Geçen yıl 17 Mayıs’ta açıklanan buğday taban fiyatı hala açıklanmadı. Sur ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, bu yıl buğday taban fiyatının açıklanmakta geç kalındığını söyledi.

Artan girdi maliyetleri karşısında buğdayın taban fiyatının 6 bin 500 ila 7 bin 500 arasında artması gerektiğini ifade eden Demir, Diyarbakır’da bazı bölgeler için kuraklık tehlikesine de işaret etti.

Adana’da yılın ilk buğdayı hasat edilirken, buğday taban fiyatının henüz belirlenmemiş olması çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir

Maliyetler katlandı, çiftçinin gözü taban fiyatta

Sur Ziraat Odası Başkanı Demir, Adana’da buğday hasadının başladığını ancak yetkililerin hala buğdayın taban fiyatıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadığını belirterek,  yapılmamasının düşündürücü olduğunu ifade ederek, “Hükümet bu yıl buğday taban fiyatını açıklamakta gecikti. Biran önce buğday taban fiyatının açıklaması lazım. Tarımda girdi maliyetleri bir yıl öncesine göre kat kat arttı. Buğday taban fiyatında bu maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Mazot, Gübre, ilaç aldı başını gitti. Çiftçi girdi maliyetleri altında eziliyor. Biran önce buğdaya iyi bir fiyat verilmesi gerekiyor. Tarımda artan girdi maliyetlerine göre en azından buğdayın fiyatının 6 bin 500 ila 7 bin 500 arasında artması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan devlet iç piyasadaki ekmek fiyatlarını dizginleyebilmek için 6 bin 700 liradan Rusya’dan buğday alıp TMO aracılığıyla 3 bin 250 liradan un firmalarına tahsisli buğday veriyor. Çiftçiler ise söz konusu desteklerin üreticilere doğrudan vermesinden yana.

buğday

Buğday taban fiyatı

2021 yılı taban fiyatı 2 bin 200 TL

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü TÜİK verilerine dayandırdığı açıklamasında 2020 yılında; 20,5 milyon ton olan buğday üretiminin 2021 yılında %13,9 azalışla 17,65 milyon ton, 8,3 milyon ton olan arpa üretimi ise %30,7 azalışla 5,75 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtiyor.

17 Mayıs 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından hububat alım fiyatları açıklanmış ve alım fiyatları kırmızı/beyaz sert buğday için 2.250 TL/Ton olarak ifade edilmişti.

Açıklanan buğday taban fiyatında diğer kırmızı/beyaz buğday için 2.200 TL/Ton, düşük vasıflı ekmeklik buğday için 2.050 TL/Ton, makarnalık buğday için 2.450 TL/Ton, düşük vasıflı makarnalık buğday için 2.200 TL/Ton, arpa, çavdar ve tritikale için 1.750 TL/Ton ve yulaf için 1.900 TL/Ton olarak açıklanmıştı.

Bir yılda fiyatlar katlandı

2022 Nisan ayı sonu itibarıyla ise ülke genelinde makarnalık buğday 5.773 TL/Ton, kırmızı sert ekmeklik buğday 5.515 TL/Ton, arpa ise 4.888 TL/Ton ortalama fiyatla işlem görmüştü. Hükümet Rusya’dan ise buğdayın tonunu 6 bin 700 liradan almıştı.

Bir yılda 3 katına çıkan buğday fiyatları göz önünde bulundurulduğunda hükümetin açıklayacağı buğday taban fiyatı çiftçiler açısından ciddi merak konusu.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi