Özel Haberler

DTSO, Bergama ve Torbalı Ticaret Odaları ile 'İşbirliği Protokolü' imzaladı

SUR AJANS - İzmir’in Bergama ve Torbalı ilçeleri Ticaret Odaları ile işbirliği protokolleri imzalayan DTSO Başkanı Kaya, Batıdaki odalarla kardeşlik bağlarının güçlendirilmesinin Diyarbakır ve bölgeye yönelik olumsuz algıların kırılmasında önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’na katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Bergama ve Torbalı ilçelerinin Ticaret Odaları ile işbirliği protokolü imzaladı. DTSO ile Bergama Ticaret odası arasında işbirliği protokolü DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Nevin İl ve Meclis üyeleri Bergama Ticaret Odasını ziyaret etti. DTSO Heyetini Bergama Ticaret Odası (BERTO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Polat ve Meclis üyeleri karşıladı. BERTO Meclis üyeleri ile DTSO Meclis üyeleri karşılıklı kendilerini tanıttı. Ardından Bergama ilçesinin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra BERTO Başkanı Lütfi Polat, ilçedeki üretim alanlarına ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından DTSO Başkanı Mehmet Kaya bir konuşma yaptı.

Pamukta dışa bağımlılığa son

Kaya, konuşmasında Diyarbakır’a yönelik olarak oluşturulan olumsuz algıların kırılmasında Batıdaki Odalarla yapılan işbirliği ve kardeşlik protokollerinin önemine değindi. Diyarbakır’ın tarımsal kalkınmasında Silvan ve Kral Kızı baraj projelerinin tamamlanması ve sulama kanallarının faaliyete geçmesinin belirleyici etkisine değinen Kaya, Silvan ve Kral Kızı barajlarının sulama kanallarının faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının Diyarbakır’dan karşılanacağını ve pamukta dışa bağımlılığın son bulacağını söyledi.

Kardeşlik protokollerinin ticarete etkisi

Türkiye’nin Güney komşuları ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesinin önemine değinen Kaya, Batıdaki yatırımcıların bakir olan ticari alanlara ulaşmasında DTSO’nun köprü görevi görebileceğine değinerek, işbirliği protokollerinin arttırılmasının hem Diyarbakır ve bölgeye yönelik olumsuz algıların kırılmasında rol oynayabileceğini hem de Batıdaki yatırımcıların yeni Pazar alanlarına erişim sağlayabileceğini ifade etti.

Diyarbakır'ın coğrafi işaretli ürünleri

Diyarbakır’ın Turizm kapasitesine ilişkin konuşan Kaya, yıllık 1 milyon turist sayısına ulaşıldığını söyledi. Kentte gastronomi ve kültür turizminin gelişkin olduğunu ifade eden Kaya, Oda bünyesinde oluşturdukları birimin bu konuda çalıştığını, 49 ürünün tescilini aldıklarını ve 3 ürünün (Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Karpuzu ve Boğazkere üzümü) Avrupa’ya taşındığını söyledi.

Türkiye'yi pamuk ihracatçısı yapacak adımlar

GAP kapsamında sulama projelerinin ancak yüzde 15’inin tamamlandığına işaret eden Kaya, “Enerji yatırımları yüzde 90’lara kadar geldi. Yani orada üretilen enerji kendi yatırımını çıkardığı gibi bir GAP daha yapacak kadar para çıkardı. Burada bölgedeki işsiz göçünü engelleyecek. Pamuk üretiminde ithalatçı pozisyondan çıkaracak bir sulamaya ihtiyacımız var. Son 3 yıldır Odamızın da baskısıyla Silvan ve Kral Kızı barajına ödenekler gelmeye başladı. Kralkızı barajının 212 kilometrelik ana kanalı 17 yıldır bitmiş ve 2 yıldır gelen ödenekle kanalda kırılan bölümlerin tamiratı yapılıyor. İnşallah bu hata bir daha tekrarlanmaz. Su verilirse 115 bin hektar alan sulamaya açılacak. Silvan Barajıyla da 273 bin hektar alan sulanabilecek. 400 bin hektarlık sulama Türkiye’yi pamuk ihracatçısı yapacak” dedi.

Türkiye'de üretilen tüm ürünlerin satılabileceği bir pazar alanı

Türkiye’nin güney komşularında huzursuzluk olduğunu ve yatırım ikliminin olmadığını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Petrol ülkeleri olmasından kaynaklı sanayi kültürünün olmaması durumu bar. Bizim DTSO olarak Erbil ve Süleymaniye Ticaret Odaları ile işbirliği anlaşmalarımız var. Bugün Bergama’da ürettiğiniz her ürünü satabileceğiniz bir Pazar var orada. Sattığımız her şeyin karşılığında sadece petrol alıyoruz ve burası çok önemli bir Pazar. Türkiye’deki bütün ürünleri satabileceğimiz bir Pazar varken bunu bazen İran’a, Ürdün’e hatta Hindistan’a kaptırıyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz ki, Bergama gelip orada rahatlıkla tulum peynirini satabilsin. DTSO sizler gibi Odalarla oraya giderek hem Diyarbakırla ilgili kafalarda oluşan algının kırılmasını sağlayıp hem de oraya ürün satmak için elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaktan büyük keyif alırız.” Kaya konuşmasının son bölümünde DTSO Kadın Meclisinin önemine vurgu yaparak sözü DTSO Meclis Başkanı Nevin İl’e bıraktı. DTSO Meclis Başkanı Nevin İl

DTSO’da artan kadın temsiliyeti

DTSO Meclis Başkanı Nevin İl ise Kadın Meclisi’nin çalışmalarının öneminden bahsetti. DTSO Kadın Meclisi’nin Türkiye ve dünyada bir ilki temsil ettiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan İl, kuruluşundan bu yana Kadın Meclisi’nin kadınların iş dünyasına katılımında ve yönetici kademelerde yer almasındaki pozitif rolüne dikkat çekti. İl, Kadın Meclisi uygulamasının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu. İl, DTSO Meslek Komitelerinde 4 kadın ile başlanılan temsiliyette bugün 18 asil 17 yedek toplamda 35 kadın ile ciddi mesafe aldıklarını ve aktif üye sayısının 2 bin 700'ün üzerine çıktığını ifade etti. Konuşmaların ardından Odalar arası karşılıklı hediyeler takdim edildi. DTSO ve BERTO arasında işbirliği protokolü imzalanarak Diyarbakır ile Ege’deki iş insanlarının arasında yeni köprüler kurulması ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine katkı sağlandı.

DTSO ile Torbalı Ticaret Odası arasında kardeşlik protokolü

DTSO Heyeti Bergama’dan sonra Torbalı Ticaret Odasını ziyaret etti. DTSO heyetin ilçede Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Meclis Başkanı Bekir Söyler ve Meclis üyeleri karşıladı.

Türkiye’nin en büyük araba müzesi Torbalı’da

DTSO Heyeti ilk olarak Torbalı ilçesinde 6 Mayıs 2015 yılında 7000 metrekare bir alan üzerine inşa edilen Türkiye’nin en büyük araba müzesi olan Key Museum’i gezdi. Ardından Torbalı Ticaret Odasına geçildi. DTSO ile Torbalı Ticaret Odası arasında işbirliği Protokolü imzalandı.

Ege’nin parlayan yıldızı Torbalı

DTSO ile Torbalı Ticaret Odası’nın kardeş oda protokolü dolayısıyla Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun yaptığı konuşmasında ilçenin üretim kapasitesine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Torbalı’nın ticaret hacmi ve ihracat oranına ilişkin verileri paylaşan Olgun, ilçenin tarımsal üretim ve sanayi gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır İş Konseyi deneyimi

Ardından DTSO Başkanı Mehmet Kaya söz aldı. DTSO ile Torbalı Ticaret Odası arasındaki bağların güçlendirilmesinin önemine işaret eden Kaya, Diyarbakır İş Konseyi deneyimine değindi. Diyarbakır’daki sulu tarım alanlarının arttırılması bakımından Silvan ve Kral Kızı barajlarının sulama kanallarının faaliyete geçecek olmasının yaratacağı etkiye işaret eden Kaya, pamukta ithalatın son bulacağına vurgu yaptı.

Tarımsal arazilerin korunması ve sanayileşme hamlesi

Diyarbakır’ın 600 bin dönüm sulanabilir arazisi olduğunu ifade eden Kaya, söz konusu 2 projenin sulamaya geçmesiyle birlikte 400 bin dönüm daha sulanabilir araziye kavuşacağını ve sulu tarıma bağlı pamuk ekiminde önemli bir merkez olacağını ve ülkenin pamuk ithalatının son bularak, pamukta ihracatçı konuma gelineceğini ifade etti. Tarım arazilerinin verimli kullanımının öneminin pandemi sürecinde daha da net olarak anlaşıldığına vurgu yapan Kaya, 200 bin nüfuslu Torbalı’da nüfusun yüzde 30’unun OSB’lerde istihdam edildiğini ifade etti. Diyarbakır için hedeflerinin yüzde 5 olduğunu ancak ideal olanın nüfusun yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden bir OSB’lerde çalışan nüfusun olması gerektiğini ifade eden Kaya, Tekstil OSB ve ilçelerde kurulan OSB’lere işaret etti. Sanayi altyapısı anlamında Diyarbakır’ın önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Kaya, teşvikler bakımından kentin yatırımcılar açısından avantajlarına değindi. Konuşmaların ardından DTSO ile Torbalı Ticaret Odası arasında hediye takdimi yapıldı.