SUR AJANS- Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Çorum Katliamı’nın 44. yıldönümü nedeniyle yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından kent meydanında “Adalet” talebiyle basın açıklaması yapıldı.

Çorum’da 1980 yılında yapılan katliamın üzerinden 44 yıl geçti. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, en az 57 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın yıldönümünde yürüyüş ve basın açıklaması ile anma gerçekleştirdi.

2 Temmuz’da, Sivas’ta yapılan Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anmasının ardından, tüm Alevi kurumları Çorum’a geçti.

Anma programı için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube’de bir araya gelen kitle, saatler 11:00’i gösterdiğinde ise yürüyüş yaptı.

Yürüyüşte “Çorum’u unutmadık. Herkes için adalet” dövizlerinin yanı sıra katliamda yaşamını yitirenlerin de fotoğrafları taşındı. 

Yürüyüş boyunca, "Çorum'u unutma unutturma" sloganları atılırken, katliamın gerçek faillerinin yargılanmadığına dikkat çekildi.

Corum Anma 44

"Aleviler vardır, Alevilik Haktır" 

Kadeş Barış Meydanı’nda yapılan konuşmalarda Alevilerin taleplerini sıralanırken, katliamlarla yüzleşme çağrısı yapıldı. Devletin "Alevi Diyaneti" oluşturma çabalarının sonuç vermeyeceğinin ifade ediliği konuşmalarda Alevi değerlerine sahip çıkılması çağrısı yapıldı. 

Kadeş Barış Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından katliama ilişkin ortak basın açıklama yapıldı. 

Corum Aciklama 2024

Ortak açıklamada Çorum Katliamı'nda yaşamını yitirienler anıldı. 

Açıklamada egemen güçlerin savaş ve şiddetten beslendiğine dikkat çekile açıklamada, "Bugün Filistin'de, Gazze'de yaşanan ne ise 44 yıl önde Çorum'da yaşanan odur." denildi.

Kayıp yakınları Diyarbakır'da Vedat Aydın için seslendi Kayıp yakınları Diyarbakır'da Vedat Aydın için seslendi

"Çorum katliamı insanlığa karşı suçtur, zaman aşımı olamaz" talebinin yinelendiği açıklamada katliam planlaması yapanların açığa çıkarılması gerektiği belirtildi. 

Kadeş Meydanı'na barış ve kardeşlik anıtı talebinin dile getirildiği açıklamada, çorum katliamı yargılamasının yeniden yapılması çağrısı yapıldı.

Ne olmuştu?

28 Mayıs 1980 günü faşist saldırılarla başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980’e kadar devam etti. Saldırılarda 57 Alevi yurttaş yaşamını yitirirken 300’e yakın yurttaş da yaralandı. 300’e yakın ev ve işyeri ise tahrip edildi.

27 Mayıs 1980 günü MHP’li bakanlardan Gün Sazak’ın öldürülmesinin ardından Çorum’da ırkçılar saldırıların fitilini ateşledi. Ancak, Maraş Katliamı’nın etkisiyle halkın sokaklara barikatlar kurarak kendilerini savunmaları sonucunda o gün saldırganlar istedikleri sonucu alamadı.

4 Temmuz Cuma günü saldırgan güruh, Çorum’da sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra uzun menzilli silahlar ve bombalarla topyekün saldırıya geçti.

Cuma günü olaylar, TRT’nin Milönü Mahallesi’nde bulunan Alaaddin Camisinin bombalandığı ve kurşunlandığı şeklinde yalan haberleri yaymasıyla doruk noktasına çıktı. TRT Çorum muhabiri bu haberi kendisinin yapmadığını söylese de, TRT polis kaynaklı olduğunu söylediği haberde ısrar etti.

Çorum’da saldırılarda 57 Alevi yurttaş katledildi, 300’e yakın yurttaş ise yaralandı. 300’e yakın ev ve işyeri de tahrip edilerek yıkıldı.

Kaynak: PİRHA