DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nın elektrik zammı protestosunda zamların geri alınması talep edilirken, elektrik ve doğalgaz faturalarının haysiyetli bir yaşam sürme hakkının açık ihlali olduğuna dikkat çekildi.

Ülsen: Hükmet istifa etmeli, ülkeyi seçime götürmeli

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, elektrik zamları protestosunda yaptığı konuşmada, yurttaşa yüksek elektrik faturası ödeten hükümetin istifa etmesi gerektiğini belirterek erken seçim çağrısı yaptı.

Ülsen, “Son 3 yılda önce 127 milyar doları, son 3 ayda da 17 milyar doları bütçeden hiç eden, nereye gittiğini açıklamayan, herhangi bir şekilde bununla ilgili hesap vermeyen hükümetin, insanların cebindeki paralarla bütçedeki açıkları kapattığının farkındayız. İnsanların üzerine bu yükü yüklememeniz lazım. İnsanlar sizin basiretsiz yönetiminizin faturasını çekmek zorunda değiller. Vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum; elektrik, doğalgaz faturasını ödememekten kaynaklı enerjisi kesilen vatandaşlarımız Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmalıdır. Bunu genel geçer siyasetlerle ortadan kaldıramazsınız. Topyekun bu enerjiyle ilgili yapısal sorunlara çözüm bulmak bu iktidarın görevi ve sorumluluğudur. Bu grev ve sorumluluğunu yerine getiremeyen iktidar istifa etmelidir ve ülkeyi seçime götürmelidir.”

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ülsen’in konuşmasının ardından ise partililer ve vatandaşları yanlarında getirdikleri yüksek faturaları yaktılar.

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı elektrik zamlarını protesto etti. Deva Partisi Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Süleyman Efe'nin yaptığı açıklamada artan elektrik ve doğalgaz faturalarının haysiyetli bir yaşam sürme hakkının açık ihlali olduğu vurgulandı.

Açıklama Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan Xezal Park’ta yapıldı.

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı İl Başkan Yardımcısı Süleyman Efe okudu.

diyarbakır deva partisi Diyarbakır DEVA Partisi İl Başkanlığı'ndan elektrik zammı protestosu

Elektrik faturalarında yapılan son düzenlemeler uluslararası sözleşmelere aykırı

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “EPDK, 31.12.2021 tarihli 10707 sayılı Kurul Kararında 'mesken alçak gerilimli tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kwh tüketim miktarına kadar (aylık 150 kilovat/saat) olan tüketimlere düşük kademeli tarife uygulanmasına' şeklinde bir düzenlemenin yapılmasına karar vermiş; 31.01.2022 tarihinde ise aylık 150 kilovat olan aylık tüketim miktarı Cumhurbaşkanının kararı ile 210 kilovata çıkarılmıştır. Elektrik tarifesinde yapılan bu son düzenlemeler gerek Anayasa’nın 2., 10. ve 167. maddelerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesine açıkça aykırıdır.”

‘4 kişilik ailenin elektrik tüketimi 240 kilovat’

4 kişilik bir ailenin enerji tüketimine değinilen açıklamada,Yaşamın her alanında kullanılan elektrik ve doğalgaz tüketimi insanların onurlu ve haysiyetli bir yaşam sürme hakkının temel öğelerinden biridir.  Elektrik Mühendisleri odasının bilimsel veriler ışığında yapmış olduğu tespitlere göre 4 kişilik bir aile için en az aylık 240 kilovatlık bir elektrik tüketiminin olacağı belirtilmişken, EPDK tarafından yapılmış olan tablolardaki hesaplamaların hangi bilimsel veri ve analizler ile hazırlandığı ve bu hesaplama tablolarına dayanılarak kademeli elektrik tarifelerinin ne şekilde düzenlendiği izaha muhtaçtır. Tam da bundan dolayı yapılan bu düzenlemeler hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığı açıkça ortadadır. Günümüzde enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artmakla birlikte; buna bağlı olarak evlerde kullanılan cihazların tüketimi de artmaktadır. Mesken grubuna yapılan bu zamlı tarifenin yanı sıra asıl düşünülmesi ve üzerinde durulması gereken, bütün bir sosyal ve toplumsal hayatı ilgilendiren işyerleri ve fabrikaların kullanmış olduğu enerji girdilerinin katlanılamaz bir boyuta ulaşmasıdır. Zira üretim giderlerine yansıyan her zam, ya üretimin durmasına ya da üretilenlerin aşırı pahalanmasına sebep olmaktadır” denildi.

Tarımsal sulamada elektriğe yüze 125 zam

Son süreçte elektriğe yapılan zamlara değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Üretimin yapıldığı ticarethane ve fabrikalarda elektrik zammı % 125 olarak yapılmıştır. Geçen yıla oranla bu seneki faturalar ticari işletmelerde 2.5 - 3 kat artmıştır. Zaten girdi maliyetleri ile bahsetmeye çalışan üreticiye, çiftçiye, sanayiciye artan maliyetlere elektrik zammından dolayı ciddi farklar oluşmaktadır.  Ör: Bir tekstil fabrikasında elektrik faturası, Aralık ayında 8.000 TL, Ocak ayında 25.000 TL, Şubat ayında bu sayı 54.000 TL’ye çıkmıştır. Üretim yapan tesisler ve ticari işletmeler doğal olarak üretip sattıkları ürünlerin fiyatlarını bu oranda arttıracaktır. Bu da doğal olarak tüketiciyi yani halkı doğrudan etkileyecektir. Benzer şekilde tarımsal sulama amaçlı tesislerde de yüzde 50 ile yüzde 125 zam uygulanmıştır. Bu şekilde çiftçilerimiz ekim yapmaktan vazgeçmektedir. Bin bir zahmetle tarlasını ekip biçen ve kullandığı mazottan gübreye kadar bütün girdi maliyetlerinin artması gibi bu fahiş oranda yapılan enerji zamları çiftçiye daha çok çıkmaza sokmaktadır.”

‘Fahiş zamlar geri alınsın’

Açıklamada hukuk devletine vurgu yapılarak, “Türkiye, eşitlik temeline dayanan bir sosyal hukuk devletidir.  Hükümete bu devletin bir sosyal devlet olduğu gerçeğini hatırlatarak, Hükümet eliyle halkın cebine ve canına kast eden soygunun bir diğer adı olan Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki bu fahiş zamları geri almasını istiyor ve bunu talep ediyoruz.  Halkımızın, esnafımızın, çiftçimizin en tabi hakkı olan enerjinin ulaşılabilir, makul ve vatandaşlar tarafından ödenebilir olmalıdır. İnsanların haysiyetli ve onurlu bir yaşam sürmek hakkına yapılan zamlar bir an önce geri alınmalıdır. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan sosyal tahribatların topluma faturası katlanılamaz derece ağır olacaktır” denildi.

Açıklamada son olarak ise DEVA Partisi’nin yurttaşın ve esnafın yanında olduğuna işaret edildi.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi