Gündem

Bir ilk: Diyarbakır ‘tarihi tartışmalara’ ev sahipliğini yapacak

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi yarın önemi bir etkinliğin açılışına sahne olacak. Tarihi yapıları önceleyen etkinlik, tarihi mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılmasını amaçlıyor.

Diyarbakır, yarın Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ile Ankara Şubesi tarafından düzenlenen '7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak. Sempozyum, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilli olarak gerçekleştirilecek ilk etkinlik olma özelliği taşıyor.

Diyarbakır’ın ev sahipliğini yaptığı ‘sempozyumun’ açılışı kentin tarih kalbi olan Sur ilçesinde yapılacak.

Etkinlik, yarın saat 10.00’da Surp Giragos Kilisesi'nde yapılacak programla start alacak.

Açılış programından sonra etkinlik, 27-28 Eylül tarihleri arasında Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde akademik tartışma ve aktarımlarla sürecek.

Program kapsamında tarihi yapıların güçlendirilmesi, yapı sağlığı izleme yöntemleri, deprem performans analizleri, malzeme kullanımları, mevzuat ve korumacılık ilkeleri ile restorasyon uygulamaları gibi konular masaya yatırılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Dicle Üniversitesi’nin de desteklediği sempozyum etkinliği, 16 ülkeden akademik katılımcıyı ile 129 bildiri yazarını buluşturacak.

Konuk katılımcılar, sempozyumda tarihi yapıların yapı sağlığı, deprem performansı, yapısal analiz ve güçlendirme yöntemleri, zemin kaynaklı hasarlar ve müdahale stratejileri gibi kritik konularda derinlemesine tartışmalar gerçekleştirecek.

Tarihi yapıların korunması ve geleceğe aktarılması konusunda önemli bir tartışma ve bilgi paylaşımı fırsatını sunacak program, ilgi duyan tüm kişilere da açık olacak.

Diyarbakır’daki tarihin kalbi olan Sur ilçesindeki tarihi yapılar ile kent genelindeki tarihi yapıların geleceği için bir yol haritası oluşturacak program, özellikle Kürtçe dilinde yapılması, uzun yıllar sonra gerçekleştirilen bu önemli etkinliği daha da anlamlı kılıyor.

Programın detaylarına şu (LİNKTEN) ulaşabilirsiniz