Faizlerin sabit tutulma kararını değerlendiren ekonomist Ahmet Şahinöz, “Merkez Bankası, Türkiye ekonomisini krize sürüklemeye devam ediyor” dedi.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) faizi beşinci kez yüzde 14’te sabit tuttu. Kararı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendiren ekonomi profesörü Ahmet Şahinöz, MB'nin enflasyonla mücadele etmediğini belirterek, “Merkez Bankası enflasyonun sonuçlarını hafifletmek için uğraşıyor. Aldığı kararlarla ekonominin ayağına sıkıyor” dedi.

Büyük bir dış borcu olduğuna dikkati çeken Şahinöz, “Türkiye’nin bir yıl içinde ödemesi gereken çevirmesi gereken miktar 182 milyar dolar. Taze kaynağa ihtiyacı var, dış borç 440 milyar dolar ama bu yıl için gerekli olan 182 milyar dolarlık bir miktar. İhracat yüzde 20 artarken, ithalat yüzde 40 arttı. Cari açık artmaya devam ediyor, dövize olan talebin arttığı bir ortamda siz döviz kurlarını fırlatan Nas soslu faiz politikalarına devam ederseniz. Ekonominin gerçekten altından kalkamayacağı bir krize süreklersiniz ki sürüklüyorsunuz” diye konuştu.

Faiz kararlarının ardından dövizlerin artacağını ifade eden Şahinöz, MB'nin bu yükselişi duracak, piyasaya süreceği döviz stokunun olmadığını söyledi. Şahinöz, MB'nin piyasayı 30-40 milyar dolar arasında bir dövizle fonladığını belirterek, “Doların 17’ye çıkmasını engellemeye çalışıyor. Merkez bankasının bunun durduracak stoku yoktur, kalmamıştır. Kullandığı stoklar dışarıdan borç alınanlar. Eksi 50 milyar dolar net bir stoku var sonuç olarak, bu düşük faiz politikaları koşarak krize götürüyor” değerlendirmesi yaptı.

MB'nin son 5 aydır faizi yüzde 14’te sabit tutmasının sonuçlarına işaret eden Şahinöz, “Faizi yüzde 14 de sabit tutması enflasyonu fırlatıyor. Enflasyonun en fazla olduğu ülkeler arasındayız. Türkiye’de enflasyon şu an yüzde 70’lerde belki yüzde 80’lerde çıkacak enflasyonu daha düşük olan ülkeler tedirgin oldukları için faizi artırıyor. Gerçek enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğu bir ortamda faizleri önce indirdi sonrada sabit tutuyor. Ekonomi politikası değil siyasi bir tercihtir, ekonomiyi siyasi tercihlerle yönetirseniz maliyeti artar, bunu da 85 milyon ödüyor” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın enflasyonu yüzde 5’e indirme hedefini “kağıt üstü hedefler” diyerek eleştiren Şahinöz, “Banka yüzde 50’lik enflasyon açıkladı. O yüzden 5 hedefi gerçekçi değil 10 yıldır konulan bir hedef ama hayalidir” dedi.

MB'nin öngörülerinin tutmadığını belirten Şahinöz, “Merkez Bankası yıl sonu cari açığının 22 milyar dolar olarak öngördü ancak mayıs ayındaki açık 20 milyar doları aştı. Yıl sonunda 40 milyar doları geçecek 50 milyar doları bulabilir. Merkez Bankası’nın tutarlılığı, geçerliliği yoktur” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın açıklamasındaki “Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şahinöz, “Şeffaf bir karar yok. Eğer olsaydı Bankanın piyasaları ne kadar fonladığını bilirdik. Akla uygun akıllı bir ekonomi politikası yok. Alınan kararlar siyasi tercihlere göre alınıyor ve bu da ekonomiyi uçuruma sürüklüyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi