Gündem

Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan’dan deprem bölgesi için devlete çağrı

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

Fidan, Cumhurbaşkanı Yardımcısının bir Zaza olması ve kabinede Kürtlerin olmasının temsiliyet açısından olumlu olduğunu ve memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, yeni açıklanan Kabinesi, kentteki yatırımlar ve bölgenin kalkınması için gerekli olan adımlar üzerine Sur Ajans’a değerlendirmelerde bulundu.

‘Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Zaza Cumhurbaşkanı Yardımcısı oluyor’

Cumhurbaşkanlığı Kabinesini iş dünyası olarak olumlu karşıladıklarını belirten Fidan, şunları söyledi: “STK’lar olarak, iş insanları olarak yeni kabineden umutluyuz. Çünkü kabineye baktığınızda Mehmet Şimşek, geçmişte Türkiye’nin ekonomi yönetiminde bulunmuş biri ve iyi olacağından umutluyuz. Tabii nedir, bu bir günde 10 günde olacak bir iş değildir. Taşlar yerine oturana kadar iyi olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısının bir Zaza olması bizim açımızdan ayrıca sevindirici. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Zaza Cumhurbaşkanı Yardımcısı oluyor. Kabineye baktığınızda 5-6 tane Kürt var. Bu da bölge açısından ayrıca sevinç verici. Burada da temsiliyet bakımından mutlaka Kürtlerin olması lazım. Yani kabineye olumlu bakıyoruz ve çokta iyi olacağına inanıyoruz.”

‘Önümüzdeki 6 ay içinde yeni kabineyle bence artık taşlar yerine oturacak’

Seçimden sonra dövizdeki yükselişin suni bir yükseliş olduğuna vurgu yapan Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu suni yükselişin bir yerden sonra geri geleceğine inanıyorum, çünkü kabinenin henüz üçüncü günü ve ellerinde sihirli bir değnek yok ki, bir anda çubuğu vurup düzeltsin. Bana göre bu suni yükseliş bir yerden sonra geri gelecek. Analizlere de baktığımız zaman suni yükselişler bir noktadan sonra eski yerine geliyor. Ama doların zirvede bir yeri gördüğü zaman o seviyeyi unutmadığını ve yine eski yerine geldiğini de biliyoruz. Geçmişte 18’leri gören doların 10-11’lere kadar gerilediğini de biliyoruz. Şuan dolar zirveyi test ediyor ve 24-25’lere kadar çıkacak. Bu dolar yükselişi artık bize günlük stabil gelen şeyler. Doların yükselişine ihracat açısından baktığınızda iş insanları şunu istiyor, dolar belki biraz daha yükselsin. Ama hammadde girdisi de aynı şekilde dolar üzerinden olacak. Yani artık bir yerde durması lazım. Önümüzdeki 6 ay içinde yeni kabineyle bence artık taşlar yerine oturacak ve güzel şeyler olacağına inanıyorum. Çünkü her suni yükseliş iş insanlarına zarar verir. Bugün dolar 1-2 lira arttığı zaman sattığınız malı yerine koyamıyorsunuz.”

‘Hedefimiz 2 yıl içinde OSB’deki çalışan sayısını 30 binin üzerine çıkarmak’

Kentteki yatırımların sürdüğünü ifade eden Fidan, şöyle konuştu: “Kentteki yatırımlar maşallah durmuyor. OSB’de dördüncü etapta verecek 1 metrekare yerimiz yok. Şuan beşinci etabın çok yakın zamanda biteceğini düşünüyoruz. Şuan parselizasyon çalışmaları yapılıyor. OSB’de yatırım için bekleyen 100’ün üzerinde sanayici var. Halihazırda inşaatı devam eden birçok fabrikamız var. OSB’de çalışan sayısı 17 binlere ulaştı. Bize göre bu sayı hala düşük. Hedefimiz 2 yıl içinde OSB’deki çalışan sayısını 30 binin üzerine çıkarmaktır. Bunun olacağına inanıyoruz, çünkü yatırım için aşırı bir talep var. Bunun da sebebi şu, Batıda artık daha işçi bulamıyorlar. Genç işçiyi zaten hiçbir zaman bulamıyorlar. Bizim burada da genç nüfus fazla. Teşviklerden dolayı da buraya yatırımda aşırı bir talep var. Batıda yabancı uyruklular eğer giderse çalışacak eleman bulamazlar. Onun için iş insanları Batıdan bu tarafa göç ediyor. Çünkü burada genç nüfus, çalışacak insan sayısı fazla. Bizim sanayi insanları olarak da STK’lar olarak da Diyarbakır’ı bir sanayi kentine dönüştürme düşüncemiz var. Tekstil OSB şuan çalışıyor ve orada şuan 5-6 bin çalışan var. Karacadağ OSB açıldı. Yakın bir zamanda altyapı ihalesi de bitti. Lojistik Kent yapılıyor. İnanın bunlar biterse Diyarbakır’ı kimse tutamaz. Diyarbakır’ın önü açık, daha da ileri gideceğine inanıyorum. Hedefimiz 5’nci etabı iki buçuk üç aya kadar parselizasyonu bitecek ve dağıtmaya başlayacağız.”

‘Deprem bölgelerine yapılan konutların malzemeleri deprem bölgesindeki illerden karşılansın’

Dünya genelinde bir ekonomik kriz olduğuna vurgu yapan Fidan, “Evet ekonomik kriz var mıydı, vardı. Devam ediyor mu, ediyor. Ama ben önümüzdeki sürecin daha da iyi olacağına inanıyorum. Basit bir örnek vereyim: Biliyorsunuz devletimizin deprem bölgelerinde başlattığı 600 bin konut projesi var. İnşaat sektörüne üretim yapan fabrikalarımız inanın önümüzdeki süreçte 24 saat durmadan çalışacaklar. Bu 600 bin konutun hepsi bu bölgeye yapılıyor: Hatay, Kilis, Islahiye, Antep, Maraş, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya. Doğal olarak devletten talebimiz şu; deprem bölgelerine yapılan konutların malzemelerinin tamamı deprem bölgesindeki illerden karşılansın ki, ekonomiye ayrı bir katkı sağlayabilelim. Zaten burası bir zarar gördü, bari hiç olmasa bu satışlarla fabrikaların çarkları dönecek ve aynı zamanda ekonomiye katkı sağlayacak. Bizim geçen yıla göre ihracat rakamlarımız çok çok artmaya başladı. Çünkü Diyarbakır bir sanayi kenti olma yolunda gidiyor. Bizim buradaki hedefimiz, amacımız; bir, istihdamı arttırmak, iki, ihracatı arttırmak, üç ve en önemlisi Diyarbakır’ı bir marka şehir haline getirmek. Turizmiyle, sanayisiyle, kentin güzelliğiyle, tarihiyle ve bunu hep beraber, basınıyla, STK’larıyla iş insanlarıyla biz bu şekilde Diyarbakır’ı kalkındırırsak kentin daha da iyi yerlere geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.