Gündem

Diyarbakır’da DTSO ve UNDP işbirliğinde Mesleki Eğitim Programları

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Gastro İnovasyon Merkezi ve Sanayi Mektebi 7 eğitim programına katılan 184 kişiye sertifka verildi.

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi ve Sanayi Mektebi’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının desteğiyle  düzenlediği Moda Tasarımı, Aşçı Yardımcılığı, Dış Ticaret ve Barista eğitimlerine katılan 184 kişi için sertifika töreni düzenlendi.

Gastro İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen törene DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Luise Vinton, UNDP Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı Miodrag Diragisic, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

‘Bu eğitim programlarından 184 kişi mezun oldu’

Törenin açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, “ Sanayi Mektebi ve Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ile bir yıldır çalışıyoruz. 4 farklı alanda mesleki eğitim programları gerçekleştirdik. Yazılım dilleri, moda tasarım, aşçı yardımcılığı, dış ticaret ve barista alanlarında toplam 7 mesleki eğitim programı düzenledik. Bu eğitim programlarından 184 kişi mezun oldu. UNDP Türkiye Temsilciliği hem Sabancı Vakfı işbirliğinde yürüttüğü Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında hem de deprem sonrasında istihdamı desteklemek için Birleşik Krallık ile birlikte yürüttükleri proje kapsamında çalışmalarımızı destekledi. Bu etkinliğe ev sahipliği yapan Gastro İnovasyon merkezimiz bünyesinde Barista eğitimi için gerekli makine ve ekipmanları için ve çocuk oyun alanının kurulması için de destek aldık. Bu destekler için çok teşekkür ediyoruz.  Bizler oda olarak Sanayi Mektebinde gençlerin işgücüne katılımını desteklemek için mesleki eğitimler düzenliyoruz. Sağladığımız işbirlikleri ile şimdi eşleştirme hizmetlerine de başlıyoruz. İşletmeler ile eğitim verdiklerimizi bir araya getirecek çalışmalar var bundan sonra önümüzde. Yani daha önce sadece eğitim programlarına odaklanırken şimdi eğitim verdiğimiz gençlerin işgücüne katılımını kolaylaştırmaya da odaklanacağız. Bugün sertifika verdiğimiz gençler ve kadınlarımız için de böyle bir çaba içinde olacağız. Gastronomi merkezi bizim 6 aydır yoğun çalışmalar yaptığımız bir merkez. Bugün burada aşçı yardımcılığı ve barışta eğitimi alan genç kadınlarımız ikramlar hazırlayarak sizlerle paylaşacaklar. Burada da Key Ma Kadın Kooperatifini kuruyoruz. Kooperatif çalışmalarımızda ve yöresel yemek mutfağımızda da eğitim verdiğimiz kadınlar ile birlikte çalışmak istiyoruz.  2024 yılında da farklı mesleki eğitim programları ve istihdam odaklı çalışmalarda UNDP Türkiye Temsilciliği, Sabancı Vakfı ve FAO ile işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz.”

‘Mesleki eğitimler düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz’

Daha sonra konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Luise Vinton, “Gerek deprem öncesinde gerekse deprem sonrasında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasıyla işbirliğimiz devam ediyor. Bu işbirliklerinden çok memnunuz. Mesleki eğitimler konusunda Sabancı Vakfının finansmanıyla yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi ve yine Birleşik Krallık hükümetinin desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında da çeşitli alanlarda mesleki eğitimler düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Böylece gençlerin başta kadınlar olmak üzere mesleki eğitimler konusunda yetiştirilmesi ve istihdama katılmaları için işbirliğimiz devam ediyor. DTSO’ya bizlerle işbirliği sağladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmalarını ardından düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları verildi.