SUR AJANS- Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) düzenlediği organizasyonla, kentteki sanayici ve iş insanları bir araya geldi. Programa, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, OSB Başkanı Mustafa Fidan, kentteki oda başkanları ve sanayiciler katıldı.

Diyarbakir Osb Gece

Programda konuşan OSB Başkanı Mustafa Fidan, bundan sonra üç ayda bir buluşmalarını gerçekleştireceklerini belirterek,  "Tarihi geçmişi, barındırdığı kültürel değerleri, bereketli toprakları, turizm potansiyeli ile Diyarbakır, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan önemli kapılarından biridir" dedi.

Diyarbakır OSB’de firmalar arttı, istihdam yükseldi

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi yönetiminee ilk geldiklerinde, 6 bin 500 olan istihdam sayısını, yeni yatırımlarla 20.000 civarına getirdiklerini kaydeden Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişteki yatırımcı firma sayısı 200 iken şu an faaliyette, inşaat sürecinde ve tahsisi yapılmış firmalar ile sayımız 400’e ulaşmıştır. *5. Etabımızın faaliyete girmesi halinde ve önümüzdeki seneler içerisinde istihdam sayımızın 30.000 olmasını hedefliyoruz. OSB yönetimi olarak önümüzdeki seneler içerisinde hedeflediğimiz firma sayısı 600 civarındadır. bunun hem istihdama hem Diyarbakır OSB’ye katkısının büyük olacağını hepimiz biliyoruz. 85 ülkeye ihracat yapan Diyarbakır OSB’mizin 2023’teki ihracat rakamı 231.5 milyon dolardır. Hedefimiz hem üretimi hem de ihracat rakamlarımızı artırmak, kent ve ülke ekonomimize katkı sunmaktır."

Fidan Osb

‘Deprem bölgesine el uzattık’

6 Şubat Maraş merkezli meydana gelen depremler sonrası oluşan kriz masasıyla depremzedelere verdikleri desteklere değinen Fidan; "Diyarbakır OSB olarak, oluşturduğumuz kriz masasında 1 buçuk ay süreyle tüm deprem bölgelerine el uzatmaya çalıştık. Bu çerçevede sanayicilerimizle birlikte 7 milyon TL nakdi yardım, 65 bin kişilik yemek, 112 adet TIR yardım ve iş makinesi ekipmanını deprem bölgesine ulaştırıldık. Depremden olumsuz etkilenen üreticiye de destek olması için Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın bölgesel kalkınma odaklı acil eylem programı projesi kapsamında “Diyarbakır OSB işlik” projemizi hayata geçirdik. proje kapsamında 18 adet 1000 metrekarelik işlik yapılarak bu işlikler şehir merkezinde faaliyet gösterip depremde zarar gören firmalara en yakın zamanda tahsis edilecektir” diye belirtti.

Kaya-2

Sanayinin kurulacağı alanların önemi

Diyarbakır’da polisin çarptığı Öztürk toprağa verildi Diyarbakır’da polisin çarptığı Öztürk toprağa verildi

Fidan’ın ardından konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, şunları söyledi: “Depremden bir yıl sonra hem kent dinamikleriyle hem de sanayimizle ayakta durmamız kentin gücünü gösteriyor. Evet dışarda hükümetten ve devletten destekler alınır, ama böyle büyük Türkiye nüfusunun yüzde 15’ni etkileyen bir depremden bahsediyoruz. Şuan Diyarbakır’da 4 etaptan oluşan Organize Sanayi Bölgemiz var. Silvan’da da çok yakın bir zamanda talepleri toplamaya başlayacağız. Orada da tapu alma noktasına geldik. Artık deprem bize şunu gösterdi, önceliğimizin sanayi tesislerinin kurulacağı alanları iyi seçmemiz. Diyarbakır bu konuda nispeten şanslı. Karacadağ’ın eteklerinde zemini sağlam Sanayi Bölgelerimiz var.  Karacadağ’da OSB’miz 3 bin dönümle başladı, ama yaklaşık 36 bin dönümlük bir Organize Sanayi Bölgesi olabilir bir rezerve alanı var. Onun için de artık Diyarbakır, yatırımı çekme ve kendi yatırımcısını geliştirme üzerine olmalı.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz