Türkiye sinemasının Çirkin Kralı Yılmaz Güney, 85’inci doğum gününde sevenleri tarafından sosyal medyada anıldı.

Türkiye sinemasının devrimci sanatçılarından Çirkin Kral Yılmaz Güney (Pütün) doğumunun 85’inci yılında sevenleri tarafından anılıyor.

Sosyal medyada sevenleri tarafından anılan Çirkin Kral yaşasaydı 85’inci yaşını kutlayacaktı.

yılmaz güney

Devrimci sinema sanatçısı Yılmaz Güney

Yılmaz Güney (Pütün) kimdir?

Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937 yılında Adana’da (Yenice, Yüreğir) doğdu. Türkiye sinemasında oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazar olarak çeşitli eserler üreten Güney, Yol ve Sürü filmlerini yazıp yönetti. Umutsuzlar, Baba, Ağıt, Endişe gibi filmlerde başrolde oynayan Güney, ilk olarak 1959'da yönetmenliğini yaptığı “Bu Vatanın Çocukları” ve “Alageyik” filmleri ile sinema dünyasına girdi.

1 Nisan 1937'de Yenice'de, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Güney birden çok kez yasal sorunlar yaşadı.

1961'de “komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ve bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm olan Güney, 1967'de Nebahat Çehre ile evlendi. Bir yıl sonra boşanan Güney, 1971'de Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi üyelerini sakladığı gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkûm edildi. 1974'te ise hâkim Sefa Mutlu'yu öldüren ve hapis cezası alan Güney, 1981 yılında izinli olarak çıktığı hapishaneden yurt dışına firar etti.

Güney, yazdığı ve Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı Yol filmi ile 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü aldı. 6 Ocak 1983 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türk vatandaşlığından çıkarılan Güney, 1983'te Cigerxwîn ve Abdurrahman Şerefkendi gibi Kürt şairlerle birlikte Paris Kürt Enstitüsü'nü kurdu. Güney, 9 Eylül 1984'te Paris'te yaşamını yitirdi.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi