SUR AJANS- Diyarbakırlı arıcı Mehmet Gümüş, Sur Ajans’a yaptığı değerlendirmede glikozlu ballar yüzünden gezgin arıcıların zor durumda olduğuna dikkat çekti.

Arici Diyarbakir Bal

Bu yılki bal rekoltesinin düşük olduğunu ifade eden Gümüş, mevsimsel etkilerin bal üretimine etkilerini değerlendirdi.

Gezgin arıcılar için nakliye desteğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Gümüş, “100 kilometreye 12 bin TL nakliye istiyorlar. Gezgin arıcıların girdi maliyetlerinden nakliye için devlet desteği istiyoruz.” dedi.

Rekoltede düşüş

Bu yıl için yoğun yağışlardan kaynaklı bal rekoltesinde ciddi artış beklediklerini ancak rüzgarların etkisiyle otların hızlı kurumasından dolayı arıların bal üretimi için gerekli nem ortamının sağlanamadığını ifade eden Gümüş, şunları belirtti: “İlkbahardaki yağışlardan memnunduk ancak sonrasında rüzgarların etkisiyle otlar çabuk kurudu. Çiçek çok ama verim düşük. Çiçek nemli olduğunda Arı bal getiriyor. Nem olmayınca bal da olmuyor. Arıların bal yapması için gerekli olan nemin kaybolması rekoltenin yüzde 30-40 düşmesine neden oldu.”

Glikozlu bal arıcılığı bitiriyor

Piyasada glikozlu bal satışı yüzünden arıcıların zararda olduğuna vurgu yapan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zincir marketlerde 70-80 liraya bal satılıyor. Bir kilo balın maliyeti 165 liradır. Bu fiyata bal nasıl satılıyor ya da bu bal mıdır? Tüccara toptan verdiğimizde balın fiyatı çok düşüyor ama perakende de çok satış olmuyor.”

Gezgin arıcılar mazot desteği istiyor

Bu yıl ikinci sağımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Gümüş, “Şekersiz bal üreten arıcılar zarardadır. Şeker verenler 5 defa sağım yapabiliyor. Biz kalitemizden ödün vermiyoruz ama ne yazık ki, kalite, değer yerini bulmuyor. Gezginci arıcıların emeği maalesef yerini bulmuyor. Piyasada glikozlu bal olduğu müddetçe arıcıların ayakta durabilmesi mümkün değil. Ben gezgin bir arıcıyım.  Gezgin arıcıların nakliye gideri fazladır. O yüzden mazot desteği yapılması gerekiyor. Diyarbakır’dan Lice’deki köyüme gidiş geliş 12 bin lira nakliye istiyorlar. Yani nakliye gideri çok oluyor” diye belirtti.

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı yıllık %3,4 arttı TÜİK: Ücretli çalışan sayısı yıllık %3,4 arttı

Editör: Haber Merkezi