(SUR AJANS) DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Avukat Serhat Eren, Eylül 2023 tarihinde uyuşturucuya dair verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yanıtı paylaştı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yazılı soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Eren, “TBMM’ye sunduğumuz yazılı soru önergesine İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıt, Diyarbakır’daki uyuşturucu sorununun geldiği vahim boyutları ortaya koymaktadır. Özellikle gençler ve çocuklar başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerini etkileyen bu kriz, yeterli önleyici tedbirlerin alınmadığını göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Rakamlar, uyuşturucunun alarmı niteliğinde

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıtta 2022, 2023 ve 2024 yıllarına dair uyuşturucuya dair operasyonların sayısı yer aldı.

“2022 yılında Diyarbakır genelinde 4.337 operasyon gerçekleştirilmiş, bu operasyonlarda 4.834 kişi gözaltına alınmış ve 623 kişi tutuklanmıştır.

2023 yılında operasyon sayısı 2.660’a gerilerken, gözaltına alınan kişi sayısı 2.660, tutuklanan kişi sayısı ise 568 olmuştur.

2024 yılının ilk 7 ayında ise operasyon sayısı 5.443’e çıkmış, bu operasyonlarda 5.207 kişi gözaltına alınmış ve 466 kişi tutuklanmıştır.”

Bakanlığın paylaştığı verileri yorumlayan Eren, “Diyarbakır’da uyuşturucu madde üretimi, ticareti ve kullanımının ciddi bir artış gösterdiğini ve buna karşın tutuklama oranlarının düşüklüğünü açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

"Operasyon çözüm değil, bilimsel yaklaşım gerekli"

“Sorun sadece operasyonlarla çözülmeye çalışılırken, uyuşturucu ile mücadelede uzun vadeli politikaların eksikliği dikkat çekmektedir” diyen Eren, Diyarbakır’da madde bağımlılığına karşı yapılması gerekenleri şöyle dile getirdi:

“Gençlerin ve çocukların korunmasına yönelik sosyal destek mekanizmaları güçlendirilmelidir.

Uyuşturucuya sürüklenen bireylerin rehabilitasyonu sağlanmalı ve topluma kazandırılmaları için programlar geliştirilmelidir.

Yerel halkın ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm üretilerek uyuşturucuya yönelimin altında yatan nedenler ortadan kaldırılmalıdır.

DEM Parti olarak, Diyarbakır’ın ve tüm bölge halkının sağlıklı ve güvenli bir geleceğe kavuşması için bu sorunları takip etmeye ve çözüm önerileri sunmaya devam edeceğiz. Uyuşturucu ile mücadelede devletin tüm kurumlarını daha kapsamlı ve bilimsel bir yaklaşıma davet ediyoruz.”

Ne olmuştu?

Bir önceki genel seçimlerin ardından Yeşil Sol Parti’den Diyarbakır Milletvekili seçilen Av. Serhat Eren, 20 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır’daki uyuşturucu kullanım ve ticaretini hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a hem de TBMM’ye taşımıştı.

Diyarbakır Barosu’nun Ağustos 2023’te uyuşturucuya dair açıkladığı rapora değinen Eren, araştırma talepli yazılı önergesinde “Madde Kullanımıyla Mücadeleye Dair Raporu’nda da görüldüğü gibi vekili olduğum Diyarbakır ilinde madde kullanımı 12 yaş altındaki çocuklara kadar düşmüştür” ifadelerini kullanmış ve şu soruları sıralamıştı:

“1- Diyarbakır’da ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’, 'Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak' ya da 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak' ve ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma' suçlarını önleyici tedbirlerin alınması noktasında ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

2- Rapordan da anlaşıldığı üzere Diyarbakır’da her geçen gün uyuşturucu sorunu artmaktadır. Diyarbakır’da kolluk güçleri uyuşturucu suçlarına ilişkin yeterli derecede tedbir almakta mıdır?

3- Diyarbakır’da uyuşturucu sorunu ile mücadele konusunda sorunların bilimsel yollarla çözümü noktasında sivil toplum kurumları, kadın örgütleri, gençlik dernekleri vb. hangi sivil kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütülmektedir?

4- Diyarbakır’da özellikle gençler ve çocuklar arasında uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının yüksek olmasının nedenleri nedir? Bakanlığınızca şu ana kadar buna ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?

5- Diyarbakır’da son 5 yılda kaç kişi ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’, 'Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak' ya da 'Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmak' ve ‘Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma' suçundan yargılanmış ve kaç kişi bu suçlardan ceza almıştır?

6- Diyarbakır’da son 5 yılda uyuşturucu madde bağımlısı toplam kaç çocuk ve genç tespit edilmiştir? Bu kişilerin yaş cinsiyet dağılımı ne şekildedir?

7- Diyarbakır’da son 5 yılda uyuşturucu madde bağımlısı kaç çocuk ve yetişkin tedavi görmüştür?

8- Ulusal ve uluslararası boyutta kaçakçılık, üretim, kullanım, dağıtım ve sokak düzeyinde satışının engellenmesi amacıyla önleyici olarak aldığınız tedbirler nelerdir?

9-  Diyarbakır ve bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’de madde bağımlılığıyla mücadele farkındalığın arttırılması için neler yapmaktasınız?

10- Türkiye’deki çocuk adaleti sisteminin verimliliğinin ve etkililiğinin arttırılması ve denetimli serbestlik hizmetlerinden faydalanan çocukların topluma ye kazandırılması hususunda etkin bir politikanız var mıdır?

11-   Uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlanması, tekrar uyuşturucuya başlanmasının önlenmesi hususunda ne tür tedbirler almaktasınız?”

89 kişinin öldüğü Diyar Galeria davası temyiz aşamasında 89 kişinin öldüğü Diyar Galeria davası temyiz aşamasında
Editör: Haber Merkezi