Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, çitçilerin girdi maliyetlerinin fahiş oranda arttığına dikkat çekerken, elektrik fiyatlarındaki yüzde 127 artışın sulu tarımı vurduğunu ve bunun ürün rekoltesini ciddi oranda etkileyeceğini söyledi.

Devletin elektrik zamlarına müdahale etmesi gerektiğini ve çiftçiye verilen desteklerin artırılması gerektiğini ifade eden Demir, “Çiftçi şu an bataktadır. Zaten geçen sene kuraklık da geçirmişiz ve bu sene de kuraklık yoldadır. Şu ana kadar doğru dürüst bir yağmur da yağmamıştır. Devletten destek istiyoruz, devlet çiftçisine el atsın. Çiftçi düşse devlet de düşer. Çiftçi olmazsa millet de yok devlet de yok” dedi.

Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, tarımdaki artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin iflasta olduğunu ve devletin bir an önce çiftçilere destek elini uzatması gerektiğini söyledi.

Demir, tarımda gübre, mazot, tohum, ilaç ve elektrik giderlerinin önceki yıllara göre fahiş oranda arttığını belirterek, çiftçilerin batakta olduğunu ve devletin çiftçiye acil destek paketi açıklamasının elzem olduğunu ifade etti.

elektrik zamları mehmet şirin demir Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir

‘Çiftçilerin yarısı buğdayını gübresiz ekti’

Gübre fiyatlarındaki fahiş artışa vurgu yapan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gübrenin tonu 11 bin TL’ye dayanmış. Geçen yıl bin 800 TL olan gübre bu yıl 6 kat artmış. Geçen yıl 6 TL’ye aldığımız mazot 16 bin TL’ye çıkmış. Bir depo mazot 3 bin TL’ye çıkıyor. Tohum, ilaç fiyatları almış başını gitmiş. Çiftçi bu yıl kuraklık geçirdi ve doğru dürüst ürün alamdı. Devletin verdiği kuraklık desteği ise Devede kulak bile değil. Devletin çiftçiye verdiği kuraklık desteği daha tohum parasını dahi karşılamıyor. Kuraklık destekleri çok yetersiz kaldı. Bu yıl çiftçi tarlasını ekti ama sorun bakalım nasıl ekti. Çiftçilerin yarısı buğdayını gübresiz ekti. Birçok çiftçi gübre fiyatlarından dolayı gübresiz ekeceği ürünlere yöneldi. Bölgemizde mercimek ekimi bu yıl yüzde 100 arttı. 100 bin dönüm olan mercimek ekim alanı bu yıl 200 bin dönüme çıkmış. Niye mercimek ekiyoruz, gübre kullanmamak için. Buğdayda önümüzdeki sezon rekoltede en az yüzde 50 düşüş yaşanacağı kanaatindeyim. Bu da önümüzdeki sezon buğday açığımızın daha da artması demektir. Buğdayın ithal edilmesinin artması demek insanlarımızın ekmeği daha pahalıya tüketmesi demektir. Çiftçi üretmezse ekonomi alt üst olur. Geçen yıl yaşanan kuraklık ortada, bunun sonuçları tüm topluma hayat pahalılığı olarak yansıdı. Buğday sadece çiftçiyi etkilemiyor, bütün ülkeyi etkiliyor.”

diyarbakır sur ziraat odası mehmet şirin demir Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir

Çiftçi batakta, destek bekliyor

Kuraklığın bu yıl da devam edebileceğini ve sulu tarımın önem kazandığını ifade eden Demir, elektrik fiyatlarına gelen fahiş zamların çitçiyi sulu tarım yapamaz hale getirdiğini söyledi. Demir, “Ben sulama yapan bir çiftçi olarak geçen yıl 473 bin TL elektrik faturası ödedim. Bu yıl elektriğe gelen yüzde 127 zammı üzerine ekleyin, bu yıl sulamadan dolayı elektrik faturan 1 milyon 200 bin TL’ye çıkacak. Ben bir çiftçi olarak bu faturanın altından çıkamam. Devlet buna bir el atsın. Çiftçi şu an bataktadır. Zaten geçen sene kuraklık da geçirmişiz ve bu sene de kuraklık yoldadır. Şu ana kadar doğru dürüst bir yağmur da yağmamıştır. Devletten destek istiyoruz, devlet çiftçisine el atsın. Çiftçi düşse devlet de düşer. Çiftçi olmazsa millet de yok devlet de yok. Tarım ülkesiyiz ve çiftçiler olarak devletten destek bekliyoruz. Çiftçiye destek; elektrik, elektrik, elektrik… Şu an sulamaya geçeceğiz ve sulamazsak elimizdeki de gider. Zaten kuraklık var en azından sulu tarımı kurtaralım. Devletimize, Cumhurbaşkanımıza çağrı yapıyoruz, çiftçimize destek versin” diye çağrı yaptı.

SUR AJASN/ÖZEL

Editör: Haber Merkezi