Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, görevden alınan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’e verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası kararını, “örgüt üyeliği” için yeterli olmaması nedeniyle bozdu.

Görevden alınan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’e “örgüt üyeliği" iddiasıyla verilen 7 yıl 6 ay hapsi cezası kararı, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Dairesi’nce bozuldu. İçişleri Bakanlığı'nın görevden alınmasına gerekçe yaptığı soruşturma dosyasından yargılanan Buluttekin’e, Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından partisinin organize ettiği 43 eyleme katılmaktan dolayı 22 Şubat 2021’de 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Hapis cezası kararı, Buluttekin’in avukatları tarafından İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

İtirazı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Dairesi, kararı bozdu. İstinaf Mahkemesi kararında, “örgüt üyeliği” suçunda örgütle organik bağ kurulması, süreklilik, çeşitlilik, yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması şartının arandığına işaret etti. İstinaf, “Örgüte sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüte liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir” değerlendirmesi yaptı.

Cenazeye katılmak suç değil

İstinaf Mahkemesi, Buluttekin’in katıldığı eylemelere işaret ederek, “… Eylemler örgütsel faaliyetler kapsamında ise de sanığın üyesi olduğu partinin siyasal faaliyetleri kapsamında icra olunan ve konusu suç teşkil etmeyen faaliyetler ile özellikle ölen örgüt mensupların cenaze-taziye törenleri için örgüt talimatı ile icra olunan organizasyon içinde yer almaksızın sırf cenaze ya da taziyelere katılmaktan ibaret; eylemlerin müsnet suç yönünden tek başına delil ya da örgütsel faaliyet kabul edilemeyeceği…” tespitini yaptı.

Yapılan eylemlerin örgüt çağrısıyla yapıldığına dair delilin bulunmadığına dikkat çeken İstinaf Mahkemesi, eylem yapıldıktan sonra yapılan haberlerin örgütsel çağrı olarak nitelendirilemeyeceğini vurguladı.

Örgüt talimatı araştırılmalı!

İstinaf Mahkemesi, Buluttekin’in "örgüt üyeliği"ne delil olarak gösterilen her bir eylem için örgüt talimatının bulunup bulunmadığını, sanığın bu talimatlar doğrultusunda eylemlere katılıp katılmadığını, bu olaylarla ilgili sanık hakkında ceza soruşturmasının yapılıp yapılmadığının araştırılması, belgelerin denetime açık olarak dosya arasına alınması gerektiğinin altını çizdi.

Dosyadaki, mükerrer yargılama, delillerin denetime açılması gibi eksik hususların altını çizen İstinaf Mahkemesi, verilen hapis cezası kararını bozarak, dosyayı Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. (Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi