Gündem

Bismil’e bağlı Aralık Mahallesinin ayrılarak yeni mahalle kurulması Meclis gündeminde

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Bismil İlçesine bağlı Aralık Mahallesinin ayrılarak yeni mahalle kurulmasını Meclis gündemine taşıdı.

Eren, soru önergesinde, “Aralık Mahallesi yurttaşlarının ve mahalle muhtarının tüm itirazlarına rağmen, ayrılma karına ilişkin toplanan 1000 imzaya rağmen Aralık Mahallesi neden ikiye ayrılmıştır?” diye sordu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Bismil İlçesine bağlı Aralık Mahallesinin ayrılarak yeni mahalle kurulması hakkında alınan karara ilişkin Meclise soru önergesi verdi.

‘Yurttaşlar ve mahalle muhtarının itirazlarına rağmen alınan karar’

Eren soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“4500’ün üzerinde yurttaşın yaşadığı Bismil İlçesine bağlı Aralık Mahallesi, Bismil kayyımının aldığı karar ve Diyarbakır Valiliğinin oluru ile ikiye ayrılmış, Aralık Mahallesine bağlı Kooperatif yerleşim yeri ayrılarak “Kooperatif Mahallesi” adıyla yeni mahalle kurulmuştur. Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimiz Bismil ilçesine bağlı Aralık Mahallesine bağlı Kooperatif yerleşim yerinin ayrılarak "Kooperatif Mahallesi" adıyla yeni mahalle kurulması, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9.maddesi hükmü uyarınca Bismil Belediye meclisinin almış olduğu 07.11.2023 tarihli ve 2023/73 sayılı kararı, Valiliğimizin 01.12.2023 tarihli ve 87314 sayılı Oluru ile uygun görülmüştür” denilmiştir.

Nüfusu Kürtlerden ve Türkmenlerden oluşan Aralık Mahallesinde yaşayan yurttaşlar ve mahalle muhtarının itirazlarına rağmen alınan kararı yurttaşlar “ilerde yaşanacak büyük sorunlar” nedeniyle Diyarbakır 3. İdare mahkemesine taşımıştırlar. Tarafıma iletilen bilgilere göre Bismil ilçesinde Kaymakam olan ve belediyeye kayyım olarak atanan Enver Hakan Zengince, mahallede yaşayan yurttaşların tüm itirazlarına rağmen atanmış 3 memurdan oluşan (Özel Kalem Müdürü Fahrettin Teymur, Muhasebe Müdürü Özkan Yıldırım Çakar ve İmar Müdürü Deniz Sakçı) belediye meclisine bu kararı aldırmıştır. Daha önce 5-6 kez Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan’ı makamına çağırarak mahallenin ikiye ayrılması kararı için destek isteyen kayyım Enver Hakan Zengince, mahalle yurttaşlarının topladığı 1000 imzayı da görmezden gelerek bu kararı aldırmıştır. Kararın alınmasında siyasetçilerin payının da bulunduğu ve kaymakama bu karar için baskı yapıldığı tarafıma iletilmiştir. Ayrılma sonrasında mahallenin sınırlarının da değiştirilerek 1200 hane, 3880 Kürt yurttaşın bulunduğu Kooperatif Mahallesine sadece konut alanları bırakılırken, 60 hane, 630 Türkmen yurttaşın yaşadığı Aralık Mahallesine mera, otlak ve ortak kullanım alanlarının bırakıldığı belirtilmektedir. Ayrıca yeni kurulan Aralık Mahallesinin kurulabilmesi için gereken nüfusun taşıma yöntemiyle gerçekleştirildiği, mahallede yaşamayan yurttaşların kayıtlarının bu mahalleye alınarak nüfusunun arttırıldığı, 14 Mayıs seçimlerinde 400 civarında olan nüfusun 630’a çıkarıldığı belirtilmektedir. Mahalle sınırları ile ilgili açılan davalar devam ederken, toplulaştırma çalışmalarında yapılan usulsüzlükler ortadayken, mera ve otlak alanların 60 hanenin bulunduğu mahalleye bırakılması ciddi sorunları beraberinde getirecektir.”

‘Bu kararın yaratacağı sorunlar ve mağduriyetlerin farkında mısınız?’

Eren, konuya ilişkin hazırladığı yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmak üzere şu soruları yöneltti:

“1-Aralık Mahallesi yurttaşlarının ve mahalle muhtarının tüm itirazlarına rağmen, ayrılma karına ilişkin toplanan 1000 imzaya rağmen Aralık Mahallesi neden ikiye ayrılmıştır?

2-Yerel seçimler yaklaşırken 3 memurdan oluşan belediye meclisinin aldığı bu kararın yaratacağı sorunlar ve mağduriyetlerin farkında mısınız?

3-Mahalle yurttaşlarının gerekirse referandum yapılsın talepleri neden görmezden gelinmiştir?

4-İçme suyundan, aile hekimliğine kadar her şeyi ortak olduğu mahallenin ortak kullanım alanları, meralar ve otlaklar neden 60 hanenin yaşadığı Aralık Mahallesine bırakılmıştır? Bu ayrımcılık neden yapılmıştır?

5-Yeni kurulan mahalleye düşen alanlara ilişkin yolsuzluklar yapılmak istendiği iddialarını araştıracak mısınız?

6-Bölgede sıklıkla yaşanan ve ölümle sonuçlanan yüzlerce arazi kavgası varken, bu karar sonucunda yaşanabilecek kavgaların ve ölümlerin sorumluluğu kimdedir?

7-Yıllardır bölgede bir arada barış içerisinde yaşayan Kürtler ve Türkmenleri ayıran, Diyarbakır Valiliği ve Bismil Belediyesinin adlığı kararın ivedilikle iptal edilmesi için bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

8-50 yıldır bir arada yaşayan Kürtlerden ve Türkmenlerden oluşan mahalle yurttaşlarını birbirinden ayıran ve nifak tohumlarına yol açan bu kararı alan kişiler hakkında idari işlem başlatacak mısınız? Bölgede yaşanabilecek etnik çatışmaların farkında mısınız?

9-Yeni mahalle kurulması için nüfus taşıması yapıldığı iddialarını araştıracak mısınız? 14 Mayıs seçimlerinde nüfusu 400 civarında olan bölgenin nüfusu bir anda nasıl 630’a çıkmıştır?

10-Mahalle muhtarı Yusuf Başkan’ın Cimer’e, İçişleri Bakanlığına ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığı başvurulara neden cevap verilmemektedir? Bu başvurular neden işleme alınmamıştır?

11-Otlak, mera ve tarım arazilerinin Aralık Mahallesine bırakılmasıyla, Kooperatif Mahallesinde yaşayan çiftçilerin nasıl geçinecekler? Hayvanlarını nerede otlatacaklar?

12-Daha önceki iki kaymakam tarafından ayrılma talepleri reddedilirken ne değişmiştir de yeni kaymakam ve kayyım Enver Hakan Zengince bu kararı vermiştir?”