HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, ekonomik zorluklardan kaynaklı üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrencilerin durumunu TBMM’ye taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, ekonomik kriz nedeniyle üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrencileri Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan öğrencilerin, eğitim-öğretim hayatına devam edemediğini ifade eden Kenanoğlu, ulaşım ve barınma masrafları nedeniyle 105.772 öğrencinin üniversite kazanmasına rağmen kayıt yaptıramadığını belirterek 2022 yılında üniversitelerdeki boş kontenjan oranının yüzde 2’den yüzde 12’ye yükselmiş olmasına dikkat çekti.

‘105 bin 772 öğrenci bu sene okullara kayıt yaptıramadı’

Kenanoğlu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik kriz eğitim hayatını felce uğratmıştır. Hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan ailelerin çocukları, eğitim masrafları karşısında çaresiz kalarak eğitime devam etmeme kararı almaktadır. Üniversite sınavlarını kazanan ancak yurt çıkmadığı için özel yurt ve kiralık ev fiyatlarının yüksekliği, beslenme, öğrenim ve ulaşım giderleri karşısında 105.772 öğrencinin bu sene okullara kayıt yaptıramadığı açıklanmıştır. 86 bin 975’i devlet ve 18 bin 977’si vakıf üniversitesini kazanan 105 bin 772 öğrenci barınma ve beslenme gibi sorunları nedeniyle okullarına kayıt yaptıramamıştır. İlk tercihte dolmayan ve kayıt yaptırmayan öğrencilerle birlikte üniversitelerde 122 bin 209 kontenjanın boş kaldığı belirtilmektedir. Böylelikle bu sene boş kontenjan sayısı % 2’den % 12’ye çıkmıştır. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik gibi en iyi bölümlerde 15 bin 101 kontenjan boş kalmıştır. Kayıt yaptırılamayan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya olmuştur. Anayasa’da da yer alan ve temel insan hakkı olan barınma ve beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken öğrencilerin eğitim hayatlarına devam edememeleri bir ülkenin bu yüzyılda yaşayacağı en büyük ayıbı olmalıdır.”

‘Ekonomik nedenlerle zorunlu eğitime devam edemeyen öğrenci var mıdır?’

Kenanoğlu’nun Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

“1.Yüksek zamlar nedeniyle okumaktan vazgeçen öğrenciler için bir çözüm öneriniz var mıdır?

2.Devlet yurtlarına yerleşemeyen ve ekonomik zorluk nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrenciler için geri ödemesiz kira ve gıda yardımı yapılarak eğitime dönmeleri sağlanacak mıdır?

3.Özellikle barınma ihtiyaçlarının karşılanması için acil önlemler alınacak mıdır?

4.Ekonomik nedenlerle zorunlu eğitime devam edemeyen öğrenci var mıdır? Varsa bunların illere ve ilk, orta ve liselere göre sayısal dağılımı nasıldır?”

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi