bulmaya çalışıyorlar. Güvenlikli düzgün bir daire için bir öğrenci ilk ev tuttuğunda en az 20 bin TL (1 kira, 1 depozito, 1 emlakçı) gözden çıkarmalı.  Geçen yıl bu fiyat 6-8 bin TL civarıydı.

Yüzde 25 artış sınırına uyan yok, bu çözüm değil

Yüzde 25 artış sınırı getirildi ama uyan yok. Tavan taban fiyatı uygulamasının da çözüm olacağını düşünmüyorum. Şu an olduğu gibi denetleme olmayacak ve herkes yine bir şekilde enflasyon oranında artış yapacak.

Antep'te yoğun mülteci nüfusu var. Suriyeliler bu şehirden gittiği an arz talep dengesinden dolayı fiyatların yarıya düşeceğini düşünüyorum."

Editör: Arif Bulut