Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti yaptığı yazılı bir açıklama ile Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak açılan ve 7 ay sonra kapanan Yeniden Günaydın Gazetesi çalışanlarının kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesine tepki gösterdi.

GGC Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada Basın İş Kanununu, gazetecilerin lehine yeniden düzenlenmesi gerektiği ve can çekişen yerel basına acil ekonomik destek paketinin açıklanması talebi de dile getirildi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Yönetim Kurulu, Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak açılan ve yakın zamanda kapanan Yeniden Günaydın Gazetesi’nde işten çıkarılan meslektaşlarının haklarının ödenmemesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

yeniden günaydın

Yeniden Günaydın Gazetesi

İşten çıkarılan gazetecilerin ihbar ve kıdem tazminatları nerede?

“İşten çıkartılan gazetecilerin hakları ödenmiyor” başlıklı GGC açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır’da, baskılı yayın hayatına son veren Yeniden Günaydın Gazetesi’nde işten çıkartılan gazetecilerin hakları ödenmedi. Gazetenin kapanmasıyla, üyelerimizin de kadrosunda yer aldığı çalışanlar işsiz kaldı. İşten çıkartılan basın emekçilerine, Basın İş Kanununa göre ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi gerekiyor. İşlerine son verilen gazeteciler, İhbar ve kıdem tazminatlarının ödenmediği gibi, son çalıştıkları aya ait maaş ödemelerinin de yapılmadığını beyan etmiştir. Tanınmış bir iş insanının uzun soluklu iş vaadine güvenerek gazetenin kadrosuna dahil olan, ancak yayın hayatının 7’nci ayında ‘kapatacağız’ gerekçesiyle umutları yok edilerek işlerine son verilen basın emekçilerinin, yasal alacaklarının ödenmesi çağrısında bulunuyoruz. Söz konusu hakların ödenmemesi durumunda, basın emekçilerimize, hukuki yollarla alacaklarını talep etmeleriyle ilgili destek verecek ve sürecin takipçisi olacağız.”

‘Basın İş Kanunu, gazetecilerin lehine yeniden düzenlenmeli’

Gazeteciler, patronların insafına terk edilmemesine vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz zorlu ekonomik koşulların ağır yükü altında ezilen basın emekçilerinin maalesef çok büyük bir kısmı, düşük ücretle çalıştırılıyor. Kapanan ya da küçülmeye giden basın kuruluşları nedeniyle ülkemizdeki 12 bini aşkın işsiz gazeteci ordusuna her geçen gün yenileri ekleniyor. Düşük ücret ve işsizlik, en büyük sorun olarak önümüzde dururken, işten çıkartılan gazetecilerin haklarının ödenmemesi de gazetecilik mesleğine ve gazetecilere vurulan ağır bir darbedir. Basın İş Kanunu olmasına rağmen Türkiye’deki gazeteciler, maalesef patronların insafına terkedilmiş durumda. Tüm bu nedenlerle Hükümete çağrımızı yeniliyoruz; Gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarının güvence altına alındığı Basın İş Kanunu, gazetecilerin lehine yeniden düzenlenmelidir.”

‘Acil ekonomik destek paketi açıklanmalı’

Yerel basının içinde bulunduğu ekonomik krize değinilen açıklamada yetkililere çağrıda bulunularak yerel basına acil ekonomik destek çağrısı yapıldı: “Gazetecilerin en büyük istihdam alanı olan yerel basın, her geçen gün yaşanan kapanmalarla yok olmaktadır. Demokrasinin kılcal damarları olan yerel basının kurtarılması ve istihdamın korunması için acil bir ekonomik destek paketi açıklanmalıdır. Görülmelidir ki, 70’i aşkın iletişim fakültesinin olduğu ülkemizde gazetecilik, artık tercih edilen bir meslek olmaktan çıkmıştır.”

yeniden günaydın gazetesi

Yeniden Günaydın Gazetesi çalışanları topluca işten çıkarıldı

Gazete çalışanları topluca işten çıkarıldı

Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak 1 Temmuz 2021 tarihinde ilk baskısı yapılan Yeniden Günaydın Gazetesi 4 Ocak 2022 tarihli sayısı ile baskılı yayınını durdururken, 5 ocak 2022 tarihinde de gazete çalışanlarının topluca çıkışını verdi. Aralık ayı maaşı ve ocak ayından 5 günlük maaşları ödenmeyen gazetecilerin kıdem ve ihbar tazminatları da ödenmedi. Gazetenin imtiyaz sahibi Ahmet Aydın ile işten çıkarılan gazetecilerin görüşmesinden de olumlu bir sonuç çıkmadı. Ahmet Aydın gazetecilerin son maaşının ödeneceğini ancak ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmeyeceğini ifade etti.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi