Gündem

DTSO Başkanı Kaya: Tek tip yayıncılık üzerinden yapılan fuarlar propagandaya dönüşür

Mezopotamya Kitap Fuarı'nda Sur Ajans'a konuşan DTSO Yönetim Kurul Başkanı Mehmet Kaya, "Buraya gelen kendini siyasetin neresinde görüyorsa görsün, etnik kimliği ne olursa olsun, hepsini bulabileceği fuar alanlarını korumak zorundayız. Maalesef özellikle bazı belediyeler, son dönemlerde tek tip yayıncılık üzerinden bir fuarcılık yaratmaya çalışıyor. Bu aslında bir fuar değil. Zamanla bir propagandaya dönüşüyor" dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık işbirliği ile Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kitap Fuarı, 4 yıl aradan sonra ziyaretçilerine kapılarını açtı.

16-24 Aralık tarihleri arasında kitapseverleri ağırlayacak olan fuar, 200'e yakın yayınevi ile 300'ü aşkın yazar yer alacak.

Fuarın yapılmasında kentteki sivil toplum örgütlerinin önemli katkı sağladığını belirten DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Sur Ajans’a açıklamalarda bulundu. 

Konuşmasında son dönemlerde kimi belediyelerin yaptığı tek tip fuarcılık anlayışını eleştiren Kaya, Mezopotamya Kitap Fuarı’yla ulaşılmak istenen amaca dikkat çekti ve şöyle ekledi:

“Kitap fuarı olarak yapılmasının önemi şu; Kentlerimiz farklı siyasi görüşlere, farklı etnik yapılara sahip insanlardan oluşuyor. Maalesef özellikle bazı belediyeler, son dönemlerde tek tip yayıncılık üzerinden bir fuarcılık yaratmaya çalışıyor. Bu aslında bir fuar değil. Zamanla bir propagandaya dönüşüyor.

Kitap fuarı dediğiniz o kentin her kesimine hitap edecek yayınevlerinin olmasını zorunlu kılıyor. Yani buraya gelen kendini siyasetin neresinde görüyorsa görsün, etnik kimliği ne olursa olsun, hepsini bulabileceği fuar alanlarını korumak zorundayız. Son 3-4 yıldır, belediyelerin yaptığı kitap fuarları bunun biraz daha dışına taştı.

Türkiye’deki yayınevlerinin tamamının gelip, kitaplarını sergilediği fuarları korumak lazım. Bunun yanı sıra, fuarlar tabi ki kitap satış yeri değil. Aynı zamanda yazarların okurlarıyla buluşma yerleri. Yazarın gelip okuyucusuyla söyleşi yaptığı, sohbet ettiği ortamlar yaratmak lazım. Bizim Mezopotamya Kitap Fuarı’ndaki temel hedefimiz bu ve bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Fuarı gezdiğinizde eğitim dışında, diğer stantlara baktığınızda çok farklı dilde, kültürde, siyasetin farklı farklı alanlarında yayınlar yapan yayınevlerini görüyoruz. Bu da olmasını özellikle arzuladığımız bir fuardı. Katılıma da baktığımız zaman bunu görebiliyoruz. Daha ilk gün olmasına rağmen yoğun bir katılım var. 700 bin ziyaretçi temel hedefimiz. Tabi burada kitap fiyatları geçinme gibi konuları ele aldığımız zaman; evet yayınevleri biraz sorun yaşıyor. Bunun da farkındayız. Biz oda olarak da yayın evlerine bu konuda destek vermek için elimizden geldikçe çaba sarf ediyoruz zaten.”