Gündem

Deprem bölgesinde patlatılan dinamitler yaşanan travmayı tazeliyor

Deprem bölgesi illerinden olan Antep’te yeni yerleşim alanlarında yapılan yollar için dinamit patlatılması çevre sakinlerinin tepkisini çekiyor.

Jiyan Erkılıç/ ÖZEL HABER (Antep)

Maraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep’te yeni yerleşim alanlarına yapılan yol çalışmaları için patlatılan dinamitler bölge sakinlerini tedirgin ediyor.  Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar CİMER’e durumu bildirseler de herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirtiyor. Şiddetli patlamalar nedeniyle tekrar deprem olduğu korkusunu yaşayan vatandaşlar Sur Ajans’a yaşadıkları sorunları anlattı.

Deprem etkisi yaratan dinamit patlaması karşısında her seferinde evlerinden kaçtıklarını ifade eden Sedat Karataş, “Dinamit patlaması ilk olduğu zamanlar mahalleliye haber verilmedi. Deprem oluyor sanıp, evlerimizden kaçtık. Daha sonra bir iki kez uyarısı yapıldı ama büyük bir depremi geride bıraktık. Gündüz patlatılıyor dinamitler. Genelde gündüzleri işte oluyoruz ve eşlerimiz, çocuklarımız evde yalnız olunca korkuyu daha çok yoğun hissediyorlar. Durum böyle olunca akşam ailecek konumuz deprem ve yaşananlar oluyor. Böyle olmamalı. Travması hala üzerimizde. Dinamit patlatarak bu travmayı sürekli yeniliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşın psikolojisini hiçe sayıyorlar”

Çocuklarının dinamit patlamalarından olumsuz etkilendiğini aktaran bir başka bölge sakini İpek Ankay, bu paniğin okullarda çocukları daha çok etkilediğini aktarıyor. Ankay, “Yaşadığımız deprem normal değildi. Daha üzerinden pek zaman da geçmedi. Nasıl olur da bu kadar sarsıntıya sebep olan dinamitleri patlatıyorlar? Yol yapıyorlarmış. Dinamit dışında başka çare mi yok sanki? Her gün ödümüz kopuyor korkudan. Dinamit mi, deprem mi şaşıyoruz. Nereye yöneleceğimizi bilmiyoruz ev içinde bazen. Yetkililer buna bir çözüm bulmalı. Vatandaşın psikolojisini hiçe sayıyorlar.” diye konuştu.

Günlük patlatılan dinamitlerin 6 Şubatta yaşadıkları deprem kaynaklı travmanın yenilendiğini aktaran Ruşen Çelik, “Çocuklarım okula gitmek istemediğini söylüyor bazen. Okulda oldukları zaman dinamit patladı ve çok korkmuşlar. Öğretmenleri aradı beni ve gidip onları okuldan almak zorunda kaldım. Korkumuz günlük tekrarlanıyor.

“Biz Ekoloji Derneği olarak dinamitlere karşıyız”

Deprem bölgesinde dinamit patlatılmasını ekolojik çerçevede değerlendiren Ekoloji Derneği Başkanı Güner Yalnıç, “Dinamit patlatıldığı zaman insan dışındaki tüm canlıları, bitkileri ve mikroorganizmaları olumsuz etkiliyor. Bu sebepten biz Ekoloji Derneği olarak dinamitlere karşıyız. Sadece yol yapım aşamalarında değil özellikle deprem bölgesindeki hasarlı binaların dinamitle yıkılması ise asbest tehlikesini daha da arttırıyor. Demiryolu yapımı madencilikte de bu dinamit yöntemi çok kullanılıyor. Bu yöntem karşısında doğadaki diğer canlılar çok zarar görüyor. Bazen de yaşam alanını terk etmek zorunda kalıyor. Ses kirliliği de oluşuyor. Biz otomobil odaklı kent politikalarına karşıyız. Yeni yaşam alanları için raylı sistemleri deneyebilirler. Doğaya en az zarar veren sistem bu” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.

TMMOB: Tek alternatif iş makineleri kullanılabilir

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ümit Ziya Polat ise ajansımıza konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Dinamitler bir korkuya neden olabilir ama şu ana kadar herhangi bir sıkıntıya sebep olmadı. Dinamitlere tek alternatif iş makineleri kullanılabilir. Zaten firmalar belirli sınırlarda dinamit patlatabilir. Bunun çevreye herhangi bir zararı yok.”