SUR AJANS/ÖZEL HABER

Kayyumla yönetilen Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Kürtçe’ye yönelik ambargoya bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde Kayapınar 33 Nolu Aile Sağlı Merkezi’nin yönünü gösteren tabelada Kürtçe’ye yer verilmemesi, Türkçe ile Arapça’ye yer verilmesi tepki toplamış ve bu tepkiler HEDEP milletvekillileri tarafından Meclis’e taşınmıştı. Tepkilere neden olan durumun bir benzeri ise yine aynı ilçedeki Cegerxwin Kültür Merkezi’nde yaşandı.

Bir yurttaşın gazetemize gönderdiği görüntülerde, Cegerxwin Kültür Merkezi’nin içindeki Cigerxwin büstünün hemen üstünde yer alan ve binada bulunan salonların yönünü gösteren tabelada Türkçe, İngilizce ve Arapça ‘salon’ kelimesinin karşılığı yer alıyor. Aynı tabelada ‘salon’ kelimesinin Kürtçe karşılığına ise yer verilmediği görülüyor.

“Bu hiç hoş değil”

Görüntüleri gazetemize ulaştıran haber kaynağımız, “Geçtiğimiz günlerde haberlerde Kayapınar’da Arapça’nın olduğu ama Kürtçe’nin olmadığı tabelayı gördüm. Bu durum aklımda kalmıştı. Cegerxwin Kültür Merkezi’ne gittiğimde bir tabela dikkatimi çekti. Baktığımda İngilizce ve Arapça yazılar var fakat Kürtçe yok. Burası bildiğim kadarıyla Kürt edebiyatına önemli katkılar bırakan bir şairin ismini taşıyor. Böyle bir durum hiç hoş değil” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-11-24 at 17.36.16

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından 10 Nisan 2010 tarihinde açılan Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, startını Kürtçe kursu ile vermişti. Açılışta davet edilen dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, tahtaya "Zimane me dermanê me ye" ifadesini yazmıştı.

Ancak 2016 yılındaki kayyum ataması sonrası işlevsizleştirilen Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'ne ilk olarak ana tabelaya yönelik girişim gündemde geniş yer almıştı ve kültür merkezinin tabelasının yanına işlenen Arapça "Kulluk etmek" anlamına gelen "waw" harfi eklenmişti.

Geri çektirilen 'etki ajanlığı'na dair yeni gelişme Geri çektirilen 'etki ajanlığı'na dair yeni gelişme

Daha sonra kayyum yönetimindeki Kayapınar Belediyesi birçok taşınmazı başka kurumlara devretti. Başka kurumlara devredilen yerlerin arasında Cegerxwin Gençlik Sanat ve Kültür Merkezi de yer almıştı.

Yapısı değiştirilen ve işlevsizleştirilen Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nin bulunduğu bina şimdi aynı zaman da halk eğitim merkezi olarak da işletiliyor ve bu yönde bir tabelada binaya asıldı. 

Cegerxwin kimdir?

Cegerxwin 1903 yılında Mardin'in (şimdi Batman'a bağlı) Gercüş ilçesine bağlı Hisar Beldesi'nde yaşama gözlerini açtı.

Cegerxwin, 18 yaşında Diyarbakır'a geldi ve burada medresede eğitimler aldı. Bu dönemde Kürt kültürü ve edebiyat klasikleri ile tanıştı.

1928 yılında Kürtçe şiirler yazmaya başladı, Celadet Ali Bedirhan tarafından çıkarılan Hawar dergisinde, Kürt halkının o dönem içinde bulunduğu durumun kendi üzerindeki etkisinden yola çıkarak, “Yüreği Kanlı” anlamına gelen Cigerxwin ismini kullanarak şiirler yazdı.

1959 yılında Irak'a geçti. Bağdat Üniversitesi'nde Kurmanci şivesiyle Kürtçe ders veren ilk öğretmen oldu. Kürt dili için çalışmalar yaptı ve öğrenci yetiştirdi.

Cigerxwin 1984 yılında 81 yaşında iken Stockholm'de yaşama gözlerini yumdu. Cenazesi daha sonra Kamışlo'ya getirilerek toprağa verildi. 

Editör: Arif Bulut