Gündem

Diyarbakır Barosu yöneticileri Tahir Elçi’nin ölüm yıldönümünde yargılanacak

SUR AJANS- Diyarbakır Barosu, Ermeni Soykırımının yıl dönümü olan 24 Nisan 2021’de sosyal medya hesapları ve web sitesinde “Büyük Felaket’in Acısını Paylaşıyoruz” başlıklı açıklama yayınladı. M.T. isimli kişinin yaptığı suç duyurusu üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı TCK 301. Maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama” suçundan soruşturma başlattı.

Savcılık, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ile Yönetim Kurulu üyesi avukatlar Zuhal Işık, Mehdi Özdemir,  Serdar Özer, Seyit Rıza Karakaş, Mehmet Erdem ile eski yöneticiler Ali İsmet Girgin, Diyar Rüknedin Çetedir, Öykü Çakmak, Hatice Demir ve Atilla Berk hakkında TCK 301’den soruşturma izni verilmesi Adalet Bakanlığına başvurdu. Adalet Bakanlığının soruşturma izni vermesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro yöneticileri hakkında dava açılması için hazırladığı fezlekeyi, Diyarbakır’a en yakın il olan Batman Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Batman 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Baro’nun yaptığı açıklamanın “Türk Milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçunu oluşturduğunu ileri sürerek, avukatların yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, yargılamanın yapılması dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, iddianameyi kabul eden Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, hazırladığı tensip zaptında,  Baro yöneticilerinin TCK 301’den yargılanacağı davanın ilk duruşmasını Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin ölüm yıl dönümü olan 28 Kasım 2024 tarihi olarak belirledi. Mahkeme, duruşma günü mahkemede hazır bulunmaları baro yöneticilerine çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi. 

Diyarbakır Barosu eski Başkanı ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kentteki silahlı çatışmaların kültürel miras varlıkları üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekmek için Dört Ayaklı Minare önünde bir basın açıklaması okuduğu sırada çıkan çatışmada başından vurularak hayatı kaybetti. Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, her yıl 28 Kasım’da Elçi'nin vurulduğu yer olan Dört Ayaklı Minarenin önünde anma etkinliği yapıyor.

Dava hakkında

“Büyük Felaket’in Acısını Paylaşıyoruz” başlıklı açıklama nedeniyle Diyarbakır Barosu yöneticileri hakkında TCK 301. Suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.  Baro yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan M.T. isimli kişi iddianamede “ihbar eden” sıfatıyla yer aldı. İddianamede suç delili gösterilen açıklamada özetle şu ifadeler yer alıyor: ''Yüzlerce yıl birlikte hayat süren birbirlerinin farklılıklarından öğrenen ve çoğulculuğuyla yaşayan toplumumuz, 1915'in 24 Nisan'ında kara bir güne uyandı... Onlar bir daha hiç geri dönmedikleri gibi 24 Nisan 1915'te başlayan ‘Ermeni tehciri’ toplumsal tarihimizin en acı felaketlerinden birinin başlangıcı oldu. Bu yüzden 24 Nisan yeryüzünün dört bir yanına savrulmuş Ermeni ulusunun tarihinin en kara günlerinden biridir... Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Hükümeti ve bürokrasisi her 24 Nisan'da telaşlı bir gerginlik içinde büyük felaketin üzerimize sinen karanlığını görmezden geldiği gibi, kimin bu felaketi nasıl adlandırdığının çetelesini kaydediyor, hakikatle kavgaya tutuşuyor... Geçmişle yüzleşmede ‘Ermeni hakikati’ en hayati kavşaklardan biridir. Bu kavşağı karanlıkta bıraktıkça onun ürkütücü gölgesi bizlerin ve kurbanların ruhlarına azap vermeye devam edecektir. Bugün bize düşen karanlığa ışık tutmak, acı da olsa gerçekle yüzleşmek ve büyük felakette yaşamını yitirenlerin ruhuna bir nebze olsun huzur sağlamaktır. Diyarbakır Barosu olarak, Ermeni toplumuna karşı işlenen suçların delillerinin ortaya çıkarılması ve yeryüzüne dağılmış Ermeni komşularımızın ruhlarının huzura ermesi için ‘Hakikatin açığa çıkarılması’ sürecinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz.”