Gündem

DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Şahin: Gerekirse dosyaları iade edilir

Sur Ajans’ın sorularını yanıtlayan DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Abbas Şahin, “Kendi kendini örgütlemekten ziyade, partinin kültürünü örgütleyen, görüşünü örgütleyen bir aday profilini öngörüyoruz. Bunun dışında farklı bir durum olduğu zaman gerekirse dosyaları iade edilir” dedi.

Zelal Sinayiç/ÖZEL HABER

31 Mart 2024 yerel seçimlerine doğru gidilirken bölge illerinde gözler DEM Parti’ye çevrildi. İki dönemdir kayyumla yönetilen bölgedeki belediyelerde DEM Parti’nin dışında başka bir partinin kazanma şansı düşük görünüyor. DEM Parti, önceki genel seçimlerde izlediği strateji nedeniyle tabandan aldığı eleştirel doğrultusunda ‘aday adaylıklarında’ geniş katılımlı bir ön seçim kararı aldı. DEM Parti’nin tabanında heyecan uyandıran bu adımla birlikte aday adaylığı başvurularında da önceki yıllara oranla artış yaşandı.

Bölgede kayyumla yönetilen 54 belediye gibi şuan kayyumla yönetilen Diyarbakır, Mardin ve Van için DEM Parti’ye 590 kişi adaylık için başvuru yaptı. Bu başvuruların en çok olduğu il ise Diyarbakır oldu. Diyarbakır’da şuan 12’si büyükşehir belediyesi ve 231’i de ilçe belediyeleri olmak üzere toplamda DEM Parti’ye 243 kişi aday adaylığı için başvuruda bulundu.

Diyarbakır’da da DEM Parti’nin aldığı ‘ön seçimin’ 15 Ocak’a kadar tamamlanması için bir takvim oluşturuldu. Takvime göre aday adayları mülakata alınıyor ve bu süreçte attıkları adımların ‘parti’ (DEM Parti) ilkelerine uygun olup olmadığı mercek altına alınıyor. Mülakatın tamamlanmasıyla birlikte ön seçimin yapılacağı bölgeler için oy kullanacak delege listeleri açıklanacak.

‘Halkımız ‘artık yeter’ dedi’

Sur Ajans’a açıklamalarda bulunan DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Abbas Şahin, başvurulardaki artışın nedenini ‘partisinin izlediği demokratik siyasetle’ açıklıyor ve güçlü kadrolarla yerel seçim için sahada olduklarını aktarıyor.

“Özellikle halk buluşmalarından sonra, halkımız şunu yapmaya başladı ‘artık yeter, kendi belediyelerimizi kendimiz alacağız ve sahip çıkacağız’ söylemi geliştirmeye başladı. Bunun içinde özellikle yönetimler içerisinde söz sahibi olmak, irade sahibi olmak için girişimlerde bulunuldu. Dolayısıyla şuan büyük bir örgütlenme potansiyeli ortaya çıktı. Biz şuan 31 Mart yerel seçim ilk aşamasında ciddi bir heyecanı içerisindeyiz.

‘Halkın demokratik siyasette inancı zayıflamıştı’

Başvurularda ciddide bir artış söz konusu. Özellikle 2015 seçimlerinde sonra halkın demokratik siyasete olan inancını azalmasından kaynaklı belli bir düşüş yaşanıyordu. Onun için halk demokratik siyasette kendini görmemeyi seçti. Fakat halkın politik duruşu demokratik siyasetin olmazsa olmayacağını, bunun için gerekli olanın demokratik siyasetin içinde var olmak ve söz sahibi olmak olduğunu gördü. Ve bununla ilgili bir süreç başladı.”

‘Ciddi anlamda bir yönetici potansiyeline ulaştık’

Genel seçimlerden sonra DEM Parti’nin tabanıyla bir araya gelerek halk toplantılarını gerçekleştirdiğini ve bu toplantıların çıktıları doğrultusunda hareket edildiğini kaydeden Şahin, genel seçimlerden sonra yoğun bir mesai harcadıklarını dile getirdi:

“Alınan eleştiri ve özeleştiriler raporlandırılarak yapılacak önseçimlerin planları çizildi. Bununla beraber hem Genel Kongre merkezlerimiz, ilçe kongrelerimiz hepsi bir anda yapıldı.  Ve ciddi anlamda bir yönetici potansiyeline ulaştık”

‘Temel stratejimiz; halka ait olanı almak’

Diyarbakır ve bölge illerinde 65’in üstünde belediyeyi kazanmak için strateji geliştirdiklerini ifade Şahin, halkın kayyumlara karşı net tavır gösterdiğini ve bu tavır ise DEM Parti’ye olan ilgiyi artırdığını söylüyor.

“Temel stratejimiz halka ait olanı hırsız kayyum zihniyetinden halkımızla alıp tekrar halka teslim etmek olacak. Biz alacağımız belediyelerin üzerine belediyeler katarak alacağız."

‘Gerekirse dosyaları iade edilir’

Ön seçim sürecine hassas yürüttüklerini belirten Şahin, aday adaylığı için başvurusu kabul edilen isimlerin DEM Parti’nin belirttiği ilkelerin dışında tutum sergilemeleri durumunda başvurularının iptal edilebileceğini de ekliyor.

“Bizim burada da bir kriterimiz var. Adayların parti kültürüne sahip olması gerekir. Bir adayın diğer bir adayla ilgili olumsuz bir propaganda yapmaması gerekiyor. İki adayın birlikte çalışmaması gerekiyor. Biri erkek diğeri kadın olacak şekilde. (eşbaşkanlık sisteminden kaynaklı söylüyor) Kendi kendini örgütlemekten ziyade, partinin kültürünü örgütleyen, görüşünü örgütleyen bir aday profilini öngörüyoruz. Adaylarımız da buna büyük oranda ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bununla ilgili farklı bir durum olduğu zamanda, gerekli komisyonlarımız oluşturulduğu için gerekirse dosyaları iade edilir.”

‘Kadın ve erkek aday adayları için ayrı ayrı oy kullanılacak’

“31 Mart’ta yapılacak olan seçimler hem Kürdistan hem de Türkiye halkları için çok önemli bir noktadadır” diyen Şahin, şuan başvuru sonrası aday adaylarına yönelik işletilen sürece dair bilgi verdi.

“25 Aralık itibarıyla aday adaylık başvuruları süreci tamamlandı. Dosyalar inceleniyor. Çünkü hem kriterlerimiz var, hem de parti kültürümüz var. Biz burada halkımız için, partimiz için adayları belirleyeceğiz. Bununla ilgili mülakat sürecimiz başladı. Mülakat sürecinden sonra, ön seçime girecek adaylar belirlenecek.

Ön seçime girecek olan adaylarda büyük bir delegasyonla seçilecek. Bu delegasyon içerisinde bizim üyelerimiz,  STK’ler ve kurum temsilcilerimizin içerisinde yer aldığı yaklaşık 20 bin kişi yer alıyor. Demokratik bir süreç olacak. Yapılacak bu seçimlerin tamamı şeffaf bir şekilde olacak. 

İlk oylamada 50+1’i geçen aday adaylarımızın adaylığı belli olacak. 50+1 geçemeyen adaylarımız için de ayın 15 Ocak'ta tekrar bir seçim yapılacak.  Orada da en çok oy alan aday, adayımız olacak.

Eş başkanlık sistemi bizim temel kriterimiz. Bunun nasıl yapılacağı ise kafa karışıklığı olmaması için hem bir kadın adayımız hem de bir erkek adayımız mevcut olacak.  Oy kullanacak olan kişiler hem erkek aday hem de kadın aday için oy kullanacak

Aynı şekilde 3’te 2’lik bir sistemle encümenlerimiz belirlenecek. Bunlar da aynı ön seçimde olduğu gibi seçilecek. Fermuar sisteminde olduğu gibi yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek olacak şekilde oy kullanacak bir sistem hazırlanacak.”

‘Delegasyona ulaşma noktasında da fazla sıkıntı yaşamayacağız’

Delegasyon sistemine de değinen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Delegasyon sistemi tamamlandı. Sistem merkezimize gönderildi. Gerekli çalışmalar yapılacak, adres tespitleri yapıldığı zaman bunlar askıya asılacak. Askıya asıldıktan sonra hem adaylarımızın mülakatları bitmiş olacak. Mülakatları biten adaylarımız çalışmalarını daha sağlıklı bir şekilde yapabilecek. Burada da delegasyona ulaşma noktasında da fazla sıkıntı yaşamayacağız.

Yeteri kadar komisyonumuz kuruldu. İl seçim komisyonlarımız bir ay önce kurulduğu için bütün hazırlarımızı yapmış bulunuyoruz. Hukuk komisyonlarımız, dosyayı inceleme komisyonlarımız,  mülakat komisyonlarımız,  değerlendirme komisyonlarımız olduğu için en kısa zamanda ön seçime gidilecektir.”