Gündem

Batman Çayı’nı kirletecek OSB inşaatı

Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi tarafından Batman Çayı kenarında yapılması kararlaştırılan Organize Sanayi Bölgesi projesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onayı beklenmeden ıslah çalışmalarına başlandı.

Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi, 6 Aralık 2022'de aldığı karar ile Balpınar beldesi, Selivê köyü, Girbereşk Mahallesi ve Batman Çayı’nı da içine alan geniş bir alanı imara açtı. Atanmışlardan oluşan Belediye Meclisi’nden geçen karar doğrultusunda Batman Çayı kenarında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması kararlaştırıldı.

Kentteki çevre örgütleri ve bazı sivil örgütleri ise Batman Çayı’nın kirlenmesine ve doğal hayatın bozulmasına neden olacağı gerekçesiyle bu projeye karşı.

Projenin sunulduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan henüz bu konuda karar çıkmadan planlanan OSB inşaatının alt yapısı oluşturulmaya başlandı. Batman–Diyarbakır Köprüsü ile Güney Çevre Yolu Köprüsü arasındaki 4,60 kilometrekarelik çay yatağının ıslah çalışmaları için ihale açıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından açılan Batman Çayı 3’üncü Kısım Islah Projesi ihalesi 121 milyon 405 bin TL bedelle verildi.

Projeye dair Valilik’ten yapılan açıklamada, “Islah çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte kent için çok önemli olan ve vizyon projeleri arasında sayılan OSB'nin yapımına başlanacağı” ifade edildi.

Günlük su ihtiyacı 90 bin metreküp olan kentte, Batman Çayı’ndan su çıkarma potansiyeli günlük 200 bin metreküp. Çevresinde 44 su kuyusunun bulunduğu çaydan ayrı bir arıtma işlemine tabi tutulmadan en temiz ve maliyet açısından en ucuz su temin edilebiliyor. Fakat projenin hayata geçmesi halinde kenti besleyen bu kaynak zaman içerisinde kirlilikle karşılaşacak.

Ekoloji aktivisti Rıdvan Ayhan, kent halkının su kaynağı ve yaşam alanı olan Batman Çayı’nın proje ile yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Sel felaketinden ders çıkarılmadı

Bakanlık’tan henüz karar çıkmadan ıslah çalışmalarına başlanmasına tepki gösteren Ayhan, kentte yaşanan son sel felaketinden ders çıkarmayan yöneticilerin dere kenarına OSB yapma girişimlerinin bilimden ve vicdandan yoksun bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Ayhan, “Burası hem ekolojik alan hem de tarıma elverişli bir yer. Buraya OSB yapılırsa bu çay kimyasal madde ile dolu olacak, suyu içilemez bir hale gelecek. Büyük zarar görecek” dedi. Batman Çayı’nın kentin su ihtiyacını karşılamasının yanı sıra 100'ün üstünde kuşun üreme ve yaşam alanı olduğunu belirten Ayhan, OSB’nin yaratacağı tahribat ile hem insan hem de hayvan yaşamının tehlikeye gireceğini kaydetti.

‘Geç olmadan sahip çıkılmalı’

İktidarın doğa düşmanı bir politika yürüttüğünü belirten Ayhan, 12 bin yıllık Hasankeyf’in Ilısu Barajı altında bırakıldığını, Zorê Vadisi’nde HES çalışmalarıyla ekolojinin yok edilmeye çalışıldığını hatırlattı. Ayhan, “Şimdi ise kent için önemli bir yer tutan Batman Çayı’na göz diktiler. Gözlerini rant bürümüş kişiler, kente ve halka geri dönüşü olamayacak zararlar verecekler. Geç olmadan sahip çıkılmalı” diye konuştu.