Diyarbakır’daki amatör spor kulüpleri, belediyelerden 2 yıldır yasal hakları olan desteği alamıyor. Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Remzi Dayan, kayyum yönetimindeki belediyeleri işaret ederek, “Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı yasaya buradaki insanlar uymuyor” derken, kentteki amatör kulüp temsilcileri ise kapanma eşiğinde olduklarını söylüyor. Arif Bulut/ÖZEL HABER Yerel yönetimler yasası kapsamında yapılan yasal değişikliğe göre bir ildeki büyükşehir belediyeleri genel bütçelerinin binde 7’sini, ilçe belediyeleri ise genel bütçelerinin binde 12’sini kentteki amatör kulüplere destek için ayırmak zorunda. Ancak kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile diğer belediyeler bu yasayı 2 yıldır uygulamıyor. Kentteki amatör spor kulüpleri kayyum yönetimindeki belediyelerden 2 yıldır tek bir çorap dahi alamadıklarını söylüyor. Öyle ki kente futbol branşında mücadele eden 84 kulüpten yaklaşık 8’i liglere veda etmiş durumda.
Binlerce sporcu mağdur edilmiş durumda
Diyarbakır’da 76’sı aktif futbol kulübü ile atıcılık, tekvando, çim hokey, atletizim, bilek güreşi gibi branşlarda yaklaşık 274 spor kulübü bulunuyor. Bu kulüplerde ise 86 bini aşkın lisanlı sporcu bulunuyor. ASKF Başkanı Remzi Dayan, pandemi süreci yaşanmamış olsaydı bu sayının 110 bini bulacağını aktarıyor. Dayan, kayyum yönetimindeki Diyarbakır’daki belediyelerin kendi bünyelerinde olmayan spor kulüplerine yasal bütçeyi destek amaçlı ayırmamasından binlerce sporcunun etkilendiğini ekliyor. Belediyelerden 2 yıldır yasal hakları olan ayni ve nakdi desteği alamayan kulüplerin durumunu, Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Remzi Dayan, Alipaşaspor Kulübü Başkanı Süleyman Şenci, Sanayispor Kulübü Başkanı Şirin Ecevit Talva ile Amed Sportif Faaliyetler Kulübü Başkanı Selahattin Yıldırım ile konuştuk. Bünyesinde yaklaşık 274 spor kulübünü barındıran Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Remzi Dayan, kentteki kulüplere birebir yardım yapacak pozisyonda olmadıklarını var olan sorunları yetkili mercilere taşımakla yükümlü olduklarını belirterek konuşmasına başlıyor.
Tehlike çanı: 84 olan amatör takım sayısı 50’ye düşer
“2 senedir çok şansız bir sezon yaşıyoruz. Bu iki yıldır kayyum ile yönetilen belediyelerimiz amatör spor kulüplerimiz bir çorap yardımı dahi yapmadı. Böyle devam etmesi durumunda amatör kulüplerimiz 84’ten belki 50’ye düşer. Adamlar lige katılamıyor, malzeme alamıyor. Ligden düştüğü zaman ne olur? 3 bin 500 ile 4 bin tane genç spordan kopmuş olur. Şimdi tesislerimiz yetersiz, destek de yok peki bu kulüplerimiz nasıl ayakta kalacak?” diyen Dayan, bu tabloya ilişkin kulüpler açısından tehlike çanları çaldığını belirtiyor. ASKF Başkanı Remzi Dayan
“Devletin ‘yedi emin’ olarak atadığı kayyumlar amatörleri görmüyor”
Spor desteğine yönelik yasa değişikliğinden önce İl Özel İdaresi’nden iyi kötü ayni ve nakdi yardım aldıklarını hayıflanarak dile getiren Dayan, “Yerel yönetimler yasası çıktıktan sonra bu yetki belediyelere devredildi. Yani spor bütçeleri de belediyelere devredildi. Bu yetkilerinizi kullanın denmiş. Ancak 2 yıldır kentteki amatör kulüplerimiz bu desteği göremez oldu. Bir de şuan ki Büyükşehir Belediye’miz seçimle değil, devletin ‘yedi emin’ olarak atadığı kayyum belediye. Yani sen devletin projesini ve yasasını uygulaman zorundasın. Yani kayyum demek, devletin nezdinde ‘yedi emin’ demektir. Devlet adına bir yere sahip çıkacak ve gerçek sahibi geldiğinde oraya ona devredecek. Benim anladığım bu şekil. O zaman bu amatörler de ‘yedi emin’ olarak size teslim edilmiş. Bu amatörlere de sahip çıkacaksınız” diyor.
“Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı yasaya kayyumlar uymuyor”
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri olarak 2016-2017 yılları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini hatırlatan Dayan, o görüşmeden sonra şuan belediyeler tarafından ihlal edilen yasanın çıktığını vurguluyor ve şöyle ekliyor; “Kendisi amatörden geldiğini ve amatörü çok sevdiğini ve her türlü hizmet ve yasaya açık olduğunu söyledi. Bize sorunları getirin çözümü için bunları yasalaştıralım diye söz verdi. Biz de bakanlık aracılığı ile dosyamızı Meclis Alt Komisyonu’na taşıdık ve yasa çıktı. Şuanda amatör’ün içinden geldiğini ve amatörü çok sevdiğini belirten Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı yasaya buradaki insanlar uymuyor ve sahiplenmiyor.”
Amatörlere gitmeyen bütçe nereye gidiyor?
Dayan, amatör spor kulüplerine ayrılan bütçenin belediyeler tarafından keyfi olarak işletildiğine dikkat çekerek, “O bütçe orada resmi olarak yazılıp biçiliyor ama dağıtım şekli öyle değil. Bu bütçeyi kendilerinin bünyesinde açılan yaz okulları, spor şenlikleri, ya da spor faaliyetlerine verilen desteğe kullanıyorlar. Resmi amatör kulüplerimize gelmiyor. Büyükşehir belediyesi o kentin belediyesi, bu kulüplerin de belediyesi yalnızca kendi bünyelerinden kulüplerin ya da kurumların belediyesi değil. Örnek veriyorum; Bağlar Belediyesi, kendisine ait Bağlar Belediyespor’a ait bir bütçe ayırmayacak, ilçesindeki tüm kulüplere bu bütçeyi dağıtması gerekiyor, yasal olarak. Büyükşehir belediyesi şuan da geçici olarak bu kenti temsil ediyorsa, o takımda o ili temsil ediyor. Dayanışma içinde olmaları lazım. Biz bunları iki tarafa da dile getiriyoruz. Yani o ili üst profesyonel ligde oynayan senin kentinin kulübüdür. Sen maçlarına gidip izleyip destek vermen gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.
Diyarbakır’daki AK Partili üst düzey isimlere: Bu yasayı siz çıkardınız
Kente AK Partili üst düzey isimlere de bu sorunları aktardıklarını ancak amatör kulüplere yönelik bu sorunun devam ettiğini belirten Dayan, şunları söylüyor, “Tüm platformlarda dile getiriyoruz. En son kentte yapılan bir organizasyonda AK Parti teşkilatından olan isimlerin (Abdurrahman Kurt, M. Mehdi Eker, Kutbettin Arzu, Ebubekir Bal) yanı sıra milletvekilleri ve il yöneticilerine de bu sorunları açık açık dile getirdik. Orada hatta şunu söyledik. AK Parti döneminde çıkan bu yasayı yani kendinizin çıkardığı bu yasaya sahiplenin hiç olmazsa. Bu yasayı siz çıkardınız ve bu yasanın takibi de size aittir. Çıkardığınız yasayı denetlemiyor, sahip çıkmıyor ve kendi adınıza atadığınız kişi o yasayı işlemiyor.”
Kılıçdaroğlu’na da amatörlerin sorun dosyası sunuldu
Kentte bir dizi temas için Diyarbakır’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini anlatan Dayan, “Amatör spor kulüplerinin sorunlarının çözümünün önemli olduğunu söyledik. Biz şuan da mağduruz. Yarın öbür gün siz geldiğinizde bu mağduriyeti sizden beklemiyoruz diye ona da dosya verdik. Gidiyoruz, amatör kulüplerimizin bu sorunlarını anlatıyoruz. Ama maalesef şuanda amatör kulüplerimizin derdine derman olacak bir çare bulamıyoruz” dedi.
“Geçen yıl DTSO nefes almamızı sağladı”
Dayan, önceki yıl liglere katılmayacak durumda olan kulüpler dahi kentteki amatör spor kulüplerin imdadına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) koştuğunu, “Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi kentteki amatör spor kulüplerimizin liglere katılım paylarını ödeyerek bir nebze olsun nefes almamızı sağladılar. Ve bu sayede liglere katılamayacak bazı kulüplerimiz katılmış oldu. Eğer o da olmasaydı bazı kulüplerimiz liglerden çekilmiş olacaktı. Bu sene yine öyle çekilme durumunda olan kulüplerimiz var. Eğer destek gelmez ise bu kulüplerimiz liglere katılamayacak” sözleriyle dile getiriyor.
“Bu gençler nasıl Süper Ligde oynayacak?”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi dahil diğer belediyelerin tesislere önem vermemesinden dolayı amatör kulüplerin idman yapmadığını dikkat çeken Dayan, “Peki bu gençler nasıl spor camiasına kazandırılacak? Nasıl süper ligde oynayacak? Nasıl diğer liglerde oynayacak? Bu çocukların sıçraması lazım. İyi eğitimden geçmeleri lazım. İyi eğitimin yeri de tesislerden geçiyor. Tesis yapılması lazım. Tesis olmadığı zaman sen bir genci getir oturt istediğin kadar konuş, ders ver. Bu böyle olmaz ki. Futbol sahada öğrenilir” diye konuştu.
Amatörlerin desteksiz bırakılması yargıya taşınacak mı?
“Ben buradan tüm bu sorunları kendi cebinden kısarak mücadele eden amatör spor kulüplerimizin yöneticilerine teşekkür ediyorum” ifadesini kullanan Dayan, belediyelerin 2 yıldır amatör spor kulüplerinin yasal hakkını vermemesine yönelik tutumunun yargıya taşınmasına ilişkin şunu söyledi, “Biz bunu yetkili mercilerin en üst noktasına taşıdık söyledik. Böyle devam etmesi durumunda biz bunu düşünürüz. Biz STK’yiz bizim o kadar güçlü bir altyapımız yok. Kentte kurulan İstişare Kurulu’nda biz de yer alıyoruz ve orada Diyarbakır Barosu da var. Bir STK’yiz aynı zaman da maddi durumumuz o kadar geniş olmadığı için eğer yargıya taşıma noktası olursa biz bunu takibi de Diyarbakır Barosu’ndan destek alarak yapacağız?” Alipaşaspor Kulübü Başkanı Süleyman Şenci
Süleyman Şenci: Amatör takımlar liglerde kalmalı
Resmi olarak 34 yıllık geçmişine, resmiyet kazanmadan önceki yıllar da eklendiğinde kentte 44 yıllık bir geçmişi olan Alipaşaspor Kulübü de kapanma aşamasına geldi. Alipaşaspor Kulübü Başkanı Süleyman Şenci mahalle kültürünün yok edilmesiyle birlikte eski günlere özlem duyduğunu aktarıyor. Şenci de amatör spor kulüplerinin yaşadığı zorluğu anlatırken hayıflanıyor ve “Amatör takımların liglerde kalması lazım. Sadece birkaç kurum ile belediyelerin takımlarıyla futbolun bir zevki olmaz. O mahalle kültürü ve futbol aşkı ile oynayan çocukların bulunduğu kulüplerin desteklenmesi bence futbola daha bir güzellik katar. Bu yüzden bütçenin artırılması ve gerçekten de amacına uygun kullanılmasını istiyoruz” diyor.
“Ekonomik nedenlerden dolayı üst üste liglere veda ediyorlar”
Amatör takımların günü kurtarmaya çalıştığına dikkat çeken Şenci, neredeyse yarım asrı devirecek olan Alipaşaspor’un maddi nedenlerden dolayı üst üste liglere veda ettiğini şu sözlerle dile getiriyor, “Son yıllarda tesis ve maddi sıkıntılardan dolayı Alipaşaspor olarak sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle 2 yıl önce Süper Amatör liginden küme düştük yani 1. Amatör’e küme düştük. Bu yıl da 1. Amatör Küme’de olmamız gerekirken liglere yaklaşık 1 hafta kalmasına rağmen belirttiğim nedenlerden dolayı büyük ihtimalle liglere katılmayacağız. Liglere katılmadığımızdan dolayı bir alt lige yani 2. Amatör’e düşeceğiz”
Alipaşaspor kapanma aşamasında
Şenci, amatör sporun kurtuluşu için desteklerin artırılması ve kentte tesis ile semt sahaların açılması gerektiğine vurgu yaparak, “Her ilçede semt sahaları açılmalı, ilimizin iş insanları ve merkezi yönetim bu takımları desteklemeli. Yoksa amatör kulüplerin geleceği o kadar iyi bir noktaya gitmiyor. Tesis sorunu var. Olan tesis de şehir dışında ve oraya takımla gidip geldiğinizde size maddi olarak bir külfet gerektiriyor. Bunun altından kalkamadığımız için liglere katılamıyoruz. Amatör kulüplerin yaşaması yerel ve merkezi idarelerin katkısı ile mümkündür. Tesisleşmeye gidilmezse ve maddi olarak desteklenmez ise birçok kulüp Alipaşa gibi kapanma aşmasına girer. Böyle giderse birçok kulüp geçmişte kapanan Dağkapıspor, Urfakapıspor, Bağlarspor ve Melikahmetspor gibi kapanır ve yok olur” dedi.
“Alipaşaspor da neden 104 yıllık olmasın?”
Şenci sözlerini şu çağrıyı yaparak sonlandırdı, “İş insanlarımızdan da talebimiz var. Alipaşalı olan ve ya Suriçi’nde yaşamış iş insanlarımız mutlaka vardır. Sponsorluk yapsınlar o isimleri yaşatsınlar. Alipaşa gibi bir kulübün şuanda toplasan 44 yıllık bir geçmişi var. Niye 84 yılık ve ya 104 yıllık olmasın? Eğer bugün Galatasaray, Fenerbahçe ve Göztepespor gibi takımlar 100 yılı aşkındır yaşıyorsa bizim Alipaşaspor, Diyarbakırspor, Bağıvarspor ve Xancepekspor’da isimli kulüplerde yaşasın.” Sanayispor Kulübü Başkanı Şirin Ecevit Talva
Şirin Ecevit Talva: Yoksa hepsi yavaş yavaş kapanacak
Alipaşaspor gibi yılları geride bırakan Sanayispor Kulübü Başkanı Şirin Ecevit Talva, en son top koşturduğu Sanayispor Kulübünü almış ve bu kulübü kendi çabasıyla 20 yıldır ayakta tutmaya çalışıyor.
“5 yıldır idman yapamıyoruz, maçtan maça çıkıyoruz”
“Belediyelerden bu 2 yıldır destek alamıyoruz. Ayakabıdır malzemesidir hiçbir destek alamıyoruz. Bunları tamamıyla kendi cebimden karşılıyorum. Diyarbakır’da idman için saha sıkıntısı yaşıyoruz. Sahanın yanı sıra idman için malzemelerimiz yok. Geçen sene de oyaladılar oyaladılar bak şuan sezonu açtık Kasım ayındayız. Sözde Ağustos ayında nakdi ve ayni yardım yapacaklardı. Ama ne maddi yardım yaptılar ne de malzeme verdiler. Yani hep oyalama. Biz 5 yıldır hiç idman yapmıyoruz. Maçtan maça çıkıyoruz” diyen Talva da belediyelerin amatör spor kulüplerini artık görmesi gerektiğini vurguluyor.
Kayyumlu belediyeler ait takımların işi tıkırında
Kayyumla yönetilen belediyelerin kendi bünyesindeki takımlara tüm imkanları sunduğuna dikkat çeken Talva şöyle devam ediyor, “Diyarbakır’da durumu iyi olan Kocaköy, Lice, Silvan, Bismil ve Kulp’tur. Bunlar hepsi kaymakamların imkanlarından besleniyor. Onlar kurs açıyorlar ve her türlü desteği veriyorlar. Biz kimlerle mücadele ettiğimiz çok iyi biliyoruz. Kocaköy olsun, Bismil olsun, Bismil olsun, DSİ olsun, Kulp olsun, Lice olsun, Yenişehir olsun Diyarbakırspor olsun bunlar gibi takımların yıllık ne kadar para harcadıklarını biliyoruz. Bunlar yıllık hiç olmazsa 600 bin lira para harcıyor ve bu kente hiçbir şey yaptıkları yok. Bu takımlar geçen yıl o kadar para harcadılar ama bir tane genç iyi bir yere gelemedi. Örneğin Bismil dünyanın parasını harcadı ama kümeye düştü. Bunlar neye hangi akla hizmet ediyorlar anlamış değilim. Diyarbakır’ın futbolu gittikçe kötüye gidiyor.”
“Gönlüm el vermiyor ki kulübü kapatayım, gençler ne yapacak?”
Şenci gibi Talva’da kentteki tesis sorunundan şikayetçi ve şunları söylüyor, “Bağlar’a gidiyoruz 20’yi aşkın takım var. Bir yığılma oluyor. Yani istediğimiz gibi idman yapamıyoruz. En sonda baktık olmadı, kulübü kapatacağız. Bugün bakıyorsun Kayapınar Türkiye’nin en büyük zengin belediyelerinden biri ama baktığımız zaman bir tesisimiz bile yok. Kimse bu kentin gençlerini düşünmüyor. Büyüklerime sesleniyorum. Gelen belediyelere de sesleniyorum. Sizden ricam her semte, her ilçede saha yapalım. Tesis yapalım. Bu sorunları çözelim. Bu gençlerimizin önünü açalım. Tek başıma ayakta duruyorum. Ama ne yapayım gönlüm el vermiyor ki takımı da kapatayım. Kapatsam bu gençler ne yapacak, nereye gidecek?” Talva da sözlerini şu çağrı ile sonlandırıyor, “Tüm yetkilere sesleniyorum sizden ricam bu amatör takımlara sahip çıkın tüm imkanları sağlayın. Yoksa bu amatör takımların hepsi yavaş yavaş kapanacak” Amed Sportif Faaliyetler Kulübü Başkanı Selahattin Yıldırım
Selahattin Yıldırım: Bunlar kabul edilebilir durumlar değil
Kenti profesyonel ligde temsil eden Amed Sportif Faliyetler Kulübü Başkanı Selahattin Yıldırım da Diyarbakır’da amatör faaliyet gösteren 200’ü aşkın kulübün varlığına dikkat çekiyor ve kendilerinin de bölgesel amatör liglerde mücadele eden 8 tane alt kategoride takımlarının bulunduğunu söylüyor. Yıldırım da belediyelerin bütçeden yasal payı kulüpler için 2 yıldır ayırmadığına vurgu yapıyor.
Farklı şort, farklı forma ve normal ayakkabılarla oynuyorlar
“Maalesef yerel yönetimlerimizin ve belediyelerimizin bu konuya ilgisiz ve duyarsız kaldığını görüyoruz” diyen Yıldırım, şöyle devam ediyor, “Hadi biz profesyonel bir kulübümüz amatör branşlarımıza ihtiyaçları noktasında bir şekilde ulaşabiliyoruz. Ama Diyarbakır’da amatör faaliyet gösteren 200’ü aşkın kulüp var. İnsanlar onların bir maçlarını izlemeye gitsin. Alttaki şort farklı, üstteki forma farklı, kiminin çorabı yok, kiminin ayakkabısı yok. Kimi günlük giydiği ayakkabı ile gelip orda futbol oynayıp spor yapmaya çalışıyor. Bunlar kabul edilebilir durumlar değil. Muhakkak ama muhakkak yetkililerin bu işe el atması lazım. Bu destek de yasayla zaten güvence altına alınmış durumda.”
Toplum için hizmet edenlere belediyeler duyarsız
Spora emek veren ve bölgenin gençlerini spora kanalize etmeye çalışan futbol kulüplerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Bilimsel araştırmalara ve makalelere göre çocuk yaşta sporla tanışanların yüzde 95’i, ergenlik yaşında spor yapanların tanışanların yüzde 99’u bağımlılık ve uyuşturucu gibi vakalardan uzak duruyorlar. Bu toplumun sağlığı ve yararı için de çok önemlidir. Biz de zaten burada topluma faydalı işler yapmaya çalışıyoruz. Ama maalesef yerel yönetimlerimizin ve belediyelerimizin bu konuya ilgisiz ve duyarsız kaldığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Çağrımızın üzerinden 2 ay geçti hala bir dönüş yok”
Konuşmasını diğer kulüp temsilcileri gibi bir çağrıyla sonlandıran Yıldırım şunları söyledi, “Amatörlerin hakkı olan bütçenin amatörlere ayrılması gerekiyor. Biz bununla ilgili daha önce ilimizdeki diğer profesyonel takım Diyarbekirspor, Amatör Spor Kulüpleri Diyarbakır Şubesi ve ilimizdeki spor birliklerinin tabanlarıyla birlikte Dağkapı Meydanı’nda bir basın açıklaması da yapmıştık. Hem Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile alakalı stadyum sorunları hem de amatör spor kulüplerinin sorunlarıyla ilgiliydi. Bu basında yer aldı. Ama basın açıklamamızın üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen halen en ufak bir girişim, bir yardım, bir diyalog gibi herhangi bir geri dönüş yok. Bu konuda çağrımızdır. Lütfen amatör branşlara, amatör kulüplere ve ilimizde spor yapan bütün kulüplere destek olun çağrısını yapıyoruz”