Bağlar Belediyesi tarafından Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren tekstil kurslarına katılan kadınlar mesleki eğitim alarak aile ekonomisine katkıda bulunurken, çocuklar da oyun odasında etkinliklere katılıyor.

Üç merkezde 100’e yakın kursiyerle devam eden çalışmaların kadınların iş hayatına dahil olarak özgüven kazanmalarına neden olduğu görüşünde birleşen kadınlar, “Biz burada meslek öğrenerek geleceğimize yön verirken, çocuklarımız da buradaki farklı çalışmalarla geleceğe hazırlanıyor” diye belirtiyor.

Bağlar Belediyesi tarafından kadınları mesleki hayata kazandırmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla açılan mesleki kurslar arasında öne çıkan tekstil branşı özellikle ev kadınlarının ilgisini görüyor.

Kayapınar, Mevlana Halit ve Alipınar mahallelerinde olmak üzere üç ayrı bölgede açılan kurslara üç hoca nezaretinde tekstil eğitimi verilirken, kursiyer kadınların çocukları da eş zamanlı olarak aynı merkezlerde okul öncesi olmak üzere farklı çalışmalarla zaman geçiriyor.

bağlar belediyesi

Diyarbakır Bağlar'da anneleri tekstil kursunda olan çocuklar oyun odasında etkinlik yapıyor

“Kadınlar Severek Ve İsteyerek Çok Rahat Uzmanlaşıyor”

Kurs hocalarından Fatma Taşkesen, kurslara katılan kadınların mesleki eğitim alıp aile bütçesine ekonomik katkı sağladığını belirterek,  “Burada ilk önce makine tanıtımını yapıyoruz. Daha sonra iplik takmayı, alt iplik iplik takmayı gösteriyoruz. Daha sonra küçük kumaşları ellerine verip örnek kumaş olarak düz dikiş çalışmaları yaptırıyoruz. Bu aşamalardan sonra kendi istedikleri ürünleri üretmeye başlıyorlar. Ürünlerin, kumaşların kalitesini tanıtıyoruz. Arzuladıkları ürünlerin dikimi konusunda uzmanlaşıyorlar. Kadınların büyük ilgisi var. Maşallah hepsi de sağlanan imkanlardan çok memnun. Biz de onların çaba ve gayretlerinden son derece memnunuz. Belediye Başkanımız Hüseyin Beyoğlu’na böyle bir kursu kadınlarımızın hizmetine sunduğu için çok teşekkür edyoruz. Kadınlarımız için çok önemli bir hizmet ediyoruz. Aile ekonomisine ciddi bir katkısı var. Burada eğitim alarak uzmanlaşan kadınlar ilerleyen zamanlarda çok rahat şekilde iş bulma imkanına sahip olacak. Veya kendi iş yerlerini açabilecekler. Makine olmasa da ortacı olarak çalışabilirler, temizleme bölümünde görev alabilirler ya da overlokçu olarak iş bulabilirler. Bununla beraber tekstil modelliği de yapabilirler. Tekstil modelliğine ciddi bir ilgi ve yönelme var. Kadınlarımız bu konuda çok maharetli. Kadınlardan isteğim tek ayaklarının üzerinde durmayı öğrensinler. Ekonomiye de aile bütçesine de katkıları olur. Ellerinden geldiğince çalışarak kimseye muhtaç olmasınlar” şeklinde konuştu.

“Kızım da Buraya Gelip Mesleki Eğitim Alıyor”

Tekstil kurslarına katılan kadınlar, çocuklarının da eş zamanlı olarak farklı çalışmalara katılmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade eden kursiyerlerden Sultan Ekinci ise şöyle konuştu: “Bu kursun açılmasından dolayı çok mutluyuz, memnunuz.  Bizim için de buraya yakın yerde ikamet eden kadınlar için de iyi oldu. Ailemiz kursa katılmamızı destekliyor. Kızım da geliyor.  Belediyemize ve başkanımıza bu hizmetten dolayı çok teşekkür ediyoruz.  Meslek haline getirmeyi düşünüyoruz. Hepimizin hedefleri var. Kadınlara mesajım, evde durmasınlar ve buraya gelip meslek öğresinler. Sosyal bir etkinlik olarak da değerlendirsinler. Nereden bakarsak bakalım son derece anlamlı bir hizmet. Ben dikişi daha çok önemsiyorum ve ona çalışıyorum. Kısa zamanda çok şey öğrendik.”

“Çocuklarımla beraber geliyorum, çok mutluyum”

Burada mesleki eğitim aldığını, çocuklarının da buradaki farklı çalışmalarla geleceğe hazırlandığına dikkat çeken Özgül Eren de “Kadınlara yönelik çok güzel bir uygulama. Kadınlara hem maddi hem maddi anlamda katkısı olduğuna inanıyorum. Kendimiz iş yeri açabiliriz, daha rahat iş bulabiliriz. Hiçbir şey olmasa bile bu alanda uzmanlaşmış oluruz. Semtimize çok yakın olması da avantaj. Küçük çocuğum var, onu da buraya ana sınıfına bırakarak gönül rahatlığıyla kursa katılabiliyorum. Diğer çocuğum da burada aynı binada kütüphane çalışmalarına katılıyor” ifadelerini kullandı.

“Evde zaman harcamak yerine meslek öğreniyoruz”

Kadınla olarak burada toplumsal bir dayanışma ruhu kazandıklarının altını çizen Sultan Çetin ise evde kalıp zamanı boş yere harcamak yerine meslek öğrendiğine vurgu yaparak, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın arkadaşlarımızla güzel zaman geçiriyoruz. Çocuklarımız da buradaki diğer çalışmalara katılıyor. Toplumsal bir dayanışma ruhu yakalıyoruz. Önümüzdeki zamanlarda buradan edindiğimiz eğitim ve deneyimle ekonomik özgürlüğümüzü kurarak daha güzel bir gelecek inşa edebiliriz. Belediye Başkanımız Hüseyin Beyoğlu ve belediyemiz kadınlar için gerçekten de çok güzel bir hizmeti hayata geçirmiş. Kadınların özgüveni de bu şekilde artmış oluyor.”

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi