SUR AJANS- Bölge kentlerinde uyuşturucu madde kullanım yaşı 8’e düşerken, parklarda, sokak ortalarında ve okul kapılarında yapılan satışlara dair herhangi bir önlem alınmıyor. Yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle artan madde kullanımına dair en somut örnek 24 Temmuz’da Bingöl’de yaşandı. Madde bağımlısı olduğu açıklanan 19 yaşındaki Emir Can Zazaoğlu'nun bıçaklı saldırısında 4 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. 19 yaşındaki gencin tutuklanırken, başsavcılık soruşturmaya gizlilik kararı getirdi.

Olaydan sonra ise baba M. Zazaoğlu’nun saldırıdan 8 ay önce 28 Kasım 2023 tarihinde Bingöl Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, oğlunun tedavi edilmesini istediği ortaya çıktı. Hakimlik, 5 Temmuz’da tedavi talebini reddederken, baba Zazaoğlu 21 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurdu. Ancak başvuru yine dikkate alınmadı.

Bingöl’de artan uyuşturucu kullanımı ve devletin politikalarını Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülaku değerlendirdi.

Türkçe bilmeyen hastanın tedavi edilmemesi Meclis gündeminde Türkçe bilmeyen hastanın tedavi edilmemesi Meclis gündeminde

‘Temel neden özel savaş politikaları’

Kentte uyuşturucu madde kullanımının artmasının temel sebebinin AKP-MHP iktidarının Kurdistan’da yürüttüğü özel savaş politikaları olduğunu belirten Hülaku, “Güvenlik politikalarının ağırlaştırılması, toplum üzerindeki baskının artırılması, gençleri psikolojik olarak olumsuz etkiliyor ve onları uyuşturucuya yönlendiriyor. İktidarın ekonomi politikaları ise işsizliği ve yoksulluğu artırıyor. Bu da gençleri daha da çaresiz hale getiriyor. Gençlerin eğitim, istihdam ve sosyal hizmetlere erişimini kısıtlayarak, onları uyuşturucu gibi zararlı maddelere yönlendiriyor” dedi.

‘Gerekli önlemler alınmıyor’

Bingöl’de artan uyuşturucu kullanımına karşı defalarca yetkililere seslendiklerini, Meclis’te konuyu gündeme getirdiklerini anlatan Hülaku, ancak sonuç alamadıklarının altını vurguladı. “Güvenlik güçleri ve idari-mülki amirlikler, uyuşturucu ile mücadelede yetersiz kalıyor” diyen Hülaku, “İktidar, güvenlik güçlerini, idari-mülki amirleri ve yargı sistemini siyasi amaçları doğrultusunda kullanırken, uyuşturucu ticaretine ve kullanımına karşı gerekli önlemleri almıyor. Sosyal hizmetlerin ve rehabilitasyon merkezlerinin yetersizliği de bağımlıların tekrar uyuşturucuya yönelmesine yol açan önemli bir detay” ifadelerini kullandı.

‘Mücadele şart’

Bölge illerinde uyuşturucunun yaygınlaşmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Hülaku, şöyle devam etti: “Bu konuda yalnız olduğumuz gerçeğini göz ardı edemeyiz. Kapsamlı  bir program geliştirmeliyiz. Devamında, gençlerin işsizlik ve gelecek kaygılarının giderilmesi için istihdam olanakları artırılmalı ve ekonomik kalkınma sağlanmalıdır. Sosyal hizmetlerin ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı artırılmalı ve bu merkezlerde verilen hizmetlerin kalitesi yükseltilmelidir. Her ne pahasına olursa olsun bu illetle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Kaynak: MA