Sur Ajans/ÖZEL

Milyonlarca asgari ücretlinin merakla beklediği 2024 zam oranı dün açıklandı. Yüzde 49 artışla 17 bin 2 lira olarak belirlenen yeni asgari ücrete ilk tepki, masadaki Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’dan gelmişti. Atalay, ücretin açılandığı masada söz alırken ’Beklentimiz 18 bin liraydı ve yılda 2 kez artışın yapılmasıydı” ifadesini kullanmıştı.

Yeni asgari ücret açıklanmasıyla birlikte gerek sosyal medyada gerekse çarşı-pazarlardaki sohbetlerin ana gündemi de değişti. Önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan yeni asgari ücreti ülkedeki mevcut ekonomik tabloya oranla yetersiz bulan yurttaşlar, hanelerin harcama kalemlerinden dem vuruyor.

Ülkedeki işsizlik ve yoksulluk oranlarıyla ön sıralarda yer alan Diyarbakır’da da Sur Ajans olarak mikrofon uzattığımız yurttaşlar, yeni asgari ücretten memnun değil. Çarşı ve pazardaki fiyatlara atıfta bulunan yurttaşlar, “Bir kira 15-20 bin lira olmuş. İnsanlar kiraya mı, elektriğe mi, doğalgaza mı, mutfağa mı yetişsin? Nasıl geçinecek?” diyor.

İnsanlar artık peynirden de kaçıyor İnsanlar artık peynirden de kaçıyor

Ülkede bölgesel eşitsizliğe dikkat çeken bazı yurttaşlar ise ülkede asıl sorunun ‘işsizlik’ olduğunu söylüyor ve ekliyor, “Biz hayatı 4-0 geride yaşıyoruz. Eskiden asgari ücretin miktarı azdı ve biz rahat iş bulabiliyorduk. Ama bu ücret artıkça bizim iş bulmamız daha da zorlaşıyor. Çünkü firmalar işçiden kısmaya başladı. Şuan asgari ücretle çalışanların sayısından daha fazla kişi işsiz. Biz asgari ücretle iş bile bulamıyoruz. Televizyonlarda ‘asgari ücret şu kadar olmalı, bu kadar olmalı’ diyorlar ya… Sanki herkes güzel bir hayat yaşıyor. Kimsenin hayatı kalmamış ki… Keşke Türkiye’nin yerinde Suriye’de yaşamış olsaydım”

Geçim derdinin gün geçtikçe ağırlaştığına vurgu yapan bazı yurttaşlar da serzenişini pazardan aldığı poşetleri göstererek dile getiriyor.

“Ev geçimidir, pazardır, elektriktir, sudur, kiradır… Bunları nasıl yapalım? 17 bin lirayla geçim oluyor mu? Bak iki poşet almışım.”

Yeni asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte mevcut girdi ve çıktı tablosunun değiştiğini ifade eden yurttaşlar, ülkedeki var olan sorunların çözümü için yetkililerin halkın yaşam tarzını görmesi gerektiğini söylüyor.

Gittikçe ağırlaşan ekonomik tabloya dair umutlarını kaybeden yurttaşlar ise artık ciddi değerlendirmelerde bulunmaktan kaçınıyor ve yaşanılan tabloyu ironi bir biçimde aktarıyor.

Yeni asgari ücret sonrası Sur Ajans’a konuşan Diyarbakır’daki yurttaşlar ne dedi? Detaylar videolu haberimizde.

Editör: Arif Bulut