Yerel

Diyarbakırlı besici Albayrak: Bayramdan sonra çiftliği boşaltıyorum

Diyarbakırlı besici Albayrak: Bayramdan sonra çiftliği boşaltıyorum

Diyarbakırlı besici Mehmet Albayrak, besicilikte artan girdi maliyetlerinden dolayı kurbandan sonra besiciliği bırakacağını söyledi.

Diyarbakırlı besici Mehmet Albayrak, yüksek yem ve girdi maliyetleri nedeniyle besiciliğin sürdürülemez olduğunu belirterek, kurbandan sora bir destek sağlanmazsa kendisi de dahil birçok besicinin sektörü bırakacağını söyledi.

Bir yılda yemin torbasının 130 liradan 310 liraya yükseldiğini ve besicilikteki tüm girdi maliyetlerinin fahiş oranda katlandığını ifade eden Albayrak,  Et ve Süt Kurumu’nun hayvan başına verdiği 2 bin 500 lira desteğin ise yetersiz olduğunu dile getirdi.

besici mehmet albayrak

Diyarbakırlı besici Mehmet Albayrak

‘Devlet, yem desteği, faizsiz kredi ve damızlık hayvan vermeli’

Piyasada büyükbaş hayvan kesiminin 85 liradan yapıldığını ancak buna karşın Et ve Süt Kurumu’nun 75 liradan kesim yaptığını ifade ederek, “Kimse bu koşullarda bir tek hayvan götürmüyor, çünkü destek diye verilen 2 bin 500 liraya rağmen piyasanın altında kalıyor. Yani, devletin verdiği bu paradan besici faydalanmıyor. Devlet besiciye destek sunmak istiyorsa ya bize yem desteği ve faizsiz kredi vermeli. Devlet besiciye damızlık hayvan vererek üretimi arttırabilir. Daha önce damızlık hayvanlar köylere geldi ama herkes kendi yandaşına verdi. Bir hafta sonra da bu inekleri satmaya başladılar. Yani, gerçek üretici bundan faydalanmadı” diye konuştu.

Bölgedeki besicilerin krediye erişiminde sıkıntılar yaşanıyor

Bölgedeki besicilerin krediye erişimde sıkıntılar yaşadığını ifade eden Albayrak, 3 milyonluk çiftliğine karşı 300 bin lira kredi limitinin yetersiz olduğunu belirterek, “5 milyonluk teminat gösterebiliyorsam bana 4 milyonluk kredi verebilmeli. Batıdaki besiciler alıyor ama bölgedeki besiciler bu oranda kredi alamıyor” ifadelerini kullandı.

besici diyarbakır

Besicilik maliyetleri

Buzağının besi maliyeti 45 bin lira

Devletin besicilere acil yem ve çoban desteği vermesi gerektiğini söyleyen Albayrak, çobanların sigortasının devlet tarafından karşılanabileceğini belirtti. Devletin besiciliği yeterli düzeyde desteklememesi halinde kurbandan sonra kendisi de dahil birçok üreticinin üretimi sürdüremeyeceğini ifade eden Albayarak, “Bayramdan sonra besiciler artık bu işi yapmayacak. 2 tane çiftliğim var ve bayramdan sonra bunları boşaltıyorum ve bu işi de daha yapmayacağım. Çünkü zarar ediyorum. Şuan bir buzağının fiyatı 15 bin lira. Bir buzağının aylık ortalama masrafı 2 bin 500 lira. 15 ay beslediğinizde size sadece yem maliyeti 37 bin lirayı aşıyor. Bir buzağıyı kesime kadar beslediğinizde toplamda 45 bin liraya mal oluyor. Bir buzağıdan alacağınız et maksimum 600 kilodur. Et ve Süt Kurumu bir hayvanı 75 TL’den kesime almak istiyor. Bu koşullarda üretimi nasıl sürdürelim?”

‘70-80 bin kapasiteli çiftliklerde 5 bin hayvan kalmadı’

Diyarbakır’daki besi çiftliklerinin kapasitelerinin çok altında üretim yaptıklarını ifade eden Albayrak, “Çiftliklerin yarısı boştur. 70-80 bin kapasiteli çiftliklerde 5 bin hayvan kalmadı. Yem fiyatları çok yüksek olduğu için dişi hayvanları bile kesime gönderiyorlar” dedi.

Diyarbakırlı besici Mehmet Albayrak yüksek yem fiyatlarından şikayetçi

‘Arpanın kilosunu 5 liradan alıyoruz’

Albayrak, devletin besicilere sağladığı arpa desteğinin de doğru adrese ulaşmadığını ve bu konuda gerçek üreticilerin mağduriyet yaşadığını belirtti. Denetim yetersizliğine vurgu yapan Albayarak, “Arpanın kilosunu 5 liradan alıyoruz. Devlet de arpa getiriyor ama gerçekte hayvanı olmayanlara veriliyor. Adamın adına hayvan var ama gerçekte hayvanı yok. Devletten tonunu 2 bin 500 liradan alan birileri bu arpayı getirip gerçek üretim yapan besiciye satmaya çalışıyor. Kendi adına hayvan yazdıran ama gerçekte hayvanı olmayanlar destekten faydalanıyor ve bunu da alıp besicilere satıyor. Bunu nasıl yapabiliyor, çünkü denetim yok” diye konuştu.

SUR AJANS