SUR AJANS - Diyarbakır’da iş bırakan inşaat işçileri yevmiyelerinin 600 TL olmasını ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı güvenli bir çalışma ortamı talep ediyor. Ali Abbas Yılmaz/Özel Haber Dağkapı Meydanı'nda toplanan yüzlerce inşaat işçisi, düşük yevmiye, güvencesiz çalışma ve iş güvenliği için açıklama yaptı. İşçiler talepleri yerine gelinceye kadar iş bıraktıklarını belirtti.
‘Sigorta yok, iş güvenliği yok’
Diyarbakırlı inşaat işçisi Mesut Yıldırım, kalıpçı olarak çalıştığını belirterek, iş bırakma gerekçesini şöyle açıkladı: “Burada toplanmamızın amacı sosyal haklarımızın verilmemesidir. Verilmeyen haklarımızı istemek ve bunu protesto etmek için buradayız. Bizim sigortamız yatırılmıyor, herhangi bir iş güvenliğimiz yok. Baretimiz yok, eldivenimiz yok, yeleğimiz yok. Herhangi bir güvenliğimiz yok, bir tahta üzerinde çalışıyoruz.”
‘En düşük yevmiye 600 TL olsun’
Aldığı yevmiye ile geçinemediğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “4 kişilik nüfusum. Günlük 350 TL yevmiye beni kurtarmıyor. Aybaşı geldiğinde hesaplıyorum, içinden çıkamıyorum. Yevmiyemizin artmasını talep ediyoruz. Bugünden itibaren yevmiyemiz artana kadar çalışmayacağız. Şuanda yevmiyemiz zaten asgari ücretin altında. En düşük yevmiye 600 TL olsun diye talep ediyoruz. Müteahhitler bizi sıkıştırıyor. Gelin 50 TL fazla verelim, 70 TL fazla verelim. Çoğu arkadaşımız geçim sıkıntısından dolayı çalışmak zorunda kalıyor. Ama diğer arkadaşlarımız da geçinemiyor. Bunun düzeltilmesini talep ediyoruz.”
‘Son gelen zamların altında kaldık’
İnşaat işçisi Zülfü Batubay ise düşük yevmiyelere karşı şöyle konuştu: “Son gelen zamların ardından yevmiyemiz çok düşük kaldı. Dışarıda arkadaşlarımız 750 TL’ye çalışıyor, biz Diyarbakır’da 300-350 TL’ye çalışıyoruz. Hakkımızı aramak için eylem düzenledik ve arkadaşlarla iş bırakma kararı aldık. Son gelen zamların altında kaldık. Maaşımız şuan ful çalışsak bile asgari ücretin altında kalıyor. Bir günü boş geçirsek asgari ücretin altına düşüyoruz. Yevmiyelerimizin 600 TL olmasını istiyoruz.
‘Haklarımızı almak için buradayız’
Bir başka inşaat işçisi ise şunları söyledi: “Burada bütün emekçi kardeşlerimiz için toplandık. Toplumun içinde çalışma olarak en alt kademedeyiz. Haklarımızı almak istiyoruz. Bütün emekçi kardeşlerime sesleniyorum; haklarımızı almak için buradayız.”