Arif Bulut/ÖZEL HABER
Önceki gün TBMM’nin 28'inci Dönem 3'üncü yasama yılı dün yapılan oturumla başldı. Yeni yasama dönemi aynı zamanda dikkat çekici hamlelere sahne oldu. Siyasi parti liderlerinin açıklamalarının yanı sıra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışı gündemde yankı yarattı.
Açılış oturumu öncesi Bahçeli, Meclis'te DEM Parti Grubu'nun bulunduğu yere yöneldi ve Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan ile milletvekilleriyle tokalaştı.
Siyasi arenada dikkat çeken Bahçeli'nin bu hamlesi oturum sonrası gazetecilere yapılan açıklama ile yeni tartışmaları da beraberinde getirecek tarzda.
Tokalaşmaya dair Bahçeli'nin "Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" sözü ise özellikle Diyarbakır'da dikkat çekti.
Peki, 2015'ten beri binlerce barış çağrısının yapıldığı Diyarbakır'da halk, Bahçeli'nin bu çıkışını nasıl yorumluyor?
Sur Ajans, Diyarbakır'da yurttaşlara Bahçeli'nin 'Tokalaşma ve Barış' çıkışını sordu.
Bahçeli'nin çıkışını samimi bulmayan Diyarbakır'daki yurttaşlar, pratikte atılacak adımlara bakacaklarını söylüyor.
Bahçeli'nin DEM Parti'ye yönelik sert siyaset izlediğine atıfta bulunan yurttaşlar, "DEM Parti'nin varlığını bile kabul etmeyen birinin 'barıştan' bahsetmesi inandırıcı gelmiyor" yorumunda bulundu.
Bazı yurttaşlar ise HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi tutuklu bulunan siyasetçilerin cezaevinde tutulmasına atıfta bulunuyor ve siyasetçilerin cezaevinde olmadığı bir süreçte barıştan bahsedilebileceğini belirtiyor.
Dünya genelinde siyasetin daraldığını da aktaran yurttaşlar, Türkiye'de yeni bir çözüm sürecinin varlığının zorunluğu olduğunu ifade ediyor.
Bahçeli'nin DEM Parti ile tokalaşması ve ardından 'barış' vurgulu açıklamada bulunması Diyarbakır'da olumlu karşılanmasa da siyasi iklimde 'Yeni bir dönem mi başlıyor?' tartışmalarını uzun süre gündemde tutacak gibi.
Öyleki Bahçeli'nin dünkü hamlesi gazeteciler tarafından bugün DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'a soruldu ve Bakırhan şu açıklamada bulundu:
“Sadece bir tokalaşmaktan yeni bir süreç çıkar mı bilmiyorum. Ama Türkiye’nin yeni bir toplumsal barışa ihtiyacı olduğu konusu doğru. Meclis’te bulunan bütün siyasi partilerin toplumsal barışı örecek dil, söylem ve adımı atmamız gerektiğini belirtelim.”
İşte Diyarbakır'da Bahçeli'nin çıkışı böyle yorumlandı: