Ekonomi

Diyarbakır’dan TMO’nun mısır fiyatına tepki: Çiftçiyle dalga geçiliyor

Mısırın ton fiyatına 300 lira zam yapılması üreticilerin sitem etmesine neden oldu. Girdi maliyetlerin artışı karşısında yapılan yüzde 5.2’lik zamma karşı bir tepki de Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu’ndan geldi. İskenderoğlu, “Mazot 19 iken şuan 40 lira oldu ve diğer girdi masrafları artış göstermişken, mısıra yüzde 5 civarı zam verilmesi çiftçiyle dalga geçmektir” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 22 Ağustos’ta mısır alım fiyatını yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Açıklamaya göre geçen yıl tonu 5 bin 700 lira olan mısırın alım fiyatına bu yıl yaklaşık yüzde 5.2’lik zam yapıldı. 300 lira zam yapılan mısırın ton fiyatı bu yıl 6 bin lira olarak belirlendi.

TMO’nun 22 Ağustos’ta açıkladığı zam oranından bir hafta önce TÜİK, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini açıkladı ve Tarım ÜFE oranının yıllık bazda yüzde 102 arttığını duyurdu.

Mazot fiyatlarının bir yılda 2 kat zamlanması, döviz kurundaki artış ve enflasyonist ortam ile TÜİK’in resmi verisine rağmen mısıra yapılan yüzde 5.2’lik zam, üreticileri öfkelendirdi.

Üreticilerin mısır alım fiyatının yüzde 5 oranında artırılmasını şaşkınlıkla izlediğini belirten Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da tepkisini dile getiren üreticilerin temsilcilerinden.

Gelen zamlara göre mısır fiyatı belirlenmeli

TMO’nun zam oranının kabul edilebilir olmadığını dile getiren İskenderoğlu, “Bu da çiftçinin bittiğinin anlamına geliyor. Üretim durma noktasına gelmiş” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz yıl TMO mısır alım fiyatını 5 bin 700 lira olarak açıklarken, serbest piyasada mısır 5 bin 500 liraya gidiyordu. Bu yıl açıklanan fiyatta ise 6 bin TL serbest piyasada ise mısır 4 bin 800 lira arasında gidiyor. Bu da çiftçinin bittiğinin anlamına geliyor. Hükümet enerjiye mazota yaptığı zammın oranı kadar mısıra zam yapılmalı. Bunu üretici olarak istiyoruz.

2022 yılın da 9 bin lira olan gübre fiyatı şuan 19 bin liradır. Mazot 19 iken şuan 40 lira oldu ve diğer girdi masrafları artış göstermişken, mısıra yüzde 5 civarı zam verilmesi çiftçiyle dalga geçmektir. Çiftçi girdi masrafları içerisinde ezilmiştir. Çiftçide üretim durma noktasına gelmiştir"