Artan girdi maliyetleri karşısında çiftçilerin İş-Kur kuyruğuna girmek dışında şansının kalmadığını belirten Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey, “Mazot çiftçinin belini büktü. Çiftçi kara kara düşünüyor” dedi

Bu yıl etkili olan kar ve yağmur yağışları çiftçiyi sevindirirken, artan mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları bu sevinci kara kara düşünmeye başladı. Çiftçinin 8,5 liradan aldığı mazot 22 liranın üstüne çıkarken, 4-6 lira olan gübre fiyatları 9 ile 13 lira arasında değişiyor. Benzer şekilde ilaç ve tohum fiyatlarında da yüzde 100’e varan zamlar nedeniyle çiftçiler zor günler yaşıyor. Mardin’de bu yıl çok sayıda çiftçi arazilerini ekmezken, ekenler ise artan fiyatlar karşısında destek bekliyor.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey, Mardin çiftçisinin en büyük girdi kalemi olan elektrik maliyetinin bu yıl etkili olan yağışlarla birlikte düştüğünü ifade etti. Çiftçilerin elektrik maliyetinin şu an olmaması sebebiyle bir nebze de olsa rahatladığını kaydeden Erbey, “Biz tohumu toprakla buluşturduk ama sadece yağmurla biten bir iş değil” dedi. Arazilerin sürülmesinden ekimine, ilaçlamasından hasadına kadar her şeyin mazotla sürdürüldüğünü hatırlatan Erbey, mazot fiyatlarının en fazla etkilediği kesimlerin başında çiftçilerin geldiğini söyledi.

Çiftçinin belini büktü

Şu an ilaçlama ve gübreleme dönemi olduğunu ifade eden Erbey, “Kara kara düşünüyoruz. Mazot çiftçinin belini büktü. Yükseliş halen devam ediyor. Çiftçi kara kara düşünüyor” dedi. Benzer şekilde gübre fiyatlarının da yerinde durmadığını vurgulayan Erbey, “Çiftçi ne yapacak? Çiftçi bu fiyatlara rağmen gübre atmak zorundadır. Çünkü tohumu borç etmiş. Mazotu borç etmiş. Mahsulüne bakmak zorundadır. Hangi şartlarda olursa olsun çiftçi üretmeye devam etmek zorundadır” diye belirtti.

Yüzde 300 artış

Çiftçinin ürünlerini hangi fiyata satacağı konusunda belirli bir durum olmamasına rağmen girdi kalemlerinde yüzde 300’e varan bir artış olduğuna dikkat çeken Erbey, yaşanan artışın çiftçinin tüm girdi kalemlerine yansıyacağını söyledi. Çiftçi üretim yapamadıktan sonra bölgeye yapılacak her türlü yatırımın anlamsız olacağını sözlerine ekleyen Erbey, çözüm bulunmasını isteyerek, “Şu an aldıklarımızı borçla alıyoruz. Oradan alıp, buraya veriyoruz. Biz bu borç batağında nereye kadar sürdüreceğimizi bilemiyoruz. 200 dönüm eken 100 dönüme düştü. 100 dönüm eken 50 dönüme düştü. Bu kredilerle çiftçi bir yerden sonra tıkanacak. Fiyatlar arttığı halde gübre verebilen yok. Çünkü istikrar yok. Bugün sattığını yarın yerine koyamıyor. Bunun ya düzeltilmesi lazım ya da çiftçiye yarısının destek olarak verilmesi lazım” dedi.

İŞ-KUR Kuyruğuna girecek

Yıllardan bu yana çiftçilere vaatler verildiğini ancak yerine getirilmediğini hatırlatan Erbey, “20 yılda hükümet bu konuda adım atmamıştır. Çiftçiyi özel şirketlerle baş başa bıraktılar” diye belirtti. Erbey, yaşananlar karşısında çiftçilerin mesleği bırakmak dışında bir şansı olmadığını vurgulayarak, “Çiftçi bırakacak. Metropollere göç edecek. İnşaatlarda çalışacak, İş-Kur kuyruklarına girecek. Çiftçi ne yapacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi