Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen Off Road Festivali’nde, Topal Osman’ın silahlı fotoğrafının olduğu otobüs kent merkezinde gezdirilmesi dikkat çekti.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen “Off-Road Festival”inde, Koçgiri’de aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu Kürt, Rum ve Ermeni katliamları yapan Topal Osman’ın fotoğrafının bulunduğu otobüsün kentte gezdirilmesi dikkati çekti. Giresun Valiliği tarafından katılımcıları taşımak için kentte gönderilen araçta, Topal Osman’ın silahlı fotoğrafı giydirilerek üzerinde de “Size Giresun yeter” yazılması sosyal medyada da tepki çekti.

Karadeniz’de Rumlara, Koçgiri’de Alevilere yönelik saldırılarıyla bilinen Topal Osman, 1923’de Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’i Meclis’ten kaçırarak öldürür.

Topal Osman’ın ölümü:

Topal Osman, 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da aniden ortadan kaybolan milletvekili Ali Şükrü Bey'in öldürülmesinden sorumlu tutuldu. Yardımcısı Mustafa Kaptan, Ali Şükrü Bey’in yemek bahanesiyle Topal Osman’ın Samanpazarı’ndaki evine götürüldüğünü; burada Topal Osman ve sekiz adamı tarafından kementle boğulduğunu itiraf etti. Ceset, 1 Nisan’da Çankaya sırtlarında Mühye köyü civarında bulunduktan sonra hakkında yakalama emri çıkarıldı. Adamları ile Çankaya Köşkü'ne sığınmak isteyen Topal Osman, bir saldırı geleceği öngörüsüyle köşkten ayrılıp Başbakan Rauf Bey’in dairesine geçmiş olan Mustafa Kemal’i köşkte bulamadı. Topal Osman’ın öfke ile kapıyı kırıp içeri girmesi ve önüne geleni parçalaması olayı tarihe “Çankaya Köşkü baskını” olarak geçti. Yeni kurulan muhafız birliği tarafından 1 Nisan 1923 gecesi Papazın Bağı’ndaki evinde kıstırılan Topal Osman Ağa ve adamları, bütün gece çatıştı. Topal Osman, yaralı olarak ele geçirildi. Papazın Bağı'ndaki baskından yaralı olarak ele geçirilmiş ancak İsmail Hakkı Tekçe tarafından başı gövdesinden ayrılmak suretiyle kesilerek öldürülmüştür ve bilahare Çankaya yakınlarına gömülmüştür. Meclis’te Ali Şükrü Bey’in katilinin yakalanarak Ulus Meydanı’nda idam edilmesi kararı oy birliği ile alınınca başından asılması mümkün olamayınca ceset mezardan çıkarılmış, Meclis’in kapısında, ayağından asılmıştır. Cenazesi, daha sonra kardeşlerinin Atatürk’ten ricası üzerine Giresun’a nakledildi ve Kurban Dede mezarının yanında Giresun Kalesi’ne defnedildi. Naaşı, Atatürk’ün Giresun’u ziyaretinde verdiği emir üzerine 1925 yılında kalenin en yüksek tepesinde yaptırılan anıt mezara nakledilmiştir. (Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi