Amedspor Taraftarları Geleceği Tartışıyor” konferansında konuşan Amedspor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı, taraftarlara “Türkiye’de kirlenmiş futbolda kimlikli duruşu olan bir tek Amedspor kaldı. Siz bu halkın takımının taraftarısınız. Bunu bilip ona göre hareket edin. Kulüp olarak bize düşen ne olursa sizinle birlikte hareket etmeye hazırız” diyerek seslendi.

Amedspor yönetimi, kulübün sorunlarını ve geleceğini tartışmak üzere kulüp taraftarları ile bir araya geldi. “Amedspor Taraftarları Geleceği Tartışıyor” başlıklı konferans kentte bulunan bir düğün salonunda düzenlendi. Çok sayıda Amedspor taraftarının katıldığı konferansın  gerçekleştirildiği salona, “Bilinçli toplum, aydın gençlik, kültürlü tribün”, “Senin takım senin şehir”, “Jın, jıyan, azadî” ve “Sevgi, barış, Amedspor” pankartları asıldı.

Konferansa katılan konuklar arasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Amed Milletvekili Ceylan Akça da yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını Amedspor Taraftarlar Derneği Eşbaşkanı Şirazi Surmuş yaptı.

Surmuş, “Amacımız kentin ciddi sorunlarını tartışıp, çözüm bulmaktır. Taraftarların öz gücüyle Amedspor’a şampiyonluk yolunda destek olmalarını ve sahip çıkmalarını istiyoruz. Yaşasın Amedspor mücadelesi” dedi. Surmuş, konferansı Amedspor mücadelesinde yaşamını yitirenlere atfettiklerini dile getirdi.

Surmuş’un ardından Amedspor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı söz aldı. Elaldı, Amedspor taraftarların artık birlik olması gerektiğini ifade etti.

Taraftarların halkı birleştirecek olan kişiler olduğunu söyleyen Elaldı, “Artık Türkiye’de kirlenmiş futbolda kimlikli duruşu olan bir tek Amedspor kaldı. O sebepten dolaydan ilk önce biz kendi kıymetimizi bilmeliyiz. Herkesin Amedspor’un kültürünü çevresine anlatması lazım. Siz bu halkın takımının taraftarısınız. Bunu bilip ona göre hareket edin. Kulüp olarak bize düşen ne olursa sizinle birlikte hareket etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Amedspor YİK Başkanı Burç Baysal da, konuşmasında konferansta işlenen konuların çok kıymetli olduğunu belirterek, “Böylesi halk mücadelesi veren toplum içerisinde, madde bağımlılığın yaygınlaşmasını engellemek tam da halkın bir araya gelerek yapabileceği bir şeydir. Gençlerin iştahla bunu istemesi takdire şayan bir iş” dedi.

En güçlü sermaye yapılarının, genç nüfus ve birbirine kenetlenen halk olduğunu söyleyen Baysal, gençlerin kentten göç etmesinin engellemenin gelecek için önemli olduğunu vurguladı.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ise, Amedspor’un geleceği için kurumsallaşması gerektiğine dikkat çekti. Dayan, “Geçmişte bunun kötü örneğini yaşadık. Diyarbakır Spor çok şaşalı zamanlar, şampiyonluklar yaşadı. Ama ne oldu? Kurumsal kimliğe sahip olmadığı için şimdi amatör ligde. Bu tehlikeyi yaşamak için Amedspor’a daha kalıcı bir kimlik kazandırmamız lazım. Döner sermayesi olması lazım. Bunda öncü olacak, motive edecek olan taraftarlardır. Bir takımın taraftarlar grubu, o takımın tarafıdır. Kişilerin tarafı değildir. O kulübü ileriye götürmesi için taraftarların moral, motivasyon vermesi lazım. Birliğiniz gerçekten çok önemli. Önümüzdeki yerel seçimlerden sonra o koltuğa halk temsiliyeti oturduğu zaman bunu kimlikleştiririz” diyerek, Amadspor’un kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Amedspor’a dönük yasak, ceza ve saldırılar ile Amedspor taraftarlarının bunlara karşı direnişinin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösterimi sonrası “Geçmişte geleceğe Amedspor” başlıklı oturumda konuşan Amedspor eski Kulüp Başkanı Metin Klavuz, Amedspor’un bu günlere gelene kadar çok bedel verdiğini kaydetti.

1972’de kurulan Amedspor’un tarihini kısaca anlatan Klavuz, taraftarların bir araya gelerek konferans düzenlemesinin bir ilk olduğunu söyledi. Dünyanın spor algısının futbol olduğuna işaret eden Klavuz, şunları söyledi:

“Amedspor, tarihte spor emekçisi kavramını kullanan bir kulüptür. Orada bir emek var, emek tanımını koymamız gerekiyor. Kulüp geçmişten bu günlere birçok ilke imza attı. Spor demek; kültür, tarih demektir. Bir toplum ne kadar sporla sanatla iç içeyse, o kadar başarılıdır. Amedpor kültürdür, tarihtir. Sahiplenilmesinin nedeni budur. Birileri rahatsız oluyor, olsunlar. Savaşta çalan mehter marşını maçta çalıyorlar. Nedeni inkar, ret, kabullenmeme. Spor bizim için farklı kesimleri bir araya getiren etkinlikler bütünüdür diyoruz. Şiddeti reddediyoruz. Kadının gençliğin spora daha aktif katılımından bahsediyoruz. Kadın özgürleşmeden toplumun özgürleşmesi mümkün mü? Bugün Amedspor 7’den 70’e ulaşmıştır. Amedspor annelerin beyaz tülbentidir.”

“Bağımlılığın toplum üstündeki etkisi” başlıklı ikinci oturumda konuşan Sosyal Hizmetler Derneği üyesi Sabahattin Aksakal, kentte karşılaştığı “Uyuşturucuya karşı tribünde ol” cümlesinin yer aldığı duvar yazısının fotoğrafını gösterdi. Bağımlılığa neden olan etkenlerden bahseden Aksakal, uyuşturucu ile mücadelede neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler paylaştı. Bağımlılığın bireyden öte tüm toplumu etkilediğini söyleyen Aksakal, spor ve sanat gibi etkinliklerin kişileri uyuşturucu gibi maddelerden uzaklaştırmak adına çok önemli olduğunun altını çizdi.

Konferans, “21’inci yüzyıl göçünün bir tasviri” başlıklı üçüncü oturumunda GÖÇİZDER üyesi Halit Karahan sunumuyla devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre en çok göç eden, işsiz bırakılan coğrafyanın Kurdistan olduğuna dikkat çeken Karahan, “Yüzyıldır Kurdistan’da nüfus hep göç ediyor. Şark Islahat Planı’yla insanlar zorla göç ettirildi. Köyler yakıldı, boşaltıldı. Bir diğer göç 21’inci yüzyıl göçü. Buda ezen ezilen ilişkisiyle alakalı. TÜİK verilerine göre, doğurganlığın en fazla olduğu coğrafya olmasına rağmen göç oranı Kurdistan’da çok yüksek. Göç hayal edildiği kadar refah sunmuyor. Göç süreci boyunca Akdeniz binlerce mülteciye mezar oldu” ifadelerini kullandı.

“Amedspor taraftarları geleceği tartışıyor” başlıklı son oturumda ise, Amedspor YİK üyesi Doğan Hatun sunum yaparak, halkın kendilerine biçtiği misyon adına çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Hatun, “Amedspor nasıl bu halkın kulübüyse, taraftarda bu halktır. Halk adına konuşuyoruz. Halk adına konuştuğumuzda mangalda kül bırakmıyoruz. Taraftar hikâyesi başladığında mevcut taraftar içindeki kavgaların detayını bilmiyorduk. Amedspor ilkeleri olan bir takımdır diyorsak, o zaman kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Holigan olamayız. Bu bizi bitirir. Halkımıza ciddi zarar verir. Tam da bu bilinçle dernek kuruldu” diye konuştu. 

TFF Faruk Koca'nın cezasını onadı TFF Faruk Koca'nın cezasını onadı

“Mor tribün” kültürünü de henüz oluşturamadıklarını söyleyen Hatun,  “Bizim en azından bu çalışmalarda mor tribünlerin statta yeniden diriltmesi önerimiz var. Bu çalışmaları mor tribün olarak örgütleyelim, öz eleştirimizi verelim” dedi.

Hatun’un arından Amedspor Kadın Taraftarlar Derneği adına söz alan Nudem Demir, Amedspor için her alanda var olduklarını belirterek, ilerleyen süreçlerde kadın mücadelesine devam edeceklerini vurguladı. “Her yaşta kadının bulunduğu tribün Amedspor tribünleridir. Mor tribün olarak Amedspor’u destekleyeceğiz” diyen Demir, tüm kadınları mor tribün içinde birleştireceklerini kaydetti. Salondaki kitle, Demir’in konuşmasının ardından, “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı.

Ardından Azrailler ve Barikat grupları temsilcileri tek tek söz alarak, Amedspor’un başarısı için birlikte mücadeleye devam edeceklerinin mesajını verdi.

Konuşmaların ardından Kürt sanatçılar Kadir Çat ve Şilan Dora sahne aldı. Amedspor taraftarları Çat ve Dora’nın seslendirdiği stranlar eşliğinde uzun süre halaya durdu.

Konferansın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

Editör: Arif Bulut