Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Sur Belediyesi tarafından Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Karar meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla gerçekleşti.

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adının Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesine tepki gösteren mahalle sakini Prof. Dr. Aziz Yağan, yer isimlerinin kent hafızası için önemli olduğunu belirterek, “Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir” dedi.

Mahallenin adının değiştirilmesine tepki gösteren Prof. Dr. Aziz Yağan “Diyarbakır’da tarihi bölge isimleri değiştirilmemeli”  diye çağrıda bulundu.

Kıtılbıl

‘Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir’

Kıtılbil Mahallesi sakinlerinden olan Prof. Dr. Aziz Yağan, mahallenin isminin değiştirilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Kıtılbil Diyarbakır’ın Sur ilçesinde artık olmayan bir köyün ve alanının adıdır. Sur belediyesi tarafından Kıtılbil adı Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Kıtılbil’in Ermeni ya da Süryani köyü olduğuna dair görüşler var ve bu, Kıtılbil’in tarihsel bir isim olduğu konusunda titiz olmamızı gerektiriyor. Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir. Diyarbakır’da özellikle tarihi kalenin dışındaki bazı sokak ve caddelerin isimleri değiştiriliyor. Bu yerler yeni yerleşim yerleri olduğu için buraların isimlerinin değiştirilmesi olağan karşılanabilir. Ancak tarihi yerlerin isimlerinin korunması kent ve dünya mirası açısından önemlidir.”

‘İsim değişikliğinde mahalle sakinlerinin rızası alınmalı’

Mahalle muhtarının konu ile ilgili bilgilendirildiğini ancak bu yönde bir taleplerinin olmadığını aktaran Yağan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıtılbil mahallesi muhtarı mahalle adının değiştirilmesinde bilgilendirildiğini ancak ve kendilerinin isim değişikliği talepleri olmadığını ifade etti. Sur Belediyesi gerekçeli kararına göre meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla bu değişiklik gerçekleşmiştir. Tarihi olsun olmasın bir yerin ismini değiştirmek için yasa uygulanırken mahalle sakinlerinin rızasını almak kapsayıcılık, ortak karar ve demokratik toplum gelişimi açısından önemlidir.”

kitibil-mahallesi

Kıtılbil mahallesinin ismi Fetih Mahallesi olarak değiştirildi

‘Kıtılbil isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmeli’

Eski yerleşim yeri isimlerinin değiştirilesinin kent hafızasını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yağan, şunları dile getirdi: “Kıtılbil mahallesinde bir bulvara, caddeye ya da kentin yeni oluşan bir mahallesine Fetih ismi verilebilir. Tarihindeki ve günümüzdeki dilsel ve kültürel çoğulluğuyla övünen Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişini, mirasını günümüzde de korumak zorundayız. İsimlerin korunması da kent hafızasının, geçmişin mirasının korunmasının gereğidir. Diyarbakır’da tarihi mekan ve bölge adlarının korunması prensip olmalı, değiştirilmiş olsa bile asıl adın iadesi sağlanmalıdır. Bu nedenle, tarihi bölgeyi işaret eden Kıtılbil isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir.”

Mahalle muhtarının talebi yok

Kıtılbil Mahallesi muhtarı Mustafa Korkmaz ise isim değişikliğiyle ilgili Sur Belediyesi tarafından bilgilendirildiğini ancak kendisinin isim değişikliği konusunda bir talebinin olmadığını söyledi.

'Kıtıbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle...'

Kıtılbil Mahallesi'nin isminin değişmesiyle ilgili Belediye Meclis kararında isim isim değişikliğinin telaffuz zorluğundan kaynaklandığı belirtildi.

Sur Belediyesi Meclis kararında isim değişikliğine dair şu ifadelere yer verildi: "Belediyemiz meclisince mevzunun yapılan müzakeresi neticesinde; Meclis Başkanı Abdullah Çiftçi'nin Diyarbakır ilinin 639 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (n) bendinde mahalle isimlerinin değiştirilme yetkisi Belediye Meclisinin görevleri arasında sayıldığından Kıtılbıl Mahallesinin isminin Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu onaylanarak; toplantıya katılan 3 üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi."

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi