Diyarbakır’da öğrenci sendikası, eşit, parasız ve nitelikli eğitim için açıklama yaptı.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Dünya Kavşağı HMT Plaza önünde açıklama yapan Öğrenci Sendikası üyeleri, YKS barajının kaldırılması, artan sınav ücretleri, TYT puanlarının bir sonraki yıl kullanılmaması, niteliksiz eğitim ve yetersiz müfredata karşı seslerini yükselttiler.

Öğrenci Sendikası adına açıklamayı Nazlıcan Derin okudu.

öğrenci sedikası nazlıcan derin Diyarbakır'da Öğrenci Sendikası paralı eğitime karşı açıklama yapıyor

Niteliksiz eğitim öğrencileri çıkmaza sürüklüyor

"Sebebi sistem" başlıklı açıklamada Derin, şunları ifade etti: “Yıllardır sözde düzen içerisindeki düzensizliklerle boğuşuyoruz. Ülkede oluşan her sıkıntı öğrencilerin yaşamını daha zor hale getiriyor. Ülkedeki sistematik ekonomik ve siyasal krizler öğrencilerin eğitim hakkını her geçen gün daha da kısıtlıyor. Lise yıllarında karşılaşılan bu sorunlar öğrencileri çıkmaza sürüklemekte, gençlerin ciddi gelecek kaygısı yaşamalarına neden olmaktadır. Gençlerin üniversite hayalleri yüksek sınav ücretleri, düşük burs imkanları ile daha da ulaşılamaz hale geliyor. Ekonominin eğitime karşı açtığı savaş ile boğuşuyoruz. Öğrencilerin çoğu üniversite eğitimlerini devam ettirebilmek için çalışmak zorunda kaldığı bilinmektedir. İş saatlerinden arta kalan sürelerde eğitimini devam ettirmeye çalışan binlerce öğrenci niteliksiz eğitim ile başka bir handikapla karşılaşmaktadırlar.”

öğrenci sendikası diyarbakır Öğrenci Sendikası Diyarbakır'da açıklama yaptı

Eğitim yapboz tahtasına çevrildi

Eğitim sisteminin sürekli değiştirilmesine tepki gösteren Derin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimi yapboz tahtası haline getirenler şimdilerde ise üniversite barajlarını kaldırıp boş kalan binlerce kontenjanı doldurmaya çalışmaktadırlar. Üniversite eğitimini tamamlayan milyonlarca gencin işsiz kaldığı bir ülkede barajların kaldırılması milyonlarca yeni üniversite mezunu işsizin ortaya çıkmasına hizmet edecektir. Bizleri bu bozuk düzen ile kandıramazlar. "Daha çok üniversiteli daha çok işsiz" tutumlarını bırakmalılar. Sistemin bizleri daha zor duruma düşürdüğü şu sıralarda ise 850 TL sözde burs parası ile geçinen öğrenciler son zamlardan sonra öğrenci yurdundaki yemekleri bile alamaz hale sokmuştur. Kendilerinden kısarak sosyal hayatlarını tamamen bitirmek zorunda kalan ailelerin bu çabası bile yetersiz kalmaktadır. Birçok öğrenci bu sorunlardan dolayı üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmaktadır.”

‘Eşit parasız bilimsel eğitim için birlikte mücadeleye’

Eğitim sistemindeki çıkmazın öğrencileri belirsizliğe sürüklediğine işaret eden Derin, “Niteliksiz eğitim yetersiz müfredat düzensizliğinden çıkılmalılar. Eğitim kurumu toplumsal fayda odaklı yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitimin ticarileştirilmesinin önüne geçilmelidir. Değerli sıra arkadaşlarım bizlerin sessizliği bozuk düzeni daha da cesur kılmaktadır” dedi.

Öğrencilere birlikte mücadele çağrısı yapan Derin, öğrencilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

“-Eşit parasız bilimsel eğitim,

-Ücretsiz ve nitelikli yurtlar,

-Yaşanılabilir oranda burs,

-Ücretsiz sınav ve ulaşım,

-Ana dilde eğitim hayal değildir. Gelin bu mücadeleyi birlikte omuzlayalım. Hakkımız olanı alalım.”

Açıklamanın ardından öğrenciler, "Eşit, parasız, anadilde eğitim" sloganları attı.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi