HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sur Ajans’ın gündeme getirdiği kayyım atanan Kayapınar Belediyesi’ne bağlı Cegerxwin Kültür Merkezi’nin içindeki salonların yönünü gösteren tabelada Türkçe, İngilizce ve Arapça ‘salon’ kelimesinin karşılığı yer almasına rağmen, Kürtçe bilgilendirme yer almamasını Meclis gündemine taşıdı.
‘Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, startını Kürtçe kursu ile vermişti’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanmak üzere verilen soru önergesinde Eren, şu ifadelere yer verdi: “Vekili olduğum Diyarbakır’da kayyım atanan Kayapınar Belediyesi’ne bağlı Cegerxwin Kültür Merkezi’nin içindeki Cigerxwin büstünün hemen üstünde yer alan ve binada bulunan salonların yönünü gösteren tabelada Türkçe, İngilizce ve Arapça ‘salon’ kelimesinin karşılığı yer almasına rağmen, Kürtçe bilgilendirme yer almamaktadır. Bir yurttaşın Sur Ajans gazetesine gönderdiği görüntülerde bu husus açıkça tespit edilebilmektedir. Oysa Kayapınar Belediyesi tarafından 10 Nisan 2010 tarihinde açılan Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, startını Kürtçe kursu ile vermişti.
Belediye Kanunu’nun 3. maddesinde, belediyeler “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan” kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmaktadır ve halkın ihtiyaçlarına göre hizmet üretmek yükümlülüğü altındadır. Mahalle muhtarından belediye başkanına tüm yerel yönetimler, sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek ve mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek zorundadır.
Siyasi iktidarın kayyım uygulamasıyla amacının Belediye Kanunu’nda tanımlananın aksine halka ihtiyacı olan hizmeti vermek değil, halkın iradesini gasp ederek temsiliyetini sonlandırmak ve nüfusunun yüzde doksanından fazlasının Kürtler olduğu bir şehrin yaşam alanlarında kendi dillerini engelleyerek halkı asimilasyona uğratmak olduğu gerçeği her gün yeni bir uygulamayla karşımıza çıkmaktadır. Cegerxwin Kültür Merkezi’ndeki tabela ayrımcılığı da iktidarın inkar ve asimilasyon siyasetinin bir sonucudur.”
‘Belediye sakinlerinin ihtiyaçlarını belirlemek için bir araştırma yaptınız mı?’
Eren, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti:
“1.Kayapınar Belediyesi’ne bağlı Cegerxwin Kültür Merkezi’ndeki tabelalarda neden Kürtçe’ye yer verilmemektedir?
2.Cegerxwin Kültür Merkezi’nde 10 Nisan 2010 tarihinde Kürtçe kursu verilirken bugün neden Kürtçe bilgilendirme yapılmamaktadır?
3.Belediye sakinlerinin ihtiyaçlarını belirlemek için bir araştırma yaptınız mı?
4.Belediye sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak için ne yapıyorsunuz?
5.Kayapınar Belediyesi’nin 2022 yılı Sayıştay raporu neden yoktur?
6.Belediyenin web sitesinde 2019’dan sonra neden faaliyet raporu yoktur?”