Ekonomi

Buğday fiyatı geçen yılın gerisinde, çiftçi zararda

Buğday fiyatının geçen yılın gerisinde kalmasına tepki gösteren çiftçiler, 8 bin 500 TL olan fiyat nedeniyle mağdur edildiklerini belirtirken, ürünlerin harmanda kaldığını söyledi.

SUR AJANS- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 Hububat alım fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, buğday fiyatlarını vasıflarına göre 8 bin 500 ile 10 bin 500 TL arasında belirledi. Buğdayın tonunun 8 bin 500 TL olduğu Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki üreticiler fiyatlara tepkili.

Çiftçiler, belirlenen fiyatın masraflarını dahi karşılamadığı için buğdaylarını satmadıklarını belirterek, ithal buğdayın da fiyatların düşük olmasına neden olduğunu vurguladı.

Buğdayı satamıyorlar

Çiftçi Kemal Eken, düşük fiyatlar nedeniyle 2 aydır buğday satamadığını ifade ederek, düşük fiyatlar ve artan enflasyon nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti. Eken, “Ektiğimiz buğdayın tonunu geçen sene 9 bin liraya satıyorduk, bu sene ise 8 bin 500 lira fiyat biçtiler. Geçen sene mazot 24 TL iken şimdi 44 TL’ye çıkmış. Eskiden motorun bakımı 3 bin lira iken şimdi en az 6 bin liraya çıktı. Bunun gübresi ve ilacı da var. Yani her şeyin fiyatı artarken, buğdayın fiyatı düşüyor. Yani buğdaya biçtikleri fiyat masrafları bile karşılamıyor. Üstüne zarar ediyoruz” dedi.

Buğdaylarını satamadıkları için borçlarını da ödeyemediklerini söyleyen Eken, borçlar nedeniyle icralık olduğunu kaydetti. Eken, “Devlet buğdayın tonunu 12 bin liraya ithal ederken, buğdayımızı da 8 bin 500 liraya alıyor. Devletin amacı çiftçiyi bitirmektir.” diye belirtti.

‘Sanayi ürünleri pahalı’

Sanayiden çıkan ürünlerin pahalı olduğunu ancak çiftçilerin ürettiği ürünlerin ucuz olduğunu vurgulayan çiftçilerden Mehmet Eken de, devletin bu politikalarla üretim yapan çiftçiyi bitirmek istediğini söyledi.

‘Her durumda mağdur olan biziz’

Çiftçi Abdurrahman Temel, “Eskiden buğday ektiğimizde hem borçlarımızı öderdik hem de emeğimizin karşılığını alırdık. Ama şimdi ise çaresiz bir şekilde ‘ne olacak’ diye bekliyoruz” dedi. Ülkede savaşa ayrılan bütçeye dikkat çeken temel, “Her şeyi savaşa yatırıyorlar. Alınan uçaklardan tutalım, mermisine kadar hepsi bizim cebimizden çıkıyor. Her durumda mağdur olan bizleriz” ifadelerini kullandı.

‘Ekonomi savaşa harcanıyor’

Mehmet Duva ise, fiyatlar yüzünden buğdayın tarlada kaldığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçiliği gün geçtikçe bitiriyor. Bu şekilde giderse çiftçiliği bırakacağız. Çünkü ithalat nedeniyle kendi buğdayımızı satamıyoruz” şeklide konuştu.

Türkiye’nin bütçesinin büyük bir kısmının savaşa ayrıldığını anımsatan Duva, “Savaşa harcanan bütçe halktan alınan vergilerle karşılanıyor. Dolayısıyla pamuk ekiyoruz para etmiyor, buğday ekiyoruz para etmiyor. Biz ekip emek veriyoruz ama satmaya gelindiği zaman da para etmiyor. Yaptığımız tüm masraflar ise cebimizden çıkıyor. Anlayacağınız zararına iş yapıyoruz. Bunun için de toprağımızı satmak zorunda kalıyoruz” dedi.