SUR AJANS- Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçelerine bağlı köylerde çıkan ve 15 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangına ilişkin bilirkişi raporu açıklandı.
Raporda yangının Köksalan mahallesi çevresinde başladığı ifade edilirken, çıkış nedeni ise belirsiz bırakıldı.
Rapora Diyarbakır Barosu da tepki gösterdi. Barodan yapılan açıklamada “Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunularak, alınan raporun bilimsel ölçütlerden yoksun ve subjektif değerlendirmeleri kapsadığı belirtilmek suretiyle, itiraz edilmiş; aynı zamanda bilirkişi heyetinin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarla yangın sebebini belirlemeden ziyade fail/leri aklayıcı nitelikte rapor tanziminden dolayı Diyarbakır Bilirkişilik Karar Bölge Kurulu Başkanlığı’na şikayet başvurusunda bulunulmuştur” denildi.
‘Yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değil’
Raporun sonuç bölümünde yangının çıkış nedeninin tespit edilemediği belirtilirken, yangının elektrik direklerinden kaynaklandığına dair somut bulgulara rastlanmadığı ifade edildi. Raporun sonuç bölümü şöyle: “Elektrik bilirkişileri olarak yapılan keşiflerde, dosyadaki mevcut belge, fotoğraf video ve kriminal inceleme sonucu oluşan raporlar incelendiğinde oluşan yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir. Ayrıca elektrikten kaynaklandığına dair somut bir bulguya da rastlanılmamıştır. Yangın bilirkişisi olarak değerlendirildiğinde Olay yerindeki incelemelerden ve dosya üzerindeki bilgiler ışığında tarafımıza gösterilen elektrik trafosu, elektrik direği ve tellerinden yangının başlamadığı 112 çağrı merkezinin ses kayıtlarında yangının Köksalan mahallesinin çevresinde başladığı, yangının başladığı zamana ait herhangi bir görüntü ve video kaydı bulunmadığı, ses kayıtlarında önce patlama olduğu sonra yangın çıktığı patlamanın kaynağının ne olduğuna dair bir bilginin bulunmadığı, yukarıda belirtiğim yangın çıkış sebeplerinden herhangi birinden başlamış olabileceği kanaatindeyim.”
‘Çınar’daki yangın felaketine ilişkin soruşturma sürecinde fail/lerin aklanmasını kabul etmiyoruz!’
Diyarbakır Barosu da rapora tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: “20 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır İli Çınar İlçesi Köksalan Mahallesinde başlayan, rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayılan yangın felaketinde 15 insanımız yaşamını yitirmişti.
Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, 21 Haziran 2024 tarihinde görevlendirilen bilirkişi yangının çıkış yerine ilişkin yerinde tespit ve incelemelerde bulunmuş ve tanzim edilen ön rapor kapsamında, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcımın etkisiyle oluştuğu belirtilmişti.
Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı alınan rapor sonrasında, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle yeniden bir rapor tanzimine karar vermişti. Bilirkişi heyeti tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde soruşturma dosyasına sunulan raporda; “yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir” şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır.
Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunularak, alınan raporun bilimsel ölçütlerden yoksun ve subjektif değerlendirmeleri kapsadığı belirtilmek suretiyle, itiraz edilmiş; aynı zamanda bilirkişi heyetinin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarla yangın sebebini belirlemeden ziyade fail/leri aklayıcı nitelikte rapor tanziminden dolayı Diyarbakır Bilirkişilik Karar Bölge Kurulu Başkanlığı’na şikayet başvurusunda bulunulmuştur.
Hukuki süreci yakinen takip etmeye devam edeceğiz.”