İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şırnak Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şırnak Şubeler Platformu, Şırnak Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) ve Şırnak Barosu, son zamanlarda Cizre ilçesinde artan intihar olaylarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

KESK Cizre temsilciliği önünde yapılan açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Şırnak Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Zeki İrmez ile çok sayıda kişi katıldı.

‘Toplumun refahı için değil savaş için bütçe’

“Çocuk hakları araştırılsın, çocuk haklarına dair sözleşme uygulansın!” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Şırnak yöneticisi Devran Kara, dünyanın birçok bölgesinde gelişen kriz, savaş ve çatışmalı ortamlardan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu söyledi. Çocukların, kriz ve çatışmalı ortamlarda eğitimden, sağlıktan ve sosyal güvenlikten yoksun kaldığına değinen Kara, “Bugün hala coğrafyamızda, Irak’ta, Suriye’de, Ukrayna’da, Rojava’da, Filistin’de çocuklar bu savaş ve krizin ortasında hayatlarını kaybetmektedir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak derin yaralar almışlardır. Savaşın ve krizin olduğu yerde toplumsal barış korunamazken aynı zamanda ekonomik ve sosyal çöküntülere de sebep olmaktadır. Özellikle çocukların ve toplumun refahı için ayrılması gereken bütçeler savaşa ve silahlara ayrılarak toplumsal krizin derinleşmesine, işsizliğin ve yoksulluğun giderek artmasına sebep olmaktadır” dedi. 

‘40 yıldır devam eden çatışmalı süreç’

“40 yıldır bölgemizde devam eden çatışmalı süreçler sonucunda toplum köylerini ve şehirlerini terk etmeye zorlanmıştır” diyen Kara, “Özellikle son yıllarda devam eden çatışmalı süreçler ve ekonomik krizin derinleşmesi toplumda ve özellikle çocuklarda büyük bir tahribata yol açmıştır. Bu durum sonucunda intihar vakalarında yüzde 40’a varan bir oran bu tahribatın en büyük göstergesidir. Genç ve çocuk ölümlerinin çeşitli sosyal, ekonomik ve toplumsal nedenlerinin olduğu bilinmekle beraber bu ölümlerin büyük oranda ekonomik yoksulluk, cinsel istismar, gelecek kaygısı, aile ve toplum baskısı ve uyuşturucu gibi nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Yıllardır devam eden şiddet ve yasakların etkisiyle beraber gelecek kaygısının da yarattığı güvensizlik ve umutsuzluk hali gençler ve çocuklar arasında travmatik bir ruh halinin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu duygu durumu çerçevesinde gençler ve çocuklar arasında uyuşturucu maddelerin kullanımı, ağır depresyon ve intihar eğiliminin arttığı gözlemlenmektedir” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu'nda ‘Kadına şiddet’ masaya yatırıldı Diyarbakır Barosu'nda ‘Kadına şiddet’ masaya yatırıldı

‘Hesap sorulana kadar mücadele edeceğiz’

Gençleri ve çocukları ölüme sürükleyen ekonomik, sosyal, psikolojik ve toplumsal nedenler tespit edilerek çocukları ve gençleri güçlendirecek politikalara zemin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Kara, “Yoksulluk, güvensizlik ve umutsuzluk halinin egemen olduğu çocukların ve gençlerin, ağır travmalarla karşılaşmalarına, uyuşturucu ve kumar batağına düşmelerine, intihara sürüklenmelerine karşı iyileştirici politikalar hayata geçirmeyen ve tüm bu umutsuzluk ve çaresizliğe etkili bir şekilde çözüm olamayan, tam aksine bu durumlara sebep olan yetkililerden üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Bu durumların gelişmesine sebep olanlardan hesap sorulana dek mücadelemiz devam edecektir. Gençlerimizin, çocuklarımızın, hak ettiği bir yaşamı örmek;  Sevinçlerin, Nihatların, Miraçların, Gülistanların yaşamalarını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır” ifadelerini kullandı. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz