Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Ofis semti Sanat Sokağı esnafının yüksek elektrik faturalarını protesto etmek için başlattıkları eylem 3’üncü gününde son buldu. Eylemin başladığı günden beri ışıkları söndürerek mum yakan esnafın eylemine polis ışıkları açtırarak müdahale etti.

sanat sokağı protesto Diyarbakır'da polis esnafların ışık kapatmasına izin vermedi

Ofis Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği ve esnafları tarafından başlatılan protesto eylemi eylem 3’üncü gününde ilginç bir polis müdahalesine sahne oldu. Esnaflar tarafından başlatılan eylem 3 gün boyunca saat 19:00’da 5 dakikalık ışık söndürme protestosuyla başlıyordu. 5 dakika boyunca mum yakarak işletmeleri ve sokağı karanlıkta bırakan esnaflar, ıslık ve alkışlarla gelen yüksek elektrik faturalarını protesto ediyordu. Ancak eylemin son gününde Sanat Sokağı’na gelen polisler, ışıkların kapatıldığı şaltere anında müdahale ederek ışıkları geri açtı. Esnafların 5 dakikalık ışık söndürme protestosu polisin müdahalesiyle yalnızca 30 saniye sürdü.

Eylemin son gününde kameraların karşısına geçen Ofis Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Ümit Umdu, polis müdahalesine tepki göstererek, “Bugün ışıkları açtıranlar, yarın fatura ödenmediği zaman zaten gelip şalteri indirecekler” dedi.

‘TEDAŞ, DEPSAŞ acilen kamulaştırılmalı’

Umdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pazar günü zamlara karşı basın açıklamamızı yapmıştık. Açıklamada da vurguladığımız gibi bizler 3 gün boyunca tepkimizi koymak adına saat 19:00’da 5 dakikalık ışık kapatma ve mum ışığında eylemimizi başlatacağımızı paylaşmıştık. Bu doğrultuda bugün 3’üncü günümüzdeyiz. Birinci günümüzde bütün esnaflarımızın, vatandaşlarımızın desteğini gördük. Işıklar kapandı, 5 dakikalık tepkimizi koyduk. Dün akşam da aynı saatlerde 2’inci tepkimizi koyduk. Dükü eylemimize alkışlı protestolar da eşlik etti. Ardından 5 dakikalık eylemimizi bitirdik ve basın eylemimize ilgi gösterdi. Eylemin 3’üncü günü de esnaflarımız kapılarının önünde mumları koyacaklardı. Bu faturalar zaten ödenmeyecek, insanlar faturalarını ödeyemeyecek ve ışıklar zaten kapanacak. Şuanda ışıklarımızı kapatmaya izin vermeyenler, yarın acaba bu insanlar faturalarını ödemediklerinde gelip bu insanların ışıklarını açabilecekler mi çok merak ediyoruz. Biz burada demokratik bir şekilde tepkimizi koymaya, halkın, esnafın sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bizim davamız ekmek davasıdır. Hiçbir siyasi partinin davası değil tamamıyla ekmek davası olan esnaflarımızın arkasında olduğumuzu ve dernek yönetimimizin de hepsinin esnaflardan kurulduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Diyarbakır Baro Başkanımız ile görüştüm, Esnaflar Odası Başkanımız ile görüştüm. Sağolsunlar bu konuyla alakadarlar ve bu konuyla ilgili EPDK’ya davalar da açıldı. Danıştay’da bu davaların sonuçlarını dört gözle bekliyoruz. Ya vatandaşlarımızı sahipleneceğiz ya da kepenklerini kapatmak zorunda kalacaklar. Pandemi sürecinde ne yazık ki, yükselen işsizlik oranına bir darbe de elektrikten vurmuş olacaklar. Lütfen ivedilikle elektrik hizmeti kamulaştırılsın. Sosyal devlet hizmeti verilsin. Bizim esnaflar olarak beklentimiz budur. Yetkililer, iktidarda olanlar halkın içine girsinler. Daha önce evlere 90-200 lira gelen faturalar bir buçuk milyarı (bin 500 TL) bulmuş durumda. İnsanlar kan ağlıyor. Bugün esnaflarımız daha önce 800 TL fatura öderken bu faturalar 15-35 bin TL’ye çıkmış durumda. Lütfen esnaflarımız kepenklerini kapatmadan yetkililer bu sorunu sahiplensinler. Bizim Ofis Sanat Sokağı Dernek Yönetimi ve esnaflarımız olarak sadece elektrik değil. Buradan Enerji Bakanına sesleniyoruz; enerjinin en hassas en değerli olduğu dönemde enerjinin önemini görüyoruz. Bu doğrultuda, sahiplenmesini istiyoruz. Doğalgaz, petrol zamları almış başını gidiyor. Ne olacak bu insanların hali? Yetkililer sahiplenmelidir. TEDAŞ, DEPSAŞ acilen kamulaştırılmalı. Devlet birinci elden vatandaşına vermelidir.”

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi